Kerti v Budimpešti

Fogasház, Budimpešta

Fogasház, eden od tipičnih pubov na dvoriščih zapuščenih hiš v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Kert v madžarščini pomeni vrt oziroma dvorišče in kerti so res lokali, ki so zaživeli na notranjih dvoriščih in vrtovih ponavadi zapuščenih, na pol razpadajočih hiš. Nekateri kerti so odprti samo poleti, druge pozimi pokrijejo in so odprti skozi celo leto. Mnogi izmed kertov so samo na pol legalni ali pod stalnim pritiskom okoliških stanovalcev, ki se pritožujejo nad hrupom, tako da se nobeno pomlad ne ve, ali bodo kerte ponovno odprli na istem ali morda na kakšnem drugem kraju.

Kerti, ki so v zadnjih nekaj letih postali stalnica budimpeštanske (subkulturne) barske scene in za katere se zdi, da se bodo obdržali, so:

Corvintető

Corvintető (Corvinova streha) je eden izmed najnovejših kertov, ki pravzaprav ni kert (vrt), pač pa terasa. Leži na strehi komunistične veleblagovnice Corvin. Med rednimi obiskovalci Szimpla Kerta se Corvintető ni najbolje prijel, čeprav priznavajo, da se je včasih za spremembo prijetno usesti na strešno teraso nekdanje veleblagovnice.

Lokacija: Pešta VIII, Blaha Lujza tér 1-2 (vhod iz Somogyi Béla utca). Transport: metro M2 (Blaha Lujza tér), tramvaj 4, 6 (Blaha Lujza tér).

Fogasház

Fogasház je privlačen kert, dobro skrit za diskretnim, starim znakom na ulici Akácfa št. 51, ki ga je vredno poiskati. Fogasház je tako kraj za divje zabave kakor tudi za obiske bolšjih sejmov, razstav umetniških del, gledaliških predstav, projekcij filmov in predavanj. Slednje morda zveni že preresno, a ne skrbite. Fogasház je v osnovi še vedno eden od tistih underground pubov na dvoriščih zapuščenih hiš, kamor se lahko zatečete na pijačo ali dve, se zabavate s prijatelji ali plešete do jutra. V Fogasházu pogosto gostujejo znani DJ-ji. Ljubitelje retro fotografije bo razveselil namig, da je v Fogasházu tudi trgovina z analognimi fotoaparati in pripomočki.

Lokacija: Pešta VII, Akácfa utca 51. Transport: Metro (M2): Blaha Lujza tér. Tramvaj 4, 6: Király utca or Wesselényi utca. Splet: www.fogashaz.hu

Holdudvar

Holdudvar (Lunino dvorišče) je prijeten poletni vrt na Margaretinem otoku. Čeprav je oblikovan po vzoru kertov, z njimi pravzaprav nima dosti skupnega. Holdudvar ni na dvorišču razpadajoče zgradbe v središču Budimpešte, pač pa pod krošnjami dreves v naravi. Stoli in mize v Holdudvarju so čisto običajni – za razliko od pravih kertov, kjer gostje pogosto lahko sedijo v odsluženih socialističnih naslanjačih.

Holdudvar je odprt samo poleti. Idealen kraj za sprostitev ob hladni pijači po vročem poletnem dnevu. Temperature na zelenem Margaretinem otoku so poleti vsaj za nekaj stopinj nižje kot v razbeljenem centru Budimpešte.

Lokacija: Margaretin otok. Transport: tramvaj št. 4, 6 (Margit sziget). Splet: www.holdudvar.net

Kuplung

Kuplung pomeni kuplunga, oprostite, sklopka, ker naj bi menda v hali, v kateri zdaj točijo pijačo, nekoč bila mehanična delavnica za motorje. Kuplung je zakajen, ponavadi poln, pijača je poceni, gostje v glavnem študentje in tujci. Prostor je napolnjen z izdelki alternativne umetnosti – nekoč je pod stropom viselo ogromno okostje kita. Kuplung lahko poiščete samo po naslovu – pred lokalom ni napisa. Ko najdete pravi naslov, se sprehodite čez temno dvorišče. V Kuplung nato vstopite skozi vrata v razmajani, montažni leseni steni.

Lokacija: Pešta VI, Király utca 46. Transport: tramvaj 4, 6 (Király utca).

Nagy West-Balkán

Nagy West-Balkán je novejši, modernejši in dražji kert, kjer med drugim redno prirejajo koncerte. Kljub temu, da ni v strogem centru Budimpešte, je izredno priljubljen in ob koncih tedna nabito poln. Razdeljen je na zunanje in notranje prostore, tako da je odprt tudi pozimi.

Lokacija: Pešta VIII, Futó utca – Corvin sétány. Transport: metro M3 (Ferenc körűt), tramvaj 4, 6 (Üllői út). Splet: www.west-balkan.com

Pótkulcs

Pótkulcs (Rezervni ključ) je veliko manjši od Szimpla kerta. Človek se v njem počuti, kot bi k nekomu prišel na obisk. Poleg vrta imajo tudi nekaj notranjih prostorov, v katerih včasih prirejajo koncerte. Pótkulcs je v centru Budimpešte, poleg železniške postaje Nyugati. Poiščete ga lahko zgolj po naslovu – pred “lokalom” ni nobenega napisa, samo majhna vrata v betonski ograji.

Lokacija: Pešta VI, Csengery utca 65/B. Transport: metro M3 (Nyugati Pályaudvar).

Szimpla kert

Szimpla kert (Enostaven vrt) je eden izmed najstarejših alternativnih barov na dvorišču stare, zapuščene stanovanjske zgradbe v središču Budimpešte. Szimpla kert se je v nekaj letih razvil v legendo vseh kertov. Razširili so ga in opremili s streho (tako da je odprt tudi pozimi), vanj pa radi zahajajo tako domačini kot v Budimpešti živeči tujci. Če vas zanimajo kerti, je Szimpla kert prvi, ki ga morate obiskati v Budimpešti. Dobro napnite oči, kajti mala vrata na ulici Kazincy št. 14 niti najmanj ne dajejo slutiti, kaj se skriva za njimi.

Lokacija: Pešta VII, Kazincy utca 14. Transport: metro M2 (Astoria). Splet: www.szimpla.hu