Javni prevoz v Pragi

Metro v Pragi

Metro v Pragi

Hoteli Praga >>

Praga ima dobro organizirano, razvejano mrežo metroja, tramvajev in mestnih avtobusov, s katerimi se lahko praktično kadar koli pripeljete v kateri koli del mesta.

Metro

Metro v Pragi ima tri linije: A, B in C. Vlaki so sodobni, pogosti in čisti. Vozijo od 5. ure zjutraj do polnoči.

Tramvaj

Dnevne linije tramvajev vozijo od 5. ure zjutraj do polnoči. Od pol enih zjutraj do pol petih zjutraj na najpomembnejših linijah vozijo nočni tramvaji, tako da se uporabi taksijev v Pragi zlahka izognete.

Avtobus

Dnevne linije avtobusov vozijo od 5. ure zjutraj do polnoči. Obstajajo tudi nočne linije avtobusov, ki služijo kot povezave med nočnimi linijami tramvajev. Avtobusov v Pragi verjetno ne boste potrebovali, saj so vse najpomembnejše znamenitosti ob linijah metroja in tramvajev.

Vozovnice

Vozovnice za javni potniški promet v Pragi prodajajo pri okencih na postajah, na avtomatih ali v nekaterih kioskih s časopisi. Vozovnico je treba pred vstopom v območje metroja oziroma takoj po vstopu na tramvaj ali avtobus potrditi na avtomatu. Nepotrjena vozovnica je neveljavna. Če vas zalotijo kontrolorji, vam zaračunajo 700 čeških kron kazni (27,5 €), ki jih morate plačati takoj.

Obstajajo vozovnice za eno vožnjo, ki ne vključuje prestopanja, in vozovnice za eno vožnjo, ki vključuje prestopanje. Če načrtujete več voženj z mestnim potniškim prometom v Pragi, se bolj kot posamezne vozovnice splača kupiti enodnevno vozovnico, ki 24 ur od potrditve na avtomatu velja na vseh javnih prevoznih sredstvih.

Enodnevna vozovnica stane 100 čeških kron, tridnevna pa 330 čeških kron – tridnevna vozovnica je torej dražja od treh enodnevnih! Razlog za to je, da tridnevna vozovnica vključuje spremstvo otroka od 6 do 15 let. Če ste torej v Pragi tri dni z otrokom od 6 do 15 let, se splača kupiti tridnevno vozovnico, če otrok prej navedene starosti nimate, se bolj splača kupovati enodnevne vozovnice.

Več informacij: www.dpp.cz