Izvir reke Bosne



Booking.com

Izvir reke Bosne pri Sarajevu

Izvir reke Bosne

Izvir reke Bosne (oziroma Vrelo Bosne) leži približno tri kilometre jugozahodno od Ilidže in je med Sarajevčani zelo priljubljena lokacija za pobeg v naravo. Iz Ilidže se je do izvira reke Bosne mogoče skozi veličasten drevored podati peš, s kolesom ali kočijo.  Na začetku drevoreda na Ilidži stoji več hotelov, ob poti do izvira reke Bosne pa nekaj starih avstro-ogrskih vil, ki so danes večinoma preurejene v luksuzna bivališča. V turističnih vodnikih po Sarajevu radi napišejo, da vile ponujajo vpogled v življenje visoke družbe iz časov Avstro-Ogrske monarhije, a po našem mnenju danes ponujajo kvečjemu vpogled v življenje novopečenih bogatašev.

Kakor koli, približno trikilometrski sprehod od Ilidže do izvira reke Bosne je prijeten, tudi poleti in sredi dneva, saj je pot zavita v hladno senco drevoreda. Okoli izvira reke Bosne je urejen lep park, v katerem se da posedeti in uživati ob razgledu na male slapove, jezerca in labode, ki jezno preganjajo vsiljive race.

Pri izviru stoji restavracija Labod, v kateri strežejo bosanske in mednarodne jedi. Hrane v restavraciji Labod sicer nismo poskusili, a je po besedah skupine Italijanov, ki so si pri sosednji mizi privoščili pravo pojedino, odlična. Glede na zadovoljne izraze na njihovih obrazih smo jim rade volje verjeli.

Pri izviru reke Bosne je ob poletnih vikendih precej obiskovalcev in skozi drevored na poti do izvira neprestano vozijo kočije, ki za seboj puščajo opojno dišeče sledi. A če greste do izvira peš, lahko hodite tudi po dveh stezah, speljanih poleg asfaltirane ceste, tako da se vam ni treba umikati kočijam in skakati čez konjske fige. Obisk izvira reke Bosne ob koncu tedna pravzaprav priporočamo, saj so restavracije takrat zagotovo odprte. Med tednom, predvsem v hladnejših mesecih, včasih ne obratujejo.

Fotografije izvira reke Bosne

[nggallery id=18]

Zemljevid Sarajeva

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”13″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”43.819046,18.269527{}riparianhabitat.png{}Izvir reke Bosne” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Izvir reke Bosne na zemljevidu Sarajeva