Javni prevoz v Hong Kongu

Dvonadstropni tramvaj v Hong Kongu

Dvonadstropni tramvaj v Hong Kongu

Hoteli Hong Kong >>

Hong Kong ima enega izmed najsodobnejših, najbolje organiziranih in najučinkovitejših sistemov mestnega potniškega prometa na svetu. Brez hitrih vlakov podzemne železnice, dvonadstropnih avtobusov, dvonadstropnih tramvajev in številnih ladij ter trajektov bi se življenje v Hong Kongu dobesedno ustavilo. Najboljša stvar, ki potnikom omogoča enostavno in hitro uporabo vseh prevoznih sredstev mestnega potniškega prometa v Hong Kongu, pa je elektronska kartica Octopus. Slednjo si priskrbite takoj po prihodu v Hong Kong, najbolje, da kar na letališču. Prodajajo jih na okencu na priročni lokaciji pred postajo hitrega vlaka Airport Express med terminaloma 1 in 2 letališča Hong Kong.

Octopus

Kot rečeno je Octopus elektronska kartica velikosti kreditne kartice, v kateri je naložena določena denarna vrednost, ki jo lahko uporabljate za vožnje z metroji, mestnimi avtobusi, tramvaji in ladjami v Hong Kongu. Poleg tega s kratico Octopus lahko plačujete v številnih trgovinah in restavracijah po vsem Hong Kongu. Kartico Octopus enostavno približate senzorju in plačilo je opravljeno. Tako odpade vsakršno zamudno iskanje drobiža, vračanje denarja in podobno. V Hong Kongu mora življenje teči hitro in gladko. Tako hitro, da so senzorji na avtobusih in v podzemni železnici dovolj močni, da vam kartice Octopus ni treba jemati iz denarnice. Pravzaprav vam je ni treba jemati niti iz torbice. In tehnologijo Octopus je mogoče vgraditi v zapestne ure. Pozabljivi domačini kartice Octopus tako ne morejo pustiti doma. Ob senzor enostavno prislonijo uro in vrata v podzemno železnico se s piskom odprejo. Življenje v Hong Kongu včasih meji na znanstveno fantastiko.

Kot rečeno, kartico Octopus lahko kupite na letališču, na postaji hitrega vlaka Airport Express. Obstaja mnogo vrst kartice Octopus, a za turiste je najprimernejša tako imenovana “On-Loan Octopus” ali “Octopus na posodo”. Kartica za odrasle stane 150 HKD. V njej je naložena vrednost 100 HKD in depozit 50 HKD. Če kartico uporabljate najmanj 3 dni in jo nato vrnete, vam vrnejo preostalo vrednost in 50 HKD depozita. Odštejejo le 7 HKD za manipulativne stroške. Če kartico uporabljate več kot tri mesece, vam manipulativnih stroškov za vrnitev kartice ne zaračunajo.

Če želite kartico Octopus obdržati kot spominek, lahko kupite tako imenovano “Sold Octopus” oziroma “Octopus za prodajo”. To kartico vam prodajo, zato na njej ni depozita, preostalo vrednost pa vam pred odhodom iz Hong Konga lahko vrnejo.

Če vam denarne vrednosti na kartici Octopus zmanjka, jo lahko naložite pri okencih in avtomatih na vseh postajah podzemne železnice.

MTR

MTR (Mass Transit Railway) je izjemno učinkovit sistem podzemne železnice v Hong Kongu. Vlaki MTR so neverjetno dolgi, sodobni in hitri. Sistem podzemne železnice MTR sega od otoka Hong Kong preko Kowloona vse do Novih ozemelj (New Territories), z linijo Airport Express pa je učinkovito povezan tudi z letališčem.

Vožnja z podzemno železnico v prometni konici je lahko za popotnike, ki niso vajeni gneče, neprijetna izkušnja. Vlaki so takrat nabito polni, pri vstopanju in izstopanju pa je potrebne kar nekaj sile, saj nevzgojeni domačini v vagone rinejo, še preden potniki izstopijo.

Postaje podzemne železnice v Hong Kongu so gigantske, zato je zelo pomembno, da v primeru, da iščete znamenitost, restavracijo ali naslov, veste, skozi kateri izhod podzemne železnice morate izstopiti. Nekatere postaje podzemne železnice imajo tudi več kot deset izhodov, med seboj oddaljenih več sto metrov.

