Javni prevoz v AmsterdamuBooking.com

Mestni potniški promet v Amsterdamu

Tramvaj v Amsterdamu

Center Amsterdama je relativno majhen, tako da ga lahko vsaj v lepem vremenu raziščete peš ali morda s kolesom. A če v Amsterdamu želite stanovati v hotelu sprejemljive kakovosti po sprejemljivi ceni, boste kmalu ugotovili, da v centru Amsterdama takšnih hotelov enostavno ni (več  o tem pišemo v prispevku o hotelu WestCord Art), zato je uporaba avtobusov ali tramvajev v Amsterdamu skorajda neizogibna.

Amsterdam ima dobro razvejano mrežo tramvajev, avtobusov in tudi podzemno železnico. Slednja je namenjena  predvsem prebivalcem Amsterdama, ki živijo v stanovanjskih soseskah na obrobju mesta. Za turiste so uporabnejši tramvaji in avtobusi. Javni prevoz v Amsterdamu obratuje od šestih zjutraj do pol enih zjutraj. Od pol enih zjutraj do približno sedme ure zjutraj obratuje omejeno število nočnih avtobusov, tako da se do svojega prenočišča lahko z javnim prevozom pripeljete tudi po poznem koncu večerne zabave.

Vozovnice za javni prevoz v Amsterdamu

Posebnost javnega prevoza v Amsterdamu je, da vozovnice za posamezno vožnjo ne obstajajo, pač pa so vse vozovnice le časovno omejene. Najcenejša vozovnica, ki jo lahko kupite, je vozovnica, ki velja eno uro in stane 2,80 €. Vozovnico lahko uporabite za neomejeno število voženj s katerim koli javnim prevoznim sredstvom v roku ene ure od potrditve vozovnice v prvem prevoznem sredstvu. Če v eni uri želite opraviti več voženj, se nakup te vozovnice splača, za eno samo vožnjo pa je relativno draga.

Obiskovalcem Amsterdama zato priporočamo, da kupijo enodnevno ali večdnevno vozovnico, ki za svojo ceno ponuja precej več fleksibilnosti. Omenjene vozovnice veljajo od 24 ur do 7 dni in v času svoje veljavnosti omogočajo neomejeno uporabo javnih prevoznih sredstev v Amsterdamu. Cene teh vozovnic (oktober 2013) so:

 • 1 dan (24 ur): 7,50 €
 • 2 dni (48 ur): 12,00 €
 • 3 dni (72 ur): 16,50 €
 • 4 dni (96 ur): 21,00 €
 • 5 dni (120 ur): 26,00 €
 • 6 dni (144 ur): 29,50 €
 • 7 dni (168 ur): 32,00 €

Nakup vozovnic za javni prevoz v Amsterdamu

Vozovnice za javni prevoz v Amsterdamu lahko kupite na naslednjih prodajnih točkah:

 • v pisarnah GBV Tickets & Info. Najuporabnejša pisarna je na centralni železniški postaji. Odprta je od ponedeljka do petka 7:00-21:00 ter ob sobotah in nedeljah 8:00-21:00. Mi smo na glavno železniško postajo prispeli precej pozno, zato smo 72-urno vozovnico kupili v menjalnici blizu vhoda in informacijskega kioska na železniški postaji;
 • od voznikov avtobusov: enourne in 24-urne vozovnice;
 • od sprevodnikov na tramvajih (sprevodniki na tramvajih sedijo v svojih kabinah, običajno na sredini tramvaja): enourne, 24-urne in 48- urne vozovnice;
 • na avtomatih na postajah metroja: 24-urne do 96-urne vozovnice;
 • v pisarnah VVV (omejena ponudba vozovnic);
 • v hotelih, kampih itd. (omejena ponudba vozovnic);
 • v pisarnah GWK v Amsterdamu in na letališču Schiphol (omejena ponudba vozovnic).

Način uporabe javnega prevoza v Amsterdamu

Javni prevoz v Amsterdamu deluje po načelu prijave (check-in) in odjave (check.out) iz prevoznega sredstva. To pomeni, da morate vozovnico takoj po vstopu na tramvaj ali avtobus približati elektronskemu čitalniku, da odčita vozovnico. Na avtobus vedno vstopite skozi voznikova vrata, na tramvaj vedno skozi voznikova vrata ali vrata sprevodnika, ki so jasno označena. Zelo pomembno je, da na tramvaj vstopite skozi prava vrata. Če tega ne storite, povzročite obilico slabe volje pri vozniku in sprevodniku, ki svoje frustracije mnogokrat glasno izrazita po zvočnikih.

Zelo pomembno je, da si zapomnite, da morate vozovnico čitalniku približati tudi pred izstopom iz tramvaja ali avtobusa (tako imenovani check-out). Če tega ne storite, zmedete elektronski sistem za registracijo voženj in vaša vozovnica postane neuporabna, saj vam ne dovoli, da bi se ponovno prijavili v drugem prevoznem sredstvu. V tem primeru se morate oglasiti v pisarni GVB, kjer vam zadevo uredijo, vsaj upamo tako. Med uporabo metroja se vam skorajda ne more zgoditi, da bi se pozabili odjaviti, saj morate odčitati vozovnico, da se vam odpre pregrada. Pri hitrem skoku iz avtobusa ali tramvaja pa lahko pozabljivim, zamišljenim ali zmedenim turistom odjava kaj hitro uide iz glave.

Opozoriti velja tudi, da vozovnice glavnega operaterja javnega prevoza v Amsterdamu GVB, o katerih pišemo v tem prispevku, veljajo le na modrih avtobusih tega operaterja. V Amsterdamu boste naleteli tudi na avtobuse drugih operaterjev, predvsem zelene avtobuse Connexxion, na katerih pa te vozovnice ne veljajo.

Turistična kartica I amsterdam

Turistična kartica I amsterdam, ki je naprodaj v prodajalnah vozovnic za mestni potniški promet GVB in v pisarni VVV turistične organizacije pri centralni železniški postaji, vam omogoča en, dva ali tri dni neomejene vožnje metrojem, tramvaji in avtobusi operaterja GVB in nočnimi avtobusi. Omogoča tudi brezplačen vstop v 37 muzejev in brezplačno vožnjo z ladjo po kanalih. Poleg tega imetnikom prinaša 25 % popust pri vstopnini za nekatere znamenitosti Amsterdama in v nekaterih restavracijah.

Na prvi pogled je nakup turistične kartice I amsterdam dobra kupčija, a če naredite podrobnejši izračun, se v veliko primerih izkaže, da je ceneje kupiti eno- ali večdnevno vozovnico za javni prevoz, vstopnine pa plačati posebej. Cena kartice I amsterdam je namreč precej zasoljena. Enodnevna kartica (oktober 2013) stane 42 €, dvodnevna 52 € in tridnevna 62 €.

Za seznam znamenitosti, v katere lahko vstopite brezplačno ali uveljavljate 25 % popust, obiščite spletno mesto Iamsterdam.com. Že vnaprej pa vas opozarjamo, da s to kartico za vstopnino v eno od najbolj obleganih znamenitosti Amsterdama, Rijksmuseum, lahko uveljavite le popust 2,50 €.