KLMBooking.com


KLM

KLM

Za: nizke cene

Proti: nezanesljivost, neprijaznost posadke, zanič hrana, zastarela oprema potniških kabin

Ocena

KLM je v letu 2007 izvajal agresivno cenovno politiko za medcelinske lete, ki smo ji podlegli tudi mi in po ugodni ceni rezervirali vozovnice z Dunaja v Kuala Lumpur.

KLM je maja 2004 prevzela letalska družba Air France, tako da je izgubil status nizozemskega nacionalnega prevoznika. O KLM pred poletom nismo slišali nič posebno slabega, pa tudi dobrega ne. Zaradi tega smo pričakovali povprečno uslugo, a smo bili na koncu razočarani.

Vsi poleti z Dunaja v Amsterdam in nazaj so minili brez težav. Bili so točni, dobili smo majhen sendvič in pijačo, standardni poleti na evropskih relacijah pač. Posadka ni bila pretirano prijazna, vendar profesionalna, tako da na evropske lete nimamo pripomb. Leti Amsterdam-Kuala Lumpur in nazaj pa so bili popolnoma druga zgodba.

Amsterdam-Kuala Lumpur-Amsterdam

Prvi let iz Amsterdama v Kuala Lumpur je imel skoraj eno uro zamude, drugi je bil točen. Oba leta sta bila nabito polna, tako da se v ekonomskem razredu omembe vrednega spanca nismo mogli nadejati. Prvi povratni let iz Kuala Lumpurja je bil točen, drugi je imel eno uro zamude in to zaradi precej nenavadnega razloga. V Kuala Lumpurju se je letalo že začelo premikati, ko se je oglasil kapitan in povedal, da bomo morali še malo počakati. Ušteli so se pri izračunu teže letala, je rekel, tako da so morali raztovoriti nekaj tovora. Od letalskega prevoznika, ki se oglašuje kot “zanesljiva letalska družba”, takšne napake ne bi pričakovali.

Glede na to, da smo imeli v Amsterdamu tesno zvezo (uro in 10 minut), smo bili prepričani, da bomo letalo na Dunaj zamudili. Pa so ga na srečo prestavili na pol ure kasneje, tako da smo ga po divji dirki preko letališča in grizenju nohtov v dolgi vrsti pred kontrolo potnih listov vendarle ujeli. Prtljaga pa ne.

Že v Amsterdamu so nas opozorili, da naše prtljage verjetno ne bodo imeli časa preložiti na naslednje letalo in nam ponudili, da na Dunaj odletimo z naslednjim letalom, skupaj s prtljago. Tega si nismo mogli privoščiti, ker smo imeli takoj po pristanku na Dunaju avtobus v Budimpešto, za katerega smo že kupili vozovnico. Na Dunaju smo tako izpolnili poročilo o zaostali prtljagi in prosili, da nam jo pošljejo v Budimpešto. To so tudi storili, prejeli smo jo naslednji dan. V Budimpešti so najprej hoteli, da jo pridemo iskat na letališče, kar smo odločno zavrnili in zahtevali, da jo pošljejo domov. Po kratkih pogajanjih, nekaj poslanih faksih in izpolnjevanju dodatne papirologije (pooblastila, da budimpeštanska letališka varnostna služba prtljago dostavi na dom) je nahrbtnik navsezadnje vendarle priromal na domači naslov.

Udobje in zabava

KLM na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur leti s starimi Boeingi 747. Let iz Kuala Lumpurja potem nadaljuje v Džakarto. Sedeži in ostala notranja oprema letal je utrujena. Skrajni čas je, da jo obnovijo. Pred medcelinskim poletom smo potiho pričakovali veliko prostora za noge, saj so Nizozemci znani kot visoki ljudje. Upanje je bilo zaman – sedeži v ekonomskem razredu so ozki in med vrstami ni prav nič več prostora, kot pri ostalih letalskih prevoznikih. Pravzaprav ga je (tudi zaradi zastarelih oblikovalskih značilnosti) celo manj. In tudi naslonjal sedežev se ne da nagniti pod tako velikim kotom, kot pri drugih prevoznikih.

Osebnih zaslonov v ekonomskem razredu ni. Sem in tja kakšen majhen, izpod stropa viseč monitor. Potniki smo dobili le slušalke, vzglavnik in odejo. Na dolgih poletih s KLM vlada dolgočasje. V ročno prtljago pred poletom z njimi ne pozabite vtakniti kakšne dobre knjige.

Hrana

Takoj po vzletu smo dobili vrečko dimljenih mandljev, ponudili so nam tudi aperitiv. Naročili smo gin in tonik, pa stevardesa ni bila ravno navdušena nad tem, da nam mora zmešati (čeprav enostavno) pijačo. Očitno imajo raje tiste potnike, ki naročajo pivo, vodo ali pomarančni sok, tako da se jim ni treba ubadati z ledom in rezinami limon. Kmalu po tem je kabinsko osebje začelo razdeljevati večerjo. Hrana je bila podpovprečna. Na letalih nikoli ne pričakujemo visokih kulinaričnih užitkov, a nekatere izmed jedi, s katerimi so nam postregli pri KLM, so bile popolnoma neužitne. Iz jogurta s sadjem se je širil neprijeten vonj po skisanem mleku, večina potnikov se ga ni niti dotaknila – in to na vseh medcelinskih letih! Glavne jedi (testenine s paradižnikom, rižota z ribami) so bile v splošnem sprejemljive, sadje v sadnih solatah pa na vseh poletih staro. Na letih iz Kuala Lumpurja v Amsterdam je bila na meniju le ena glavna jed, pri ostalih letalskih prevoznikih smo vedno lahko izbirali izmed dveh. Še najbolj so nam bile všeč palačinke, ki smo jih dobili za zajtrk na letu iz Kuala Lumpurja v Amsterdam.

Postrežba

Kabinsko osebje KLM se mora še marsičesa naučiti. Po letih s Singapore Airlines, Malaysia Airlines ali Emirates je lahko polet s KLM rahel šok. Stevardese se včasih s potniki pogovarjajo na tako osoren način, kot bi se hotele kregati. Na vseh letih je bilo na srečo nekaj redkih izjem, tako da na letalu vendarle ni vladalo popolnoma nergaško vzdušje. Posebej prijetno pa tudi ne.

Leteti s KLM ali ne?

Odločitev je seveda vaša, mi se bomo KLM v prihodnosti izogibali. Vozovnice res ponujajo po nizkih cenah, a če pomislimo na 12 ur trpljenja, ki smo ga morali prenašati na letih med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem ter nazaj, drugič raje plačamo 100 € več in letimo s kakšno bolj civilizirano letalsko družbo.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Dunaj-Amsterdam-Kuala Lumpur-Amsterdam-Dunaj (junij, avgust, september 2007)