Kitajski zidBooking.com


Kitajski zid blizu Pekinga

Kitajski zid blizu Pekinga

Kitajski zid je nepredstavljiv arhitekturni dosežek in simbol kitajske moči. Več tisoč kilometrov dolg zid poteka od province Liaoning skozi provinco Hebei, območje mesta Tianjin, območje mesta Peking, skozi avtonomno regijo Notranja Mongolija, provinco Shaanxi in avtonomno regijo Ningxia do province Gansu, torej praktično skozi vso Kitajsko.

Kitajski zid si je mogoče ogledati v različnih delih Kitajske, tudi blizu Pekinga. Najbližje Pekingu je Kitajski zid pri krajih Badaling in Juyongguan. Badaling je med turisti najbolj priljubljen. Kitajski zid v tem delu je impresiven, vendar se njegova mogočnost žal porazgubi pod nogami več tisoč turistov. Na Kitajskem zidu v Banadlingu mnogokrat vlada takšna gneča, da se človek počuti kot sardina ob konici prometa v pekinškem metroju.

Zaradi gneče, ki jo je pričakovati v Badalingu, smo se raje odločili, da raziščemo manj obljuden del Kitajskega zidu, ki pa je še vedno dovolj blizu Pekinga, da se ga da obiskati v enem dnevu.

Mutianyu

Obiskali smo Kitajski zid pri kraju Mutianyu. Sam zid v Mutianyuju morda ni tako mogočen kot v Badalingu, vendar ga obišče le malo turistov, tako da smo v Mutianyuju uživali v relativnem miru. Kitajski zid pri kraju Mutianyu hkrati slovi po izjemno slikoviti naravi. Zid, ki ga na vsakih nekaj deset metrov prekinejo obrambni stolpi, se kot mogočen kitajski zmaj vije po strmih pobočjih z bogatim zelenjem prekritih hribov.

Ogled Kitajskega zidu organizirajo mnoge turistične agencije v Pekingu, vendar vas večina slednjih odpelje do Badalinga, ki je najbližje Pekingu. Če se odločite za ogled Kitajskega zidu z agencijo, se dobro pozanimajte, kakšen program ponujajo. Mnoge agencije vas namreč ves dan vlečejo od ene do druge trgovine s spominki , tako da za ogled Kitajskega zidu ostane zelo malo časa.

Na Kitajski zid pri kraju Mutianyu smo se podali v lastni režiji, kar se je izkazalo za relativno enostavno. Najprej je treba na medkrajevni avtobusni postaji Donzhimen na avtobus številka 916, ki vas odpelje do kraja Huairou. Pozor: obstajata dva avtobusa številka 916: počasnejši avtobus brez klime in hitrejši, klimatiziran avtobus. Na klimatiziran avtobus številka 916 vstopite na parkirišču v pritličju zgradbe medkrajevne avtobusne postaje Donzhimen, ne na ulici! Vožnja do kraja Huairou traja približno uro in pol in stane 12 CNY.

Od kraja Huiarou do Kitajskega zidu je nadaljnjih 17 kilometrov, ki jih je treba premagati s taksijem. Okoli avtobusne postaje v kraju Huiarou se vedno potika na desetine voznikov (neuradnih) taksijev, ki ponujajo vožnjo do Kitajskega zidu. Za vožnjo ponavadi hočejo 80 CNY ali več, nam se je s trdim pogajanjem uspelo dogovoriti za ceno 30 CNY. Če ne pristanejo na ponujeno ceno, se od njih poslovite in se odpravite po ulici – verjetno bodo prej ali slej pritekli za vami in zaklicali: “OK!”

Pri nakupu vstopnic za Kitajski zid v kraju Mutianyu se odločite, ali se boste na goro povzpeli peš ali z gondolo. Mi smo se odločili za gondolo v obe smeri, tako da nam je ostalo več časa za ogled samega Kitajskega zidu. Več ur smo se sprehajali po mogočnem zidu, včasih položnem, drugič tako strmem, da smo ob plezanju po njem grizli kolena.

Obisk Kitajskega zidu je v vsakem primeru enkratna izkušnja, tako da če obiščete Peking ali kateri koli drug kraj na Kitajskem, od koder se da podati na izlet na Kitajski zid, priložnosti nikar ne zamudite.