Kmerska restavracija Amok v Siem ReapuBooking.com

Piščančji amok

Restavracija Amok v Siem Reapu

Amok je nacionalna kmerska jed: kari s kokosovim mlekom, kuhan v bananinem listu. Tradicionalna glavna sestavina amoka je riba, danes pa ga radi pripravljajo tudi s piščancem ali drugim mesom. Najboljši amok v Siem Reapu naj bi stregli v restavraciji z istim imenom, torej Amok, na Pub Street Alley (ozki ulici za pešce, ki teče vzporedno s Pub Street in ob kateri je nanizanih na desetine restavracij).

Ob našem prihodu v restavracijo Amok je bilo zunaj še nekaj prostih miz, a smo se odločili sedeti v prvem nadstropju. Tam smo bili varni pred nadležnimi berači, ki jih v Siem Reapu ne manjka, in turiste radi nadlegujejo ravno med sedenjem v restavracijah.

Restavracija Amok je lepo opremljena. V njej vlada, tudi po zaslugi bogatega zelenja, pravo tropsko vzdušje. Osebje je prijazno. Hrana pa …

Seveda smo poskusili amok, in sicer s piščancem. Ob prihodu jedi na mizo smo bili navdušeni, saj je bila lično postrežena v bananinih listih in na videz zelo slastna. Tudi porcija je bila velika. Nad okusom smo bili manj navdušeni. Kari je bil zaradi velike količine kokosovega mleka zelo kremast in glede na to, da jed ni bila skoraj nič začinjena, je šel težko po grlu. Slednje je tipično za kmerske jedi in tudi za ostalo hrano v Kambodži. Ostrih, svežih začimb praktično ne uporabljajo, zaradi česar je hrana plehka, brez okusa in nezanimiva.

Nad amokom v restavraciji Amok torej nismo bili navdušeni, čeprav je nekaterim drugim popotnikom, s katerimi smo se pogovarjali, všeč. Verjetno igra pomembno vlogo pri tem, komu odgovarja kmerska hrana, tudi dejstvo, na kakšno hrano so posamezniki navajeni doma. Komur so po volji blagi okusi, mu bo kmerska hrana všeč. Kdor ima raje eksplozijo okusov, kakršno pričara tajska, indijska, malajska ali vietnamska hrana, pa bo v Kambodži težko našel obrok, ki ga bo popolnoma zadovoljil.

Zemljevid Siem Reapa

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”17″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”13.354485,103.854918{}restaurant.png{}Restavracija Amok” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Restavracija Amok na zemljevidu Siem Reapa