Javni prevoz v Bratislavi

Avtobusna postaja Bratislava

Avtobusna postaja v Bratislavi

Hoteli Bratislava >>

Staro mestno jedro Bratislave je tako majhno, da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javna prevozna sredstva boste potrebovali le za prevoz do centra z letališča, železniške postaje ali avtobusne postaje.

V Bratislavi obstajata dve vrsti vozovnic za mestni potniški promet: časovno omejene vozovnice za eno vožnjo (vključno s prestopanji) in vozovnice, ki veljajo v določenih conah (24 ur, 48 ur, 72 ur itd.).

Časovno omejene vozovnice veljajo 10, 30 in 60 minut. V tem času se lahko peljete s poljubnim številom avtobusov ali tramvajev (ob prestopanju vam torej ni treba uporabiti nove vozovnice). Odločitev o tem, katero vozovnico boste kupili, je torej odvisna od trajanja vaše vožnje.

Vozovnico takoj po vstopu v avtobus ali tramvaj potrdite tako, da jo vstavite v napravo, ki je ponavadi nameščena blizu vrat. Naprava na vozovnico natisne uro, do katere je veljavna. Če ima avtobus zamudo, zaradi katere časovna veljavnost vozovnice preteče pred vašo postajo, morajo kontrolorji, ki se občasno pojavijo v vozilih, namesto dejanskega trajanja vožnje upoštevati vozni red.

Takšen način zaračunavanja za mestni potniški promet je na prvi pogled zapleten, saj morate pred nakupom vozovnice vedeti, koliko časa naj bi po voznem redu trajala vaša vožnja. Trajanje lahko preverite na voznih redih, ki visijo na vsaki postaji. Vozovnice lahko kupite na avtomatih, ki stojijo na postajah, ali v kioskih, v katerih prodajajo časopise.

Podrobne informacije o mestnem potniškem prometu v Bratislavi najdete v odličnem spletnem mestu iMHD.sk.

Brezplačna vožnja

Zastonj se z mestnim potniškim prometom ne vozimo, ker takrat, ko nimaš vozovnice, se zagotovo od nekod vzame kakšen tečen inšpektor. A v Bratislavi smo se z avtobusne postaje do centra vendarle peljali zastonj. Čisto po naključju.

Vozovnice smo imeli in po voznem redu naj bi avtobus prišel šele čez deset minut, a se je pripeljal že veliko prej, z velikim napisom naše destinacije na vetrobranskem steklu. Vstopili smo in hoteli potrditi vozovnice, pa tistih malih napravic ni bilo videti nikjer. Ne pri sprednjih, ne pri srednjih, in tudi pri zadnjih vratih ne. Nazadnje smo vozovnico pomolili pod nos mlademu šoferju, ki nam je v slovaščini pojasnil, da je vožnja s tem avtobusom zastonj, ker da to ni običajen mestni avtobus, ampak avtobus, na katerem se učijo bodoči šoferji. Avto šola torej. Kdor si upa vstopiti, je nagrajen z brezplačno vožnjo.