Javni prevoz v Dubaju

Dubajski metro

Sodobna postaja metroja v Dubaju

Hoteli Dubaj >>

V Dubaju se radi pohvalijo, da ima mesto prvovrstno prometno infrastrukturo, s čimer pa se na podlagi naših izkušenj ne moremo popolnoma strinjati. Javni prevoz v Dubaju je, če odštejemo relativno nov metro, v splošnem na nižji ravni kot v sodobnih evropskih mestih.

Eno izmed glavnih prometnih težav Dubaja predstavlja Dubai Creek – morski zaliv med Deiro in Bur Dubajem, ki se zajeda globoko v notranjost. Čez Dubai Creek je zgrajenih nekaj mostov in pod njim speljanih nekaj tunelov, ki pa za vedno večji promet v Dubaju ne zadostujejo več. Tako se ogromno domačinov čez Dubai Creek še vedno prevaža z majhnimi čolni, na katere gre približno dvajset potnikov. Gneča v pristaniščih teh malih čolnov je nepopisna, a ponavadi za vožnjo ni treba dolgo čakati, saj je promet s čolni tako gost, da včasih pride celo do malih trkov. In kaotičen promet po Dubai Creeku ne daje ravno vtisa prvovrstne prometne infrastrukture.

Metro

9. septembra 2009 so v Dubaju končno odprli prvo linijo težko pričakovanega metroja, ki je večinoma speljan nad cestami. Metro v Dubaju je sodoben in bleščeč. Za zdaj je odprta le peščica postaj, a pospešeno odpirajo nove. Vožnja z metrojem je poceni in udobna, a relativno počasna, saj računalniško vodeni vlaki brez voznikov na postajah včasih stojijo tudi do tri minute – morda zaradi tega, ker so programirani tako, kot da bi stali tudi na nedokončanih postajah. Pričakujemo, da bodo te zamude v prihodnosti odpravljene.

Dobra novica za letalske potnike je, da zdaj obstaja linija metroja, ki letališče povezuje z Deiro in Bur Dubajem, tako da niso več odvisni od relativno dragih taksijev.

Zanimiva značilnost metroja v Dubaju je, da imajo potniki na izbiro dve vrsti vozovnic: navadne in zlate (Gold Ticket). Slednje stanejo dvakrat toliko, kot navadne, potniki pa se z njimi prevažajo v posebnih, bolj razkošno opremljenih vagonih. Metro v Dubaju je tako prvi metro, na katerem smo naleteli na ločevanje potnikov glede na to, koliko so pripravljeni plačati za vozovnico.

Na metroju v Dubaju bodite pozorni tudi na to, da so sprednji (oziroma zadnji) vagoni rezervirani za ženske in otroke. Moški se v njih ne smejo prevažati.

Dubaj smo obiskali le nekaj dni po odprtju metroja in opazili, da so imeli z zagonom kar nekaj težav. Mnogokrat se je zgodilo, da je prenehal delovati sistem za obveščanje o tem, na kateri postaji je vlak, tako da so vlogo elektronike prevzeli številni uslužbenci dubajskega metroja, ki so hodili po vlakih in vzklikali imena postaj. Precej zmede med potnike so vnesli tudi načrti metroja, na katerih so prikazane vse postaje, odprtih pa je le peščica, tako da se je včasih težko orientirati, kje je trenutno vlak.

Kljub začetnim težavam se zdi, da bo metro v Dubaju potem, ko bo dokončan, postal eno izmed najpriročnejših in najudobnejših načinov javnega prevoza po mestu.

Vozovnice za metro lahko kupite na avtomatih ali pri okencih na vsaki postaji. Lahko se odločite za nakup vozovnice za eno vožnjo (rdeča vozovnica) ali za nakup srebrne vozovnice, na katero sami dodajate vrednost in jo uporabite za več voženj.

Za podrobnosti o trenutno odprtih postajah metroja, cene, zanimive video posnetke in simulacije, obiščite spletno mesto dubajskega metroja.

Taksi

Ulice Dubaja so ob vsakem času polne taksijev. Slednji so še vedno najbolj priljubljen način prevažanja po mestu. Če Dubaja ne poznate, pa ni nujno, da so vožnje s taksiji tudi najbolj enostavne. Taksisti v Dubaju so tujci, večinoma Indijci, in mnogi izmed njih mesta ne poznajo pravo dobro. Včasih smo imeli s taksiji težave celo pri vožnjah do zelo dobro znanih krajev, kot sta na primer Emirates Towers. Nekateri taksisti v Deiri enostavno niso vedeli, kjer sta.

Taksi lahko vzamete na taksi postajah, ki ponavadi stojijo v neposredni bližini nakupovalnih centrov, večjih hotelov in poslovnih stavb, lahko pa jih zaustavite tudi na ulici. Če imate občutek, da taksist kraja, kamor ste namenjeni, ne pozna prav dobro, se od njega raje poslovite in počakajte naslednjega.

Taksiji v Dubaju so relativno dragi. Najmanjši znesek za vožnjo s taksijem znaša 10 dirhamov (okoli 2 €), tudi, če taksimeter kaže manj. Za nočno vožnjo od dubajske marine do Deire, torej z enega na drugi konec Dubaja, pa smo odšteli okoli 12 €.

Taksisti v Dubaju so pošteni in vedno vklopijo taksimeter. Včasih se zgodi, da vam domačini ponudijo prevoz s svojimi, neuradnimi taksiji, ki so pravzaprav zasebni avtomobili. Vožnje s slednjimi odsvetujemo, saj vas bodo po pravilu poskušali ogoljufati.

Avtobusi

Avtobusi v Dubaju ne vozijo pogosto, ponavadi so polni in njihove proge je težko razvozlati, zato vožnje z mestnimi avtobusi za turiste v Dubaju niso najprimernejše. Če pa se že odločite za preizkus mestnih avtobusov v Dubaju, je dobra novica ta, da vam med čakanjem na avtobus ne bo vroče. Na postajališčih so namreč postavljene prijetno klimatizirane kabine.