Avtobusi

Kamor v Hong Kongu ne morete z metrojem, zagotovo lahko pridete z avtobusom. Ulice v Hong Kongu so ozke in strme, potnikov pa ogromno, tako da je večina avtobusov v Hong Kongu dvonadstropnih.

Tako kot vlaki podzemne železnice so tudi avtobusi v Hong Kongu izjemno hitri, če se le ne zagozdijo v prometnih zamaških. Če noben potnik ne želi vstopiti ali izstopiti, avtobusi na postajališčih ne ustavijo. Zato se na postajališču postavite na točno določen prostor, na katerem ustavlja avtobus z določeno številko (ti prostori so na postajališčih jasno označeni) in takoj, ko zagledate želeni mimodrveči avtobus, jasno pomahajte z roko. Če ste prepozni, avtobus oddrvi naprej. Pred izstopom iz avtobusa vedno pritisnite gumb “stop”.

Za razliko od podzemne železnice, kjer pri vstopanju in izstopanju potnikov iz vagonov vlada nepredstavljiv kaos, prebivalci Hong Konga na avtobusnih postajališčih vedno čakajo v urejenih vrstah, ki se včasih vijejo več deset metrov daleč, in nato v avtobus vstopajo po točno določenem vrstnem redu. Vrivanje v vrsto je skrajno neolikano dejanje.

Tramvaji

Po otoku Hong Kong je razpredenih šest linij tramvajev, ki vozijo že več kot sto let. Hong Kong ima edini sistem tramvajev na svetu, katerega sestavljajo izključno dvonadstropni tramvaji. (Dvonadstropne tramvaje imajo tudi v Blackpoolu v Angliji in Aleksandriji v Egiptu, vendar tam za razliko od Hong Konga niso vsi dvonadstropni.)

Vožnja s tramvajem v Hong Kongu ni najhitrejša, je pa zagotovo posebno doživetje, še posebej, če se povzpnete v zgornje nadstropje. Za razliko od avtobusov, kjer vožnjo s kartico Octopus plačate ob vstopu, vožnjo s tramvajem (ki ne glede na razdaljo stane 2 HKD) plačate pri izstopu.

Dvonadstropni tramvaji v Hong Kongu so svojevrstna turistična atrakcija in prav je, da so se voditelji Hong Konga odločili, da jih ohranijo. Pogled na stare tramvaje, ki se okorno premikajo ob vznožju supermodernih nebotičnikov, pričara kontrast, kakršnega ni mogoče videti nikjer drugje na svetu.

Peak Tram

Peak Tram je najslavnejši tramvaj v Hong Kongu, če bi mu zaradi strmega naklona, ki na nekaterih delih 1364 metrov dolge proge znaša kar 27 stopinj, sploh še lahko rekli tramvaj. Peak Tram povezuje četrt Central na otoku Hong Kong z najslavnejšim hribom v Hong Kongu, The Peak, s katerega se odpira čudovit panoramski pogled na mesto. Peak Tram obratuje že od leta 1888. Petminutna vožnja z njim je neponovljiva izkušnja in jo priporočamo vsem obiskovalcem Hong Konga. Tramvaj vozi od 7. ure zjutraj do polnoči, tako da se lahko na slavni The Peak odpeljete tudi zvečer, ko je pogled na osvetljene nebotičnike modernega Hong Konga še posebej privlačen.

Trajekti

Zunanje otoke Hong Konga s celino in otokom Hong Kong povezujejo številne trajektne linije. Najbolj znani so trajekti Star Ferry, ki povezujejo Kowloon in otok Hong Kong. Vožnja s trajektom Star Ferry je nepozabna, predvsem okoli šeste ure zvečer, ko se na supermodernih nebotičnikih otoka Hong Kong med tem, ko tonejo v mrak, prižigajo neonske luči.

Za turiste so priročni tudi trajekti z otoka Hong Kong (Central Pier) v Mui Wo na otoku Lantau. Slednji je zanimiv zaradi kipa Velikega Bude in ribiške vasice Tai O.

Taksi

Vožnje s taksijem v Hong Kongu so relativno drage. Tarife so vedno jasno navedene v notranjosti taksija. Vožnje skozi tunele, prečkanje mostov, povratne vožnje taksija in pomoč pri nakladanju prtljage se zaračunavajo posebej. Potniki v taksijih se morajo v Hong Kongu po zakonu obvezno privezati z varnostnim pasom.

Taksiji na otoku Hong Kong in v Kowloonu so rdeče barve, v predelu New Territories zelene barve, na otoku Lantau pa modre barve.