Javni prevoz v SeviljiBooking.com


Kočija v Sevilli

Romantiki se po Sevilli lahko popeljete tudi s kočijo

Prevoz z letališča

Letališče San Pablo leži približno 10 kilometrov severovzhodno od Sevilje. Najcenejši je avtobusni prevoz do mesta. Avtobusi vozijo približno na vsakih 20-30 minut od 6h zjutraj do polnoči, vozovnica stane 4 €. Vožnja do centra traja manj kot pol ure. Vozni red in najnovejše cene preverite v spletnem mestu TUSSAM.

Prevoz po mestu

Mestni avtobusi v Sevilji pokrivajo v glavnem novi del mesta. Ulice v starem mestnem jedru so preozke, da bi po njih lahko vozili avtobusi. Konec leta 2007 so odprli tudi prvo linijo tramvaja, ki vozi po sicer za pešce rezervirani ulici v centru, Avenidi de la Constitución. Proga tramvaja je dolga samo 1,3 kilometra, vozovnica stane 1 € in jo lahko kupite na avtomatih na vsaki postaji. V splošnem javni prevoz po centru Sevilje ni priročen za turiste, saj vas avtobusi ne pripeljejo v središče starega mestnega jedra. Po drugi strani pa je stari del Sevilje dovolj majhen, da ga zlahka obvladate peš (razen v največji poletni vročini, ko temperature pogosto presežejo 40 stopinj Celzija).

Sevilja s kolesom

Po prihodu v Seviljo smo se razveselili postaj za najem koles – povsem enakih, kot smo jih bili vajeni v Parizu. Sistem se v Sevilji imenuje SEVICI, za podrobnosti o načinu izposoje koles glejte prispevek o kolesarjenju v vodniku po Parizu.

Teoretično je kolo najprimernejši in zelo poceni način za hitro premikanje po Sevilji, vključno z ozkimi ulicami starega mestnega jedra. Vendar, v praksi sistem v Sevilji še zdaleč ne deluje tako dobro kot v Parizu. Sistem smo dodobra preizkusili in se vsak dan srečevali z naslednjimi težavami:

  • kolesa so pogosto pokvarjena (prazne zračnice, snete verige, pokvarjene zavore …),
  • zjutraj so kolesa na voljo, do sredine dneva pa izginejo neznano kam. Pred siesto smo imeli vedno težave z iskanjem koles – vse postaje so bile popolnoma prazne ali pa so bila nanje priklenjena le pokvarjena kolesa.

Po nekaj dneh smo ugotovili, da iskanje koles po vseh postajah v centru mesta nima smisla. Koles bodisi ni bilo ali pa so bila vsa pokvarjena. Zato smo ubrali novo taktiko, ki se je izkazala za pravilno: na Plazi Nueva (kjer je največja postaja za izposojo koles v Sevilji) smo se enostavno usedli v senco in počakali, da je kdo vrnil kolo. V večini primerov nam ni bilo treba čakati dlje kot 10 minut.

Raziskovanje Sevilje s kolesom je teoretično torej zabavno, v praksi pa ne deluje dobro. Upravniki storitve SEVICI se bodo morali še malo potruditi, da bo njihov slogan “Sevilla a tu ritmo” (Sevilja v tvojem ritmu) zaživel tudi v praksi.

Za najnovejše informacije o storitvi SEVICI obiščite spletno mesto SEVICI.