Kdaj na otok Bantayan na Filipinih?

Sončni vzhod na otoku Bantayan na Filipinih

Sončni vzhod na otoku Bantayan na Filipinih

Hoteli Bantayan >>

Najprimernejši čas za obisk filipinskega otoka Bantayan je v obdobju od januarja do aprila. Takrat je vreme večinoma lepo. Deževna doba na otoku Bantayan se začne konec maja/v začetku junija in traja do septembra ali oktobra. Tajfuni, ki med junijem in decembrom lahko prizadanejo Manilo in sever otoka Luzon, na Bantayanu večinoma ne povzročijo težav (z izjemo tajfuna Fengšeng junija 2008). Bantayan leži južno od pasu, po katerem običajno potujejo tajfuni.

Otok Bantayan je tako mogoče obiskati tudi v deževni dobi in v času tajfunov, vendar je treba računati s tem, da vreme vendarle vpliva na vsakodnevno življenje na otoku. Ob močnem deževju in/ali vetru ladje med Hagnayo na otoku Cebu in Santo Fe na otoku Bantayan ne vozijo. Prekinitev povezav običajno traja nekaj dni in v tem času nihče ne more na otok Bantayan ali z njega. To je treba upoštevati pri potovalnih načrtih, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da zamudite letalo domov. Kar pa morda niti ne bi bilo tako slabo.

Cene prenočišč na otoku Bantayan v tednu po veliki noči poskočijo za 100 do 200 odstotkov. Sobe v času tako imenovanega svetega tedna (Holy Week) so rezervirane več mesecev, včasih tudi leto dni vnaprej. Takrat je na otoku Bantayan takšna gneča, da mnogi gostje v šotorih ali pa kar pod milim nebom spijo na plažah. Obiska otoka Bantayan v času svetega tedna ne priporočamo, razen, če ste ljubitelji divjih zabav, ki jih v tem tednu (in samo v tem tednu!) na otoku Bantayan ne manjka.