Konfucijev tempelj, PekingBooking.com

Konfucijev tempelj v Pekingu

Konfucijev tempelj v Pekingu

Najboljše v zvezi s Konfucijevim templjem je bilo to, da smo tja prispeli zgodaj. Skozi vrata templja smo ob 8:30 stopili prvi, tako da smo se lahko pred prihodom glasnih skupin turistov naužili jutranjega miru. Ob sprehodu po tihih, senčnatih dvoriščih med številnimi živobarvnimi stavbami in paviljoni Konfucijevega templja smo se zavedli, kako čudovito je, če imamo popotniki lahko vsaj za nekaj kratkih minut znamenitosti samo zase. Konfucijev tempelj v primerjavi z drugimi znamenitostmi Pekinga morda ni nič posebnega, a nas ravno zaradi jutranje tišine ni nič manj navdušil.

Prve stavbe Konfucijevega templja so zgradili leta 1302 in ga kasneje dopolnjevali. Kot pove ime, je tempelj posvečen Konfuciju, največjemu kitajskemu akademiku, katerega vrednote so še danes globoko zasidrane v kitajski družbi. Konfucijev tempelj v Pekingu je drugi največji tempelj na Kitajskem, posvečen Konfuciju. Največji je v kraju Qufu v provinci Šandong.

Takoj za vhodom v tempelj na majhnem dvorišču stoji kip Konfucija. Levo in desno od kipa stojijo številne kamnite plošče, v katere je vklesanih 51.624 imen tistih, ki so uspešno opravili najvišji izpit konfucijanskega preverjanja znanja v času dinastij Ming in Čing.

Stavbe in paviljoni Konfucijevega templja so bile očitno pred kratkim obnovljene – v tipičnem kitajskem slogu. Tudi v drugih obnovljenih templjih smo opazili, da se morajo kitajski restavratorji še marsičesa naučiti. Templje namreč enostavno na debelo prepleskajo z novimi barvami in tudi marsikatere lesene dele enostavno zamenjajo z novimi. Konfucijev tempelj je star več kot 700 let, a zaradi slabe obnove vsaj nekatere stavbe dajejo vtis, kot da bi jih zgradili pred nekaj leti.

Zahodno od Konfucijevega templja stoji imperialna akademija (vstopnica za Konfucijev tempelj velja tudi za imperialno akademijo in obratno). Imperialna akademija je bila najvišja izobraževalna ustanova in kraj, kjer so opravljali izpite kandidati za državne uslužbence kitajskega imperija. Pred vhodom v akademijo stoji čudovit slavolok s tremi oboki. Za njim je z vodnim jarkom obkrožen paviljon Biyong z značilno streho, na vrh katere je posajen zlