Javni prevoz v Budimpešti

Metro, Budimpešta

Nekatere postaje metroja v Budimpešti so prenovili, vlaki pa so še vedno predpotopni.

Hoteli Budimpešta >>

Prevoz z letališča

Javni prevoz

Budimpeštansko letališče Ferihegy leži 16 km vzhodno od centra in je relativno lahko dostopno z mestnim javnim prevozom. Z letališča se lahko do postaje Köbánya Kispest odpeljete z avtobusom številka 200 (vožnja traja 25 minut), od tam pa z metrojem M1 do centra mesta (vožnja traja približno 20 minut).

S terminala 1 letališča Budimpešta se lahko do železniške postaje Nyugati v centru mesta odpeljete tudi z vlakom. Vožnja traja manj kot 30 minut.

Airport Minibus

Če si želite nekaj več udobja, se lahko z letališča do centra peljete tudi z letališkim minibusom (Airport Minibus). Ob nakupu vozovnice v avli letališča poveste naslov, na katerega se želite odpeljati, in ko se nabere dovolj potnikov, ki si želijo v isti del mesta, vas z mini avtobusom odpeljejo natančno na želeni naslov.

Taksi

Edina uradna taksi služba za prevoz potnikov z letališča v Budimpešto je Zóna Taxi. Izogibajte se piratskih taksijev, zagotovo vas bodo ogoljufali.

Zóna Taxi posluje na podlagi vavčerjev, ki jih lahko kupite v vseh treh letaliških terminalih. Budimpešto so razdelili na cone in določili najvišjo ceno, ki jo lahko zaračunajo za pot v določeno cono. Hkrati morajo imeti med vožnjo vključen taksimeter in če ta na cilju pokaže nižji znesek od najvišjega dovoljenega, vam morajo zaračunati nižji znesek. Vsi letališki taksiji so opremljeni z napravami za plačila s kreditnimi karticami. Za podrobnosti in cene obiščite spletno stran Zóna Taxi.

Mestni potniški promet

Večina vozil budimpeštanskega mestnega potniškega prometa (z izjemo nekaterih tramvajev in avtobusov) je v bolj ali manj razpadajočem stanju, a povezave so dobre in relativno pogoste. Vozovnice se praviloma vsako leto dvakrat podražijo, tako da so dnevi poceni voženj z metroji, tramvaji in mestnimi avtobusi v Budimpešti za vedno mimo.

Ponoči proge metrojev in pomembnejših tramvajev nadomestijo nočni avtobusi, ki vozijo vse do zgodnji jutranjih ur, tako da se (relativno dragim in skoraj po pravilu goljufivim) taksijem lahko brez težav izognete.

Za večino popotnikov so najuporabnejši metroji in tramvaji, zanimive pa so tudi nekatere avtobusne linije.

Metro

Metro ima samo tri proge: M1 ali rumeno progo, M2 ali rdečo progo ter M3 ali modro progo. Edina postaja, kjer se križajo vse tri proge, je Deák Ferenc tér. Gradnja četrte proge metroja (M4) napreduje veliko počasneje od načrtov in se srečuje s številnimi finančnimi in organizacijskimi težavami.

Največ znamenitosti je nanizanih ob progi M1 (ulica Váciopera, Hiša terorja, Trg junakov in termalno kopališče Széchenyi), s katero se morate vsaj enkrat peljati že zaradi tega, ker je znamenitost sama po sebi. Rumeni metro v Budimpešti je najstarejši v celinski Evropi (londonski je starejši), eden izmed prvih pa se je z njim peljal cesar Franc Jožef.

Za popotnike pomembnejše postaje na progi M2 so Déli pályaudvar (južna železniška postaja) Széll Kálman tér (postaja blizu grajskega griča in nakupovalnega središča Mammut), Kossuth Lajos tér (parlament), Keleti pályaudvar (vzhodna železniška postaja) in Örs Vezér tere (nakupovalno središče Arkad, Ikea).

Pomembnejše postaje na progi M3 so Köbánya Kispest (od tu vozijo avtobusi na letališče), Kálvin tér (blizu ulice Raday, na kateri je množica restavracij in pubov), Ferenciek tere (blizu nakupovalne ulice Váci) in Nyugati pályaudvar (zahodna železniška postaja in nakupovalno središče West-End).

Vozovnice

Vozovnice za mestni potniški promet v Budimpešti lahko kupite v kioskih na postajah metroja ali na avtomatih (slednji pogosto ne delujejo). Obstaja več vrst vozovnic: enosmerna, enosmerna s prestopom, in enosmerna za kratko vožnjo z metrojem:

  • z enosmerno vozovnico se lahko peljete od točke A do točke B bodisi z metrojem, avtobusom, tramvajem ali trolejbusom (električnim avtobusom), dovoljen je en prestop, vendar samo med linijami metroja;
  • enosmerna vozovnica s prestopom dovoljuje en prestop in jo morate ob prestopu ponovno žigosti (razen, če prestopate med linijami metroja – tam je ni treba žigosati);
  • enosmerna vozovnica za kratko vožnjo velja samo za metro, peljete pa se lahko le 3 postaje daleč.

Obstajajo tudi bloki kuponov enosmernih vozovnic po 10 kosov. Zgoraj naštete vozovnice morate obvezno žigosati pred vstopom v sistem podzemne železnice oziroma takoj po vstopu v tramvaj, avtobus ali trolejbus, kar v času največje gneče ni zabavno, saj skorajda nimate možnosti, da se prerinete do najbližje naprave na žigosanje vozovnic. Kontrole pa so relativno pogoste in izgovor, da ste vozovnico “pozabili” žigosati oziroma da vam je zaradi gneče “ni uspelo” žigosati, vam ne bo prav nič pomagal. Kontrolorji so tako neizprosni, da so o njih posneli celo filmsko uspešnico:

Se vam zdi zapleteno? Potem je najbolje, da si kupite enodnevno, tridnevno ali sedemdnevno vozovnico, ki velja na vseh prevoznih sredstvih. Pa še cenejša je, če se boste z javnimi prevoznimi sredstvi v Budimpešti relativno pogosto vozili. Podrobnosti o mestnem potniškem prometu in cenah vozovnic v Budimpešti: www.bkv.hu

Budapest Card

Če načrtujete tudi obisk muzejev in galerij, velja razmisliti o nakupu Budapest Card – kartice, ki velja 48 ali 72 ur in med drugim ponuja naslednje ugodnosti:

  • neomejeno število voženj z mestnim potniškim prometom;
  • brezplačna vstopnina ali vstopnina s popustom za 60 muzejev in ostalih znamenitosti.

Podrobnosti o Budapest Card in naročilo Budapest Card preko spleta: Budapest Tourism Office.

Taksi

Taksije v Budimpešti izbirajte previdno. Na ulici jih ne zaustavljajte, ker vas bodo zagotovo ogoljufali. Taksi je cenejši, če ga pokličete po telefonu, tako da jih domačini nikoli ne zaustavljajo na ulici. Pri plačevanju dobro preverite denar, ki vam ga vrne taksist. Ponoči se prav lahko zgodi, da vam taksist poskusi podtakniti romunske leje, ki so zelo podobni forintom, vendar na Madžarskem popolnoma ničvredni. Nekatere izmed uglednejših taksi služb so: 6×6 Taxi (tel. 266-6666), Fötaksi (tel. 222-2222), City Taxi (tel. 211-1111). Če kličete z mobilnega telefona, morate pred navedenimi številkami vtipkati 061.