Kitajsko novo leto v SingapurjuBooking.com


Kitajsko novo leto v Singapurju

Kitajsko novo leto v Singapurju

Kitajsko novo leto je eden od najpomembnejših praznikov v Singapurju. Bučna kitajska četrt, ki je sicer zanimiva skozi celo leto, se takrat odene v živobarvno okrasje, na ozkih ulicah zaživi tradicionalni kitajski novoletni sejem, ulice so ponoči razsvetljene s pisanimi lučmi, na številnih prizoriščih se odvijajo raznovrstne predstave.

Praznovanja ob kitajskem novem letu v Singapurju trajajo kar dva meseca. Praznično vzdušje se začuti takoj, ko se s tekočimi stopnicami iz postaje podzemne železnice Chinatown, pripeljete v središče dogajanja novoletnega sejma. Več kot 500 stojnic se šibi pod  kitajskim živordečim okrasjem in predvsem hrano: od tankih sušenih mariniranih rezin svinjine do ananasovih piškotov, arašidov in pomelov. Na stojnicah prodajajo tudi rože, sladkarije za otroke, darila, slike s kitajsko kaligrafijo, maske, ki jih uporabljajo v kitajski operi, in tradicionalne okraske, na primer lampijone. Prav lahko se zgodi, da vas med sprehajanjem po sejmu preseneti ulična predstava, vključno s plesom leva ali plesom zmaja, pospremljenim z obilico pirotehnike. Zanimive prestave se dogajajo tudi na posebej za to postavljenem odru v središču singapurske kitajske četrti.

Letos so ulice kitajske četrti razsvetljene od 19. januarja do 11. marca. Luči so 19. januarja 2013 prižgali na uradni ceremoniji, pospremljeni z bučno parado po ulicah Eu Tong Sen in New Bridge Road, katere so se udeležile nepregledne množice domačinov in turistov. Na paradi so nastopali lokalni in mednarodni artisti. 9. februarja 2013 bodo na isti lokaciji organizirali odštevanje pred kitajskim novim letom, ki letos nastopi 10. februarja.

Na trgu Kreta Eyer v središču kitajske četrti od 19. januarja do 9. februarja 2013 vsak večer organizirajo razne predstave: od kitajske opere do mednarodnih tekmovanj v plesu leva.

Če ste praznovanja pred kitajskim letom kače v Singapurju letos zamudili, izkoristite priložnost v kakšnem od prihodnjih let. Datumi kitajskega novega leta v naslednjih letih so:

 • 10.2.2013 (leto kače)
 • 31.1.2014 (leto konja)
 • 19.2.2015 (leto koze)
 • 8.2.2016 (leto opice)
 • 28.1.2017 (leto petelina)
 • 16.2.2018 (leto psa)
 • 5.2.2019 (leto prašiča)
 • 25.1.2020 (leto podgane)
 • 12.2.2021 (leto vola)
 • 1.2.2022 (leto tigra)
 • 22.1.2023 (leto zajca)
 • 10.2.2024 (leto zmaja)

Lokacija: kitajska četrt. Transport: postaja podzemne železnice (MRT) Chinatown.

Zemljevid Singapurja

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Pagoda St Singapore{}1-default.png{}Kitajska četrt” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Kitajska četrt na zemljevidu Singapurja

Fotografije: kitajsko novo leto v Singapurju

[nggallery id=7]