Javni prevoz v LondonuBooking.com


Podzemna železnica London

Podzemna železnica v Londonu

Pogled na zemljevid londonske podzemne železnice marsikaterega popotnika tako zmede, da se v trenutku odloči za nakup tako imenovane “hop-on hop-off” avtobusne vozovnice in si London ogleda iz enega od turističnih avtobusov, ki vozijo po vnaprej določenih poteh med glavnimi znamenitostmi Londona. Po našem mnenju so ti avtobusi odločno predragi (enodnevne vozovnice stanejo do 21 do 30 funtov), zato priporočamo, da prihranite kopico denarja in se vendarle odločite za prevoz po Londonu s podzemno železnico in običajnimi avtobusi javnega prevoza. Stvari niso tako zapletene, kot se zdijo na prvi pogled. Obstaja na primer aplikacija za mobilne telefone, s pomočjo katere lahko na zelo preprost način načrtujete pot s podzemno železnico po Londonu. Aplikacijo podrobneje predstavljamo v tem prispevku: Mobilna aplikacija – zemljevid londonske podzemne železnice. V tem prispevku pa pojasnjujemo vse, kar morate vedeti o vrstah vozovnic za javni prevoz v Londonu in katero vozovnico se najbolj splača kupiti.

London je razdeljen na cone: javni prevoz znotraj ene cone je najcenejši, znotraj dveh con nekoliko dražji in tako naprej. Odvisno od tega, na katere konce Londona se odpravljate in kako pogosto ter ob katerih urah boste potovali z javnim prevozom v Londonu, lahko kupite različne vozovnice, ki ponujajo najboljšo vrednost za denar.

Brezstična plačila ali kartica Oyster?

Brezstična plačila

Bančne kartice s tem simbolom omogočajo brezstična plačila

Londonsko podzemno železnico in avtobuse lahko plačate z bančno kartico, ki omogoča brezstična plačila, ali s posebno kartico za londonski javni prevoz, ki se imenuje Oyster.

Slovenske banke le počasi uvajajo bančne kartice, ki omogočajo brezstična plačila. Prepoznate jih po posebnem znaku, ki je narisan na njih. S tako bančno kartico se lahko preprosto dotaknete čitalnika ob vhodu v londonsko podzemno železnico in izhodu iz nje ter plačate ustrezen znesek za vožnjo. Pred tem preverite, ali vam banka zaračuna provizijo za plačila v tujini: če vam zaračuna provizijo, si je ceneje priskrbeti kartico Oyster. Nekateri popotniki in prebivalci Londona kljub temu, da imajo bančne kartice za brezstična plačila, raje uporabljajo kartico Oyster, saj jim tako ob vstopu in izstopu podzemne železnice ni treba razkazovati svoje bančne kartice.

Kartica Oyster

Kartica Oyster je posebna kartica, na katero naložite denar, ki ga nato uporabljate za plačevanje voženj z londonskim javnim prevozom. Kartice Oyster prodajajo v več kot 4000 trgovinah v Londonu in na postajah londonske podzemne železnice, nadzemne železnice ter na železniških postajah. Lahko jih kupite tudi v turističnih informacijskih centrih v Londonu. Ob nakupu kartice Oyster vam poleg vrednosti, ki jo naložite nanjo, zaračunajo dodatnih 5 funtov za kartico. Če kartice po zaključku obiska Londona ne želite obdržati, jo lahko vrnete in 5 funtov ter preostalo vrednost na kartici dobite nazaj v gotovini. Kartica Oyster je tako najpriročnejša in tudi najcenejša varianta za plačevanje londonskega javnega prevoza.

Verjetno se sprašujete, ali ni v primeru, da se s podzemno železnico v Londonu v roku enega dneva ali enega tedna veliko vozite, ceneje kupiti enodnevne ali enotedenske vozovnice. Odgovor je preprost: ni nujno. Za plačevanje s kratico Oyster namreč veljajo enodnevne in enotedenske omejitve, ki praviloma niso višje od cene enodnevne ali enotedenske vozovnice. To pomeni, da uporabniki kartic Oyster (ali bančnih kartic, ki omogočajo brezstična plačila) ne bi smeli plačati več od tistih potnikov, ki imajo papirnate enodnevne ali enotedenske vozovnice, ne glede na število voženj, ki jih plačajo z njimi.

Kako prihraniti denar za javni prevoz v Londonu

Ne kupujte posameznih enosmernih vozovnic

Posamezne enosmerne vozovnice za podzemno železnico v Londonu so pregrešno drage. Enosmerna vožnja v 1. coni vas na primer stane 4,80 funta, medtem ko ista vožnja s kartico Oyster stane 2,30 funta. Nikoli torej ne kupujte posameznih enosmernih vozovnic, ker boste na ta način zapravili odločno preveč denarja.

Vozite se izven konic

Vožnje s podzemno železnico med prometnimi konicami v Londonu so dražje od voženj izven konic, razen če se vozite le znotraj 1. cone, kjer vožnja vedno stane 2,30 funta. Če se želite peljati skozi več con, počakajte na konec jutranje prometne konice ali pa vožnjo opravite pred popoldansko prometno konico. Jutranja prometna konica traja od ponedeljka do petka (razen ob praznikih) od 6:30 do 9:30, popoldanska prometna konica pa od 16:00 do 19:00. Nižja cena velja tudi, če potujete s postaje zunaj 1. cone na postajo v 1. coni med 16:00 in 19:00 uro. Izogibanje konicam ima tudi druge prednosti. Vlaki podzemne železnice so med konicami prenatrpani in Londončani, ki se zjutraj odpravljajo v službo ali popoldan vračajo iz nje, so turistom nadvse hvaležni, če ne povzročajo dodatne gneče.

Kartico uporabite pri vhodu in izhodu iz podzemne železnice

Ne pozabite, da morate kartico prisloniti ob čitalnik ob vhodu in tudi ob izhodu iz podzemne železnice. Na ta način sistem registrira vašo vožnjo in s kartice odtrga ustrezen znesek. Na linijah podzemne železnice tega skorajda ne morete pozabiti, saj si s kartico odprete vrata na izhodu iz postaje podzemne železnice. Paziti morate le na vlakih DLR, kjer vrat ni.

Hodite peš

Postaje londonske podzemne železnice v središču Londona so zelo blizu skupaj. Velikokrat se vam lahko zgodi, da bi vožnja med dvema postajama trajala dlje od hoje, posebej če vključuje prestopanje. Pred vožnjo torej preverite zemljevid Londona in če do cilja lahko peš pridete v manj kot pol ure, se sprehodite. Na ta način boste med potjo morda celo odkrili kakšno skrito zanimivost.

Na avtobusih ni plačevanja z gotovino

Navsezadnje opozarjamo še, da se londonskih mestnih avtobusov ne da več plačevati z gotovino. Vožnjo je treba plačati s kartico Oyster ali z bančno kartico, ki omogoča brezstična plačila.