Kdaj v Avstralijo?

Watsons Bay blizu Sydneya, Avstralija

Watsons Bay blizu Sydneya v Avstraliji

Hoteli Avstralija >>

Letni časi v Avstraliji so obrnjeni glede na letne čase v Evropi. Ko je v Evropi poletje, je v Avstraliji zima, ko je v Evropi zima, se Avstralija kopa v poletju. Najhladnejša meseca v Avstraliji sta julij in avgust, najbolj vroči meseci pa od novembra do marca.

Severni del Avstralije leži v subtropskem pasu, v katerem je vse leto toplo. Letni časi so izrazitejši na jugu Avstralije, vendar ostrih zim, kakršne imamo v Evropi, tam ni. Sneg zapade samo v delu Tasmanije, na smučiščih v zvezni državi Victoria in v Snežnih gorah (Snowy Mountains) na jugu zvezne države New South Wales.

Visoka sezona

Visoka turistična sezona od Townsvilla v zvezni državi Queensland proti severu, v celotnem delu severne Avstralije, v osrednji Avstraliji in v severni polovici Zahodne Avstralije traja od aprila do septembra – torej v času avstralske zime. Temperature v severnem delu Avstralije se takrat gibljejo med 19 in 31 stopinjami Celzija, dežja pa ni veliko. Največja turistična gneča na severu Avstralije je junija, julija in avgusta.

Jug Avstralije (New South Wales, Victoria, Južna Avstralija, Zahodna Avstralija, Tasmanija in del Avstralije južno od Pertha) je bolje obiskati med avstralskim poletjem, torej od novembra do marca.

Če načrtujete obisk južne in severne Avstralije hkrati, sta najprimernejša meseca za potovanje september in oktober. Takrat je na jugu ponavadi že dovolj toplo za kopanje v morju, na severu in v okolici znamenitega Uluruja pa še ni prevroče.

Nizka sezona

Nizka sezona na severu Avstralije traja od oktobra do marca. Takrat je v severnem delu Avstralije enostavno prevroče, prevlažno in preveč deževno za potovanja. To ne pomeni, da potovanje po severnem delu Avstralije v tem obdobju ni možno. Mnogi popotniki se odločijo za potovanje v nizki sezoni in tako izkoristijo velike popuste, ki jih takrat ponujajo hoteli. Je pa treba v tem obdobju računati s pogostim dežjem in možnostjo poplav.

Obisk južnega dela Avstralije v času avstralskega poletja je po drugi strani prijeten, razen v času avstralskih počitnic (od 26. decembra do konca januarja), ko je v vseh turističnih krajih gneča, cene prenočišč in prevoza (predvsem letalskih vozovnic) pa občutno narastejo.