Kitajska tržnica v Budimpešti

Tramvaj v Budimpešti

Na kitajsko tržnico v Budimpešti vozi tramvaj št. 28.

Hoteli Budimpešta >>

Verjeli ali ne, Budimpešta ima kitajsko tržnico, ki se lahko mirno primerja s podobnimi tržnicami v predmestjih azijskih prestolnic. Vendar pozor: tržnica je v najbolj zanikrnem delu mesta, na njej ne manjka mafije in malih tatičev, zaradi gneče, umazanije, klavstrofobičnega vzdušja in kaosa pa obstaja velika verjetnost, da na njej doživite kulturni šok.Tržnica stoji v zloglasnem VIII. okrožju Budimpešte, ob ulici Kőbányai, na katero se lahko odpeljete z avtobusom št. 9 s trga Deák Ferenc ali s tramvajem št. 28 s trga Blaha Lujza.

Tržnica, ki jo boste med drugim spoznali po velikih kitajskih pismenkah, ki pomenijo “Tržnica štirih tigrov”, se razprostira med železniškimi tiri, cesto in zapuščenimi, razpadajočimi tovarnami in skladišči. Tržnica je v prvi vrsti namenjena grosistični prodaji oblačil, vendar vam prodajalci z veseljem prodajo tudi posamezne kose. Madžari tržnico imenujejo Józsefvárosi Kínai Piac (Kitajska tržnica v četrti József), ker vse Azijce avtomatično označijo za Kitajce. V resnici je dandanes Kitajcev na tržnici vse manj. Vedno večji del posla prevzemajo Tajci in Vietnamci. Jezikovne ovire ne predstavljajo težav – podjetni prodajalci vas nagovorijo v madžarščini, slovaščini, hrvaščini, srbščini, nemščini in še v kakšnem drugem jeziku.

Težko si je predstavljati, kako veliki (legalni in nelegalni) posli se odvijajo na kitajski tržnici v Budimpešti, a na njej se zagotovo obrača velik denar. Mnogi izmed prodajalcev se vozijo z mercedesi in ob vikendih je praktično nemogoče najti prosto parkirno mesto, saj tržnice ne preplavijo samo lovci na poceni oblačila z Madžarske, pač pa tudi s Slovaške, Hrvaške, Srbije, Romunije in tudi Slovenije. Dvakrat smo opazili avto s slovensko registracijo, na katerem se blešči logotip blagovne znamke obutve Caterpillar. Sumljivo, ne?

Poleg oblačil se na tržnici dobi tudi piratske DVD-je in (zagotovo ukradene) mobilne telefone ter ostalo elektroniko.

Za gurmane z željo po eksotičnih kulinaričnih užitkih pa je posebej zanimiv zadnji del tržnice, kjer je nekaj enostavnih stojnic s hrano. Niso ravno privlačne na pogled, vendar vam na njih postrežejo z nekaterimi izmed najbolj avtentičnih azijskih jedi v Budimpešti.

Lokacija: Pešta VIII, Kőbányai út. Transport: tramvaj št. 28, avtobus št. 9.