Javni prevoz v Kuala Lumpurju

Mestna železnica v Kuala Lumpurju

Mestna železnica v Kuala Lumpurju

Hoteli Kuala Lumpur >>

Prevoz z letališča

Kuala Lumpur International Airport ali KLIA leži približno 50 km jugozahodno od Kuala Lumpurja. Za prevoz do mesta obstaja več možnosti: od običajnih taksijev in limuzin do avtobusov in ekspresnega vlaka. Ponudbe za prevoz do mesta NIKOLI ne sprejmite od taksistov, ki se potikajo po letališki zgradbi. To niso uradni taksisti, pač pa goljufi, ki vam bodo za prevoz do mesta zaračunali astronomsko ceno. Če se odločite v Kuala Lumpur odpraviti s taksijem, na ustreznem pultu kupite kupon za uradni letališki taksi.

Do centra Kuala Lumpurja najhitreje pridete z ekspresnim vlakom KLIA Ekspres. Vožnja do postaje KL Sentral, kjer se križajo vse linije mestne železnice v Kuala Lumpurju, traja le 28 minut. Vlaki so pogosti (vozijo vsakih 20 minut oziroma ob konicah vsakih 15 minut), sodobni in skoraj nikoli polni. Na naših potovanjih v Kuala Lumpur za prevoz do mesta vedno uporabimo KLIA Ekspres, razen, če priletimo na terminal LCCT.

Terminal LCCT (Low Cost Carrier Terminal) letališča Kuala Lumpur je rezerviran za nizkocenovne prevoznike. Če letite z AirAsia se torej zagotovo izkrcate na terminalu LCCT. Prevoz do mesta s terminala LCCT je enostaven: AirAsia upravlja avtobuse SkyBus, ki vas za zelo nizko ceno pripeljejo do postaje KL Sentral v središču Kuala Lumpurja. Vozovnice lahko kupite na avtobusu ali pa (nekoliko cenejše) že takrat, ko rezervirate let z AirAsia.

Če v Kuala Lumpur priletite iz Evrope in let takoj nadaljujete z AirAsia, se morate z glavnega terminala odpeljati do terminala LCCT. Med terminaloma vozi letališki avtobus, ki stoji na avtobusni postaji v 2. etaži blizu parkirišča C. Čeprav terminal LCCT stoji praktično nasproti glavnega terminala (vmes so le vzletno-pristajalne steze), mora avtobus za vožnjo med terminaloma prevoziti skoraj 20 kilometrov. Slednje upoštevajte pri časovnem načrtovanju transferja med terminaloma.

Mestna železnica

Kuala Lumpur ima povprečno razvito mrežo mestne železnice, ki je v glavnem speljana nad cestami, deli nekaterih linij pa potekajo tudi pod zemljo. Dobra stran mestne železnice v Kuala Lumpurju je, da so vožnje poceni in da nanjo ne vplivajo stalni prometni zastoji. Slaba stran je, da Kuala Lumpur z linijami mestne železnice ni dobro pokrit, da je predvsem ob konicah na vlakih nepopisna gneča in da je prestopanje med linijami zamudno.

Posamezne linije mestne železnice upravlja več različnih operaterjev, kar pomeni, da morate pri prestopanju vedno kupiti novo vozovnico (razen, če imate posebno elektronsko vozovnico s shranjeno vrednostjo). To pomeni, da veliko časa izgubite s čakanjem v vrstah pred okenci oziroma avtomati za vozovnice. Druga neprijetnost je, da postaje, kjer je mogoče prestopanje med linijami, pogosto niso povezane, tako da morate pri prestopanju pogosto prečkati prometne ceste, po možnosti sredi tropskega naliva. Mestna železnica v Kuala Lumpurju je tipičen primer stihijskega širjenja Kuala Lumpurja brez kakršnega koli načrtovanja, kar seveda vodi v neizogibno zmedo.

Kljub povedanemu je mestna železnica daleč najhitrejša oblika javnega prevoza v Kuala Lumpurju. Pri premagovanju daljših razdalj ravnajte podobno, kot domačini: z mestno železnico se odpeljite do postaje, ki je najbližje vašemu cilju, in šele tam vzemite taksi. Tako boste na cilj prišli veliko hitreje, kot če bi vzeli taksi že na začetku poti.

Taksi

Taksiji v Kuala Lumpurju so teoretično poceni in najelegantnejši način za premikanje po mestu. Žal le teoretično.

Prometni zastoji v Kuala Lumpurju so iz meseca v mesec pogostejši in daljši. Če k temu dodamo še tropski naliv, se prav lahko zgodi, da se promet več ur ne premakne nikamor. Zaradi tega toplo priporočamo, da za prevoz po Kuala Lumpurju kolikor se le da uporabljate mestno železnico, taksi pa vzamete le za razdalje od najbližje železniške postaje do cilja.

Druga neprijetnost v zvezi s taksiji v Kuala Lumpurju so goljufivi taksisti. Čeprav bi po zakonu morali vedno vklopiti taksimeter, ga mnogi ne vklopijo. Ne pomagajo niti grožnje, da jih boste prijavili policiji. Največ goljufivih taksistov seveda postopa pred dražjimi hoteli in nakupovalnimi središči in preži na lahek plen: turiste. Če imate možnost, se od takšnih taksistov poslovite in poiščite kakšnega, ki je pripravljen vklopiti taksimeter. Včasih (predvsem ponoči, ob koncu tedna in ob dežju) pa pač ne boste imeli druge izbire, kot da se vnaprej dogovorite za fiksno ceno. V tem primeru se poskusite trdo pogajati za ceno, čeprav večina taksistov vedoč, da bodo prej ali slej našli drugo žrtev, noče kaj dosti popustiti. Če prenočujete v dražjem hotelu, si zapomnite ime kakšnega lokala v bližini hotela in taksistu pri vračanju v hotel namesto imena hotela povejte ime lokala. Omemba dražjega hotela namreč pri taksistih vzbudi želje po neupravičenem dodatnem zaslužku.

Kakor koli, če plačate dvojno ceno, ste včasih lahko celo veseli. Kajti prav lahko se zgodi, da boste zaman iskali taksista, ki bi vas ob določenih urah hotel prepeljati v določen del mesta. Zavrnitev vožnje je – tako kot vožnja brez taksimetra – nezakonita, a taksisti v Kuala Lumpurju se požvižgajo na zakon in red. Situacija se je poslabšala do te mere, da domačini taksije imenujejo kar “interview taxi”, kar bi lahko prevedli kot “taksi na razgovor”. To pomeni, da vas taksist že od daleč vpraša, kam ste namenjeni, in če poveste “napačen” odgovor, ste pač padli na razgovoru in vas ne bo peljal nikamor.

Eden izmed trikov (ki sicer ne deluje vedno) je, da se brez besed usedete v taksi in enostavno rečete, naj odpelje. Cilj pa poveste šele takrat, ko je taksi že vključen v promet.