Javni prevoz v Cebu Cityju, Filipini

Predelani džipi so najcenejše in najpogostejše javno prevozno sredstvo na Filipinih

Predelani džipi so najcenejše in najpogostejše javno prevozno sredstvo na Filipinih

Hoteli Cebu City >>

Džip

Po Cebu Cityju krožijo džipi, ki vas za okoli 7 PHP poberejo in odložijo kjer koli na njihovi poti. Linije, po katerih vozijo džipi, je včasih težko razvozlati. Za pomoč lahko vprašate voznike ali domačine ali pa se enostavno zavihtite na džip in se pustite presenetiti. 7 PHP je navsezadnje le 0,01 evra!

Na džipih bodite previdni, pazite se žeparjev. Cebu City sicer ni tako nevarno mesto kot Manila, a če domačini, ki sedijo poleg vas, vendarle postanejo preveč prijazni, je to znak za alarm. Džipi so večinoma nabito polni, tako da ne boste čutili, kdaj vam sežejo v hlačni žep ali prerežejo nahrbtnik.

Taksi

Druga možnost prevoza po Cebu Cityju je prevoz s taksiji, ki jo zaradi neprimerno večjega udobja uporablja 99 odstotkov popotnikov in tudi mnogi domačini. Taksiji so v različnem stanju – nekateri popolnoma novi, drugi komaj vozni, a večinoma so klimatizirani.

Prepričajte se, da taksisti res vedo, kam želite, in da vklopijo taksimeter. Mi smo v Cebu Cityju preživeli pet dni in se s taksijem peljali najmanj trikrat na dan, a nikdar nismo imeli večjih težav. Zgodilo se nam je le, da nekateri taksisti niso vedeli, kje je hotel Alpa City Suites, v katerem smo prenočevali, tako da je priporočljivo, da imate vedno s seboj vizitko svojega hotela.

Če vzamete taksi pred nakupovalnim središčem Ayala, vam varnostnik izroči listek, na katerega zapiše registrsko številko taksija. Na podlagi tega listka se lahko v primeru, da je taksist neprijazen ali vas želi ogoljufati, pritožite taksi službi.

Kot rečeno, mi s taksiji v Cebu Cityju nikoli nismo imeli težav, a na Filipinih vedno obstaja možnost, da naletite na skorumpiranega voznika. Pri vstopu v taksi nastopajte samozavestno, vozniku povejte svoj cilj na način, kot da Cebu dobro poznate in tam niste prvič. Taksisti zelo hitro začutijo, če se v njihov taksi usedejo zmedeni turisti in prav dobro vedo, da je slednje najlažje pretentati.