Javni prevoz v Parizu

Pariški metro

Pozni večer na postaji podzemne železnice La Grande Arche de la Défense v Parizu.

Hoteli Pariz >>

Prevoz z letališča

Pariz ima dve letališči: Charles de Gaulle (CDG) in Orly (ORY). Glavno letališče je Charles de Gaulle, s katerega se do mesta lahko odpeljete z regionalnim vlakom ali z avtobusom. Najcenejši je prevoz z regionalnim vlakom. Z linijo B se lahko odpeljete do ene izmed železniških postaj v centru Pariza in od tam z isto vozovnico nadaljujete pot z metrojem. Vozovnica za regionalni vlak stane 8,40 €. Vožnja z letališča do središča Pariza traja približno 45 minut.

Najcenejši in najenostavnejši prevoz z letališča Orly je z avtobusom Orlybus. Vozovnica stane 6,10 €, avtobusi vozijo na postajo podzemne železnice/železniško postajo Place Denfert Rochereau. Vožnja z letališča Orly do postaje Place Denfert Rochereau traja približno 30 minut.

Podrobne informacije o ostalih prevoznih sredstvih z letališč Charles de Gaulle in Orly do Pariza in najnovejše cenike najdete na spletni strani Aéroports de Paris.

Metro

Pariški metro ali Métropolitain, kot ga imenujejo Francozi, je eden izmed najstarejših na svetu. Ima 16 linij in več kot 300 postaj. Postaja Châtelet-Les Halles je največja postaja podzemne železnice na svetu. Z metrojem se v Parizu pelje 4,5 milijonov potnikov na dan.

Kljub izredni razvejanosti je uporaba pariškega metroja enostavna. Na vseh postajah metroja so jasni zemljevidi. Linije metroja so označene s številkami in barvami. Smer potovanja ugotovite po imenu končne postaje, na katero pelje vlak.

Standardna vozovnica za eno vožnjo z metrojem (ki velja 90 minut in vključuje neomejeno število prestopanj) stane 1,70 €. Imenuje se t+, kupite jo lahko na avtomatu ali pri okencu na postaji metroja. Če boste z metrojem potovali večkrat, lahko kupite “carnet”, komplet 10 vozovnic, ki stane le 12,50 €, tako da pri desetih vožnjah prihranite 4,5 €.

Prestopanje na metroju v Parizu

Pri vožnji s pariškim metrojem se prestopanju ne boste mogli izogniti. Pri tem se velja v primeru, da želite prihraniti čas, držati enostavnega pravila: če je le mogoče, prestopite na postaji, kjer se križata samo dve liniji. Postaje, kjer se križajo 3 ali 4 linije so namreč ogromne, kar pomeni, da prestopanje zahteva dolgotrajno hojo po labirintu tunelov in stopnišč. Pot od ene do druge linije lahko včasih traja več kot 10 minut! Zaradi tega se je v splošnem bolje odpeljati kakšno postajo dlje in prestopiti tam, kjer se križata le dve liniji. Na ta način boste na cilj prispeli hitreje in manj utrujeni. Več informacij o pariškem metroju najdete v spletnem mestu RATP Transports en île de France.

Če prevažanja z mestnim potniškim prometom ne marate, lahko Pariz raziskujete tudi s kolesom – z malo spretnosti za samo 1 evro na dan!

Kolesarjenje po Parizu >>