Javni prevoz v Brisbanu

Vozovnice za mestni potniški promet v Brisbanu lahko kupite v kioskih s časopisi.

Vozovnice za mestni potniški promet v Brisbanu lahko kupite v kioskih s časopisi.

Hoteli Brisbane >>

Če si privoščite nočitev v kakšnem od razkošnejših hotelov v središču Brisbana, kakršen je na primer odličen Oaks Charlotte Towers, ki smo ga preizkusili mi in bili nad njim navdušeni, javnega prevoza verjetno ne boste potrebovali, saj je središče Brisbana dovolj majhno, da ga zlahka prehodite peš.

Sicer je javni prevoz v Brisbanu dobro organiziran. Mesto je pokrito z mrežo mestnih avtobusov, vlakov in ladij. Cene javnega prevoza v Brisbanu temeljijo na conah. Mestno središče in bližnja okolica sodita v cono 1. Če nameravate javni prevoz v Brisbanu redno uporabljati, lahko kupite enodnevno vozovnico za neomejeno število voženj in s tem prihranite precej denarja v primerjavi s kupovanjem posamičnih enosmernih vozovnic. Tudi enodnevne vozovnice so razdeljene v cone, tako da jih lahko kupite za cono 1 (središče Brisbana), cono 2 ali cono 3. Na voljo so tudi cenejše enodnevne vozovnice, ki pa jih lahko uporabljate samo izven prometnih konic, tj. od ponedeljka do petka od 9:00 do 15:30 ure in po 19:00 uri ter ves konec tedna.

Če nameravate v Brisbanu preživeti dlje časa ali se v mesto pogosto vračati, pa je najbolje, da kupite go card – kartico, v kateri je shranjena denarna vrednost in jo lahko uporabljate za vožnje v vseh conah ter po potrebi polnite. Vožnje s kartico go card so cenejše kot vožnje z običajnimi papirnatimi vozovnicami.

Vozovnice za javni prevoz v Brisbanu lahko kupite v nekaterih trgovinah 7-Eleven in kioskih s časopisi (SupaNews in drugih). Vozovnice lahko kupite tudi pri voznikih avtobusov in sprevodnikih na trajektih, vendar imejte v tem primeru pripravljen točen znesek, ker vozniki in sprevodniki pogosto nimajo drobiža. Na nekaterih avtobusnih linijah lahko vožnje med prometnimi konicami plačujete le z vnaprej kupljenimi vozovnicami, zato je najbolje, da si jih v vsakem primeru priskrbite vnaprej.

Za podrobnejše informacije o javnem prevozu v Brisbanu in cene obiščite spletno mesto Trans-Info Service (www.translink.com.au).