Je Brexit dobra novica za obiskovalce Londona?Booking.com


London

Westminster, London

Odmevna odločitev Britancev, da želijo izstopiti iz EU, je dodobra zatresla celotno Evropsko unijo. Mnogi ekonomisti opozarjajo, da bo posledice te odločitve čutile še mnoge generacije Britancev in napovedujejo slabe čase za Veliko Britanijo. A kaj ta odločitev pomeni za obiskovalce Londona?

Menjalni tečaj funt-evro

Prva kratkoročna posledica je že tu in če načrtujete obisk Londona, je za vas pozitivna. Namreč, kmalu po referendumu 25. junija 2017 je vrednost britanskega funta močno padla, kar pomeni, da za isti znesek evrov zdaj dobite precej več funtov. Za ilustracijo: pred približno dvema letoma bi za 1.000 evrov dobili nekaj manj kot 700 funtov, danes pa jih za isto vsoto evrov dobite kar 870. To pomeni, da imate danes v Londonu veliko večjo kupno moč kot pred dvema letoma in da so hoteli v Londonu zaradi razlike v menjalnem tečaju postali cenejši.

Seveda situacija ne bo trajala večno. Menjalni tečaji se spreminjajo vsak dan in glede na različne novice o Brexitu lahko poskočijo navzgor ali navzdol. Vendar se zagotovo še dolgo ne bodo povzpeli na raven izpred dveh let.

Na novo vrednost funta se bodo počasi začeli prilagajati tudi hoteli v Londonu. Cene hotelov v funtih se bodo zagotovo postopno višale, zato priporočamo, da hotel v Londonu rezervirate čim prej. Oglejte si ponudbo hotelov v Londonu v našem rezervacijskem sistemu in če niste prepričani, ali se boste v mesto zagotovo odpravili ali ne, naredite rezervacijo, ki jo lahko brezplačno odpoveste. Skoraj vsi hoteli ponujajo to možnost.

Cene javnega prevoza v Londonu

Javni prevoz v Londonu je eden izmed najdražjih na svetu, vendar je glede na nižjo vrednost funta tudi ta postal veliko bolj dostopen kot je bil v preteklosti. Poleg tega je na voljo kopica dnevnih, večdnevnih in tedenskih vozovnic, s katerimi lahko prihranite nezanemarljive denarne zneske. Kartica Oyster (brezstična kartica, s katero plačate le vožnje, ki jih dejansko opravite), še vedno predstavlja najboljšo vrednost za denar. Poleg tega lahko zdaj podzemno železnico in avtobuse v Londonu plačujete tudi z brezstičnimi bančnimi karticami. Nikoli, res nikoli pa na avtomatih ne kupujte vozovnic za posamezne vožnje. Te so lahko tudi več kot 200 odstotkov dražje od ostalih vozovnic.

Cene hrane v Londonu

Restavracije v Londonu so relativno drage, vendar moramo spet omeniti, da si zaradi nizke vrednosti funta zdaj lahko privoščite tudi obrok v restavraciji, ki jo pred dvema letoma verjetno ne bi obiskali. Poleg tega je po mestu raztresenih na tisoče majhnih restavracij s hitro hrano in tržnic s stojnicami, na katerih si lahko privoščite okusen obrok po zelo nizki ceni. London je magnet za ljubitelje kulinarike, saj si v tem mestu lahko privoščite dobrote z vsega sveta.

Cene muzejev in galerij v Londonu

Vstop v najpomembnejše državne muzeje in galerije v Londonu je brezplačen, tako da vam ni treba skrbeti, da bi za vstopnine odšteli veliko denarja. Vstopnina v turistične znamenitosti v zasebni lasti (London Eye, muzej voščenih lutk Madame Tussauds, The Towe of London itd.) pa je lahko precej visoka. Priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo vstopnic prek spleta. Na ta način jih dobite po nižji ceni, pa še ob vstopu vam ne bo treba čakati v dolgih vrstah.

Brexit je torej tečaj funta pognal navzdol, zato je zdaj idealen čas za obisk Londona. Hoteli, hrana in prevoz v Londonu so zaradi nizkega tečaja funta postali cenejši in dokler bo Velika Britanija ostala del Evropske unije (vsaj dve leti po dejanski sprožitvi izstopa) vam tudi ni treba skrbeti, da bi morali na letališčih dolgo čakati na kontroli potnih listov. In ko smo že pri letališčih: easyJet leti iz Ljubljane na londonski letališči Stansted in Gatwick, WizzAir pa na letališče Luton. Vozovnice dobite že za peščico evrov.