Javni prevoz v Sydneyu

Železniška postaja Central v Sydneyu

Železniška postaja Central v Sydneyu

Hoteli Sydney >>

Vlaki, avtobusi, tramvaji, monorail in trajekti – v Sydneyu mrgoli javnih prevoznih sredstev, a njihova uporaba je tako zapletena, da bi lahko na to temo napisali doktorat.

Vsa javna prevozna sredstva v Sydneyu (razen monoraila in tramvaja) so pod okriljem istega podjetja, a jih upravljajo različni operaterji, kar pomeni, da vnaprej kupljenih vozovnic za avtobuse na primer ne morete uporabljati za vožnje z vlaki ali trajekti.

Veliko javnih prevoznih sredstev (predvsem vlakov) v Sydneyu je v precej slabem stanju, vozni redi so zapleteni, povezave prej redke kot ne, na voljo pa je več kot 100 različnih kombinacij vozovnic po različnih cenah.

Morda se veliko turistov ravno zaradi tega odloči za nakup drage vozovnice za Sydney & Bondi Explorer – avtobuse, ki krožijo po Sydneyu in ustavljajo pri glavnih turističnih znamenitostih. Enodnevna vozovnica za Sydney & Bondi Explorer stane 39 AUD in velja za neomejeno število voženj. A ob obisku Sydneya smo odkrili, da obstaja tudi veliko ugodnejša in boljša možnost od vozovnice Sydney & Bondi Explorer: vozovnica DayTripper.

DayTripper

DayTripper je enodnevna vozovnica, ki velja za neomejeno število voženj z vlaki CityRail v Sydneyu in okolici, neomejeno število voženj z mestnimi avtobusi v Sydneyu in neomejeno število voženj z mestnimi trajekti v Sydneyu. Vozovnica stane 18,20 AUD in jo lahko kupite na postajah CityRail, na mestnih avtobusih v Sydneyu, na okencih za nakup vozovnic za mestne trajekte v Sydneyu in v trgovinah Transit Shop. Vozovnica DayTripper velja na dan nakupa.

Vozovnica DayTripper je veliko boljša izbira od vozovnice Sydney & Bondi Explorer. Je skoraj pol cenejša, z javnimi prevoznimi sredstvi pa se lahko ravno tako kot z avtobusi Sydney & Bondi Explorer odpeljete do vseh znamenitosti v Sydneyu in še kam drugam. Poleg tega ste z vozovnico DayTripper upravičeni do popustov pri vstopnini v določene znamenitosti Sydneya, na primer v opero, Nacionalni pomorski muzej, Sydney Tower, živalski vrt Taronga, sydneyski olimpijski park in stadion ANZ, Muzej Avstralije itd. Najnovejše informacije o ceni vozovnice DayTripper in popustih pri vstopninah, ki jih vključuje, preverite v spletnem mestu www.cityrail.info.

Za najboljši izkoristek vozovnice DayTripper predlagamo naslednji enodnevni ogled Sydneya:

1. Z avtobusom/vlakom se odpeljite do pomola Circular Quay. Tu si lahko ogledate sydneysko opero in pristaniški most.

2. S trajektom se s pomola Circular Quay odpeljite v Watsons Bay. Tu se lahko sprehodite po vrhovih pečin ob obali in uživate v čudovitem pogledu na ocean in Sydney v daljavi.

3. Iz Watsons Baya se z avtobusom odpeljite do plaže Bondi. Od tu se peš podajte do plaže Bronte.

4. S plaže Bronte se z avtobusom odpeljite nazaj v center mesta.

Če vstanete zelo zgodaj, lahko v enodnevni izlet (morda med točko 1 in 2) vključite še hiter obisk Manlyja. Do tja in nazaj se odpeljite s trajektom s pomola Circular Quay. Če imate več časa in bi si radi privoščili nekaj sproščenih uric na plaži, pa se v Manly raje podajte na enodnevni izlet.

Tedenske vozovnice

Če v Sydneyu ostanete dlje časa, razmislite o nakupu tedenske vozovnice TravelPass. Vozovnice TravelPass so na voljo za različne cone. Za turiste v Sydneyu je najbolj primerna vozovnica za zeleno cono (Green TravelPass), ki velja za neomejeno število voženj z vlaki CityRail v Sydneyu in ožji okolici, neomejeno število voženj z mestnimi avtobusi v Sydneyu in neomejeno število voženj z mestnimi trajekti v Sydneyu. Tedenska vozovnica stane 48 AUD. Obstajajo tudi nekoliko cenejše vozovnice TravelPass, ki veljajo samo za trajekte in avtobuse, a te so za turiste verjetno nekoliko manj primerne, saj je avtobusne linije v Sydneyu težje razvozlati kot železniške linije.