Javni prevoz v Singapurju

Postaja podzemne železnice v Singapurju

Singapur ima enega od najučinkovitejših sistemov javnega prevoza na svetu

Hoteli Singapur >>

Singapurski javni prevoz je poceni in učinkovit, tako da je premikanje po otoku povsem enostavno in veliko bolj prijetno, kot po katerem koli drugem mestu Jugovzhodne Azije.

S taksiji se vam v Singapurju ne bo treba pogosto voziti, saj je ves otok odlično pokrit z vlaki MRT (Mass Rapid Transit), LRT (Light Rail Transit) in avtobusi. Če si zaradi utrujenosti ali priročnosti taksi vendarle zaželite, ste lahko brez skrbi. Taksisti v Singapurju so verjetno eni izmed najbolj poštenih na svetu.

Če v Singapurju nameravate ostati dlje časa ali če tja potujete pogosto, si priskrbite vozovnico EZLink (brezkontaktno plastično vozovnico v velikosti kreditne kartice, na kateri je shranjena določena denarna vrednost) in jo na enostaven način uporabljajte na vseh vlakih in avtobusih.

Mass Rapid Transit (MRT)

MRT je singapurska futuristična podzemna železnica. Proga NEL (North-East Line) je eden izmed prvih popolnoma računalniško upravljanih železniških sistemov na svetu. Z drugimi besedami: vlaki na progi NEL nimajo voznikov.

Vožnja po Singapurju z vlaki MRT je hitra in enostavna. Vlaki so supermoderni, čisti, klimatizirani. Klimatizirane so tudi vse podzemne postaje. Na vsaki postaji so elektronski zasloni, na katerih jasno piše, kdaj pride naslednji vlak. Vlaki so zelo pogosti.

Vlaki MRT ponavadi vozijo od 5:11 zjutraj do 12:26 zjutraj. Za podrobnosti si oglejte njihovo uradno spletno mesto.

Na vsaki postaji MRT je kontrolna postaja (Control Station). Tam zaposleni uslužbenci vam bodo z veseljem pomagali v primeru kakršnih koli težav z elektronsko vozovnico, lahko pa jih tudi vprašate za pot.

Avtobusi

Številke avtobusov v Singapurju in proge, po katerih vozijo, so jasno označene na večini postajališč. Poleg tega so vozniki v splošnem prijazni. Skoraj vedno, ko smo jih vprašali, kje moramo izstopiti, smo dobili prijazen odgovor.

Podrobnosti o mestnih avtobusih (linije, vozni redi, ceniki) najdete v spletnem mestu singapurskega avtobusnega podjetja SBS Transit.

Taksi

Taksiji v Singapurju so poceni in mesto je z njimi dobesedno preplavljeno. Največji taksi službi sta CityCab in Comfort. Taksi lahko najamete na postajališčih za taksije, ki so praviloma blizu avtobusnih postaj, postaj MRT in nakupovalnih središč, ali pa kjer koli drugje v mestu enostavno ustavite taksi tako, da stegnete roko. Slednjega ne poskušajte edinole na Orchard Road ali na kateri koli drugi večji cesti, saj je ustavljanje na njih prepovedano. Ceste, na katerih je prepovedano ustavljanje, so označene z dvojno črto ob pločniku.

Prevoz z letališča

Najcenejši način za prevoz do mesta z letališča Changi je MRT, pri čemer morate najmanj enkrat (na postaji MRT Tanah Merah) prestopiti, tako da je MRT dobra izbira za nahrbtnikarje in za tiste, ki imate priročne kovčke na kolesih. V nasprotnem primeru vzemite taksi. Za vožnjo do centra mesta ne bi smeli plačati več kot 25 SGD.