Kdaj v Malezijo?

Otok Perhentian, Malezija

Otok Perhentian, Malezija

Hoteli Malezija >>

Malezija je tropska država, za katero so značilna sušna in monsunska obdobja.

Monsunsko obdobje na vzhodni obali polotoške Malezije traja od oktobra do marca. To ni primeren čas za obisk otokov Perhentian ali Redang, saj so bungalovi zaprti, čolni pa zaradi dežja, vetra in visokih valov ne vozijo. Na zahodni obali polotoške Malezije je vreme v tem obdobju lepo, saj vzhodni monsun na zahodno obalo ne vpliva.

V Vzhodni Maleziji (na otoku Borneo) deževno obdobje traja od oktobra do aprila.

Z vidika vremena je torej najprimernejše obdobje za obisk vseh delov Malezije med majem in septembrom.

Zgoraj povedano pa ne pomeni, da vas bo v sušnih obdobjih v Maleziji vedno pričakalo sinjemodro nebo. Zaradi visoke vlažnosti ozračja malezijsko nebo velikokrat prekrivajo sivi, koprenasti oblaki. Zelo pogosti so tudi nenadni, močni nalivi, ki pa običajno ne trajajo dlje od nekaj ur.

Drugi vidik, na katerega velja biti pozoren pri obisku Malezije, so prazniki. Glede na to, da v Maleziji živijo Malajci, Kitajci in Indijci, je v Maleziji skozi vse leto veliko število praznikov. Za Kitajce je najpomembnejše kitajsko novo leto (januarja ali februarja) za Malajce Hari Raya (konec ramadana), za Indijce Thaipusam (januarja ali februarja) in Deepavali (oktobra ali novembra).

Obisk Malezije med prazniki je po eni strani zanimiv, saj so velikokrat pospremljeni z barvitimi paradami, posebnimi kuharskimi mojstrovinami in ostalimi običaji, po drugi strani pa so to obdobja, ko je po Maleziji težko potovati. Vozovnice za vlake, avtobuse in letala so takrat razprodane, hoteli polno zasedeni in dragi, prometni zastoji pa se iz Kuala Lumpurja razširijo v vse dele Malezije.