Javni prevoz v PekinguBooking.com

Metro v Pekingu je sodoben, a pogosto prenapolnjen

Metro v Pekingu je sodoben, a pogosto prenapolnjen

Ob upoštevanju velikosti in števila prebivalcev ima Peking zelo dobro organiziran javni prevoz. Pred olimpijskimi igrami 2008 so javni prevoz močno izboljšali, saj bi v nasprotnem primeru Peking med olimpijskimi igrami zagotovo doživel prometni infarkt.

Najbolj priročno javno prevozno sredstvo v Pekingu je sodobna, hitra in relativno dobro razvejana podzemna železnica. Priročni so tudi taksiji, ki jih je povsod na pretek in niso dragi. Mestni avtobusi pa so za tiste, ki ne govorijo kitajsko, manj uporabni. Načrti avtobusnih linij na avtobusnih postajah v Pekingu so namreč samo v kitajščini.

Metro

Podzemno železnico v Pekingu so pred olimpijskimi igrami leta 2008 močno razširili in posodobili. Tik pred olimpijskimi igrami so odprli prvi del nove linije 10, linijo do prizorišč olimpijskih iger (faza I linije 8) in ekspresno povezavo z letališčem.

Načrti linij in oznake v podzemni železnici so v kitajščini in v angleščini. Glasovna obvestila na vlakih podzemne železnice so ravno tako v kitajščini in angleščini, tako da se na podzemni železnici zlahka orientirajo tudi tisti, ki ne govorijo kitajsko. Podzemna železnica v Pekingu je daleč najpriročnejše javno prevozno sredstvo. Vlaki so čisti, hitri, pogosti in poceni.

Vožnja s podzemno železnico v Pekingu stane 2 CYN (približno 0,23 €), ne glede na dolžino vožnje. Vozovnico lahko kupite na avtomatu (na katerem lahko izberete angleški jezik) ali pri okencu na vseh postajah podzemne železnice. Vozovnic ne kupujte na zalogo, kajti vozovnica, ki jo kupite na določeni postaji podzemne železnice, velja samo na dan nakupa, v podzemno železnico pa morate s to vozovnico nujno vstopiti na postaji, kjer ste jo kupili!

Edina nadležna značilnost podzemne železnice v Pekingu je, da je pred vhodom na vsako postajo varnostna kontrola, kjer morajo vsi nahrbtniki in torbice skozi napravo za rentgensko slikanje. A sčasoma smo se tudi na to navadili.

Taksi

Prostih taksijev je v Pekingu vedno na pretek. Taksiji so poceni, večina taksistov je poštenih. Pred vstopom v taksi obvezno preverite tarifo, ki mora biti jasno prikazana na vidnem mestu (ponavadi na steklu zadnjih vrat). Velika večina taksijev v Pekingu stane 10 CNY za prve tri kilometre in 2 CNY za vsak dodatni kilometer, obstaja pa majhno število taksi služb z veliko višjimi tarifami.

V Pekingu smo se s taksijem peljali najmanj štiridesetkrat – podnevi, ponoči, v zgodnjih jutranjih urah in v najrazličnejših predelih mesta. Nikoli nismo imeli slabih izkušenj. Velika večina taksistov je, ne da bi jih bilo treba opomniti, vklopila taksimeter. Samo dvakrat se nam je zgodilo, da sta se taksista za ceno vožnje hotela dogovoriti vnaprej, pa še ta dva nista zahtevala pretirano visoke cene.

Taksisti v Pekingu ne govorijo angleško. Če ne govorite kitajsko, imejte ime kraja, kamor bi se radi peljali, vedno s kitajskimi pismenkami napisano na kosu papirja. Če se taksist obotavlja in imate občutek, da ne ve prav dobro, kam vas mora peljati, taksi raje zapustite in poskusite srečo z drugim. V Pekingu je na tisoče taksistov – nekateri mesto izjemno dobro poznajo, drugi so v Peking lahko prispeli šele pred nekaj dnevi in od potnikov pričakujejo, da jih oni vodijo do cilja.

Avtobus

Peking ima razvejano mrežo linij avtobusov in električnih avtobusov (trolejbusov). Avtobusi so priročni za premagovanje krajših razdalj, kjer ni metroja. Kdor ne govori kitajsko, se bo težko znašel, saj so vsi napisi na avtobusnih postajah v Pekingu v kitajščini. A vožnja z avtobusom stane le 1 CNY, tako da lahko enostavno vstopite na prvi avtobus, za katerega se zdi, da gre v vašo smer, in se pustite presenetiti. Takšni poceni panoramski ogledi mesta so včasih lahko prav zanimivi. Seveda pa pri takšnih malih avanturah poskrbite, da imate s seboj dober zemljevid ali GPS, kajti avtobus vas lahko odpelje v popolnoma nepričakovano smer.

Prevoz z letališča

S supermodernega letališča v Pekingu se od leta 2008 naprej do centra mesta (do postaje podzemne železnice Dongzhimen) lahko odpeljete s supermodernim ekspresnim vlakom. Vožnja traja le dobrih 15 minut.

Če v Peking prispete ponoči, ko vlaki ne vozijo, se lahko do centra odpeljete z avtobusom (ponoči je število avtobusov in linij, na katerih vozijo, močno skrčeno) ali s taksijem.

Bodite pozorni na to, da vzamete uraden taksi. Uradni taksiji v Pekingu so rumeni, pošteni taksisti pa vam vožnje do mesta ne bodo ponujali za vnaprej dogovorjeno ceno (ponavadi astronomsko, nekateri zahtevajo 200-300 CNY), pač pa bodo vklopili taksimeter. Vožnja z letališča do Pekinga ponavadi stane od 80 do 130 CNY – odvisno od tega, v kateri del mesta se peljete. Poleg zneska na taksimetru morate plačati tudi cestnino.