Katedrala SalisburyBooking.com

Salisbury katedrala

Katedrala v Salisburyju

Anglikanska katedrala v Salisburyju je ena od najbolj znanih katedral v Veliki Britaniji in velja za enega od najboljših primerov zgodnje angleške gotske arhitekture. Zvonik, zgrajen leta 1320, je visok kar 123 metrov in je najvišji zvonik v Združenem kraljestvu.

V katedrali so na ogled številna umetniška dela, čudoviti vitraži in ena od najstarejših delujočih ur v Združenem kraljestvu. Ima tudi lep križni hodnik, najpomembnejši zaklad, ki ga hranijo v njem, pa je eden od štirih najbolje ohranjenih izvodov znamenite Magna Carte.

Magna Carta

Magna Carta je eden od najpomembnejših dokumentov v britanski zgodovini. Objavljena je bila leta 1215 in je prvi dokument, v katerem je zapisano načelo, da kralj in njegova vlada nista nad zakonom. Namen Magne Carte je bil kralju preprečiti, da bi zlorabljal svojo moč, saj je omejila njegovo avtoriteto in definirala pravo kot neodvisno avtoriteto.

Nekateri deli Magna Carte v britanski zakonodaji v nekoliko prilagojeni obliki veljajo še danes, saj Združeno kraljestvo nima ustave in se namesto tega opira na splošna pravna načela. Eden izmed najpomembnejših delov Magna Carte določa, da o morebitnih kaznivih dejanjih običajnih ljudi ne sme presojati kralj, ampak njim enaki ljudje – in to predstavlja temelje porote na britanskih sodiščih. Magna Carta med drugim določa tudi, da nihče ne sme biti prikrajšan svoje pravice do hitrega in pravičnega sojenja.

Magna Carta ima tako še danes poseben status temelja angleških svoboščin. Čeprav je bila večina njenih členov do danes razveljavljenih, je zaradi zakonodaje, ki temelji na njej (na primer Zakon o človeških pravicah iz leta 1998), ohranila velik simbolni pomen v smislu zmage nad tiranskimi voditelji in jamstva za človeške svoboščine.

Obisk katedrale v Salisburyju

Priporočamo vnaprejšnji nakup vstopnic prek spleta, saj jih na ta način dobite nekoliko ceneje. V času epidemije COVID-19 je treba rezervirati vstopnice za določeno uro. Katedrala je odprta od ponedeljka do sobote od 10:30 do 16:00 ure. Vendar, ne pozabite, da v katedrali organizirajo tudi posebne dogodke, zato je občasno zaprta za obiskovalce. Preverite pred obiskom.

Rezervirate lahko tudi zasebni, voden obisk zvonika, vendar je cena precej visoka (90 GBP).

V katedrali je veliko število prostovoljcev, ki vam bodo z veseljem povedali kakšno manj znano zgodbo. Ob našem obisku so na primer privzdignili enega od tlakovcev sredi katedrale in nam pokazali, da pod njo pravzaprav teče voda. Skozi Salisbury teče kar pet rek – nekatere izmed njih prav pod katedralo. Medtem ko imajo v mestu velikokrat težave s poplavami, jim je vodo pod katedralo uspelo ukrotiti, tako da same katedrale zdaj ne poplavlja več.

Najnovejše informacije in rezervacije vstopnic: katedrala v Salisburyju