Kingston upon HullBooking.com


Kingston upon Hull, Anglija

Kingston upon Hull

Kingston upon Hull ali na kratko Hull je manjše angleško mesto (s približno 260.000 prebivalci) ob ustju reke Hull na severovzhodni obali Anglije. Hull ne spada ravno med najbolj znane britanske turistične kraje. Med drugo svetovno vojno so ga pošteno zbombardirali, nato je mesto živelo od industrije, ki je pozneje neslavno propadla. Hull je na prvi pogled eden od mnogih zapostavljenih krajev v severni Angliji, katerega prebivalci se, pozabljeni od Londona, soočajo s številnim težavami in to je vidno tudi na nekaterih ulicah.

Ko smo v neki kavarni zjutraj pili kavo in je študentka-natakarica ugotovila, da živimo v Colchestru, se je nadvse razveselila, saj je tudi ona od tam, in hkrati v isti sapi začudeno vprašala, kaj za vraga počnemo v Hullu, saj bi bilo veliko bolje, da bi ostali dol na jugu.

Tam smo bili zaradi slavnega akvarija The Deep. V Hullu pa je tudi nekaj lepih muzejev, urejeno staro mesto središče, zanimiva cerkev, kakšna dobra (in v primerjavi z Londonom poceni) restavracija (seveda indijska) ter nenazadnje mogočen most Humber, ki ga je treba prečkati, če se v Hull pripeljete z avtom. Če ste v Angliji prvič, boste zagotovo ves čas preživeli v Londonu. Če ste bili že večkrat in ste željni malo drugačne avanture, pojdite v Hull. Videli boste, da je tam čisto drugačen svet. London je London, ostali deli Združenega kraljestva pa so … drugačni.

Znamenitosti Hulla

Muzej transporta

Transportni muzej Hull

Poleg že omenjenega akvarija The Deep, ki je za mnoge glavni razlog za obisk Hulla, je v Hullu tudi nekaj drugih omembe vrednih znamenitosti. Zelo zanimiv je transportni muzej (Streetlife Museum of Transport), kjer so na ogled prevozna sredstva od zgodnjega 20. stoletja dalje. Transportni muzej je v tako imenovani muzejski četrti, kjer so tudi Arheološki muzej (Hull and East Riding Museum of Archaeology) z zelo zanimivim mamutom, Wilberforceova rojstna hiša in Arctic Corsair – velika ribiška ladja, ki je bila leta 1999 preurejena v muzej. Muzejska četrt je v starem mestnem jedru Hulla, prepletenem s tlakovanimi ulicami, ob katerih se najde kakšen starinski pub, v hotelu George pa menda celo najmanjše okno na svetu. O definiciji slednjega bi se verjetno dalo razpravljati. V starem mestnem jedru Hulla stoji tudi zanimiva gotska cerkev Beverly Minster.

V centru Hulla pred Pomorskim muzejem je velik in prijeten trg z majhnimi vodnjaki, ki so očitno najbolj priljubljena znamenitost Hulla pri otrocih, saj lahko ure in ure razposajeno skačejo med pljuskajočimi curki (in se pri tem tudi pošteno zmočijo). V bližini trga je nekaj nakupovalnih središč, samopostrežna trgovina, kavarne – torej vse, kar potrebujete za lenobno preživljanje popoldneva v Hullu. S tega trga vozi tudi turistični vlakec, ki vas odpelje do vseh znamenitosti (vstopite in izstopite lahko kjer koli), med vožnjo pa ste deležni tudi zelo smešnih zgodbic, ki jih pripoveduje voznik ob opozorilu: “Povedal vam bom veliko zgodovinskih dejstev o Hullu, veliko reči pa sem si tudi izmislil. Sami se odločite, kaj je eno in kaj drugo.”

Prevoz do Hulla

Če v Angliji ne vozite, se lahko do Hulla odpeljete z londonske železniške postaje Kings Cross. Od tam vsak dan vozi nekaj direktnih vlakov in nekaj takih, kjer je treba do Hulla enkrat prestopiti. Direktni vlaki so nekoliko cenejši. Pri nakupu vozovnice bodite pozorni edino na to: nikoli, res nikoli ne kupite vozovnice tik pred potovanjem na železniški postaji, kajti v tem primeru boste plačali neverjetno visoko ceno. Najverjetneje vam bodo prodali tako imenovano vozovnico “Anytime return”, ki stane 232 GBP. Z malo načrtovanja in brskanja po spletnih straneh se lahko iz Londona do Hulla in nazaj pripeljete že za 40 GBP (če kupite vozovnice “Advance Single”). Torej, pobrskajte po spletnih straneh, specializiranih za železniške vozovnice (ena je na primer Trainline) in prihranite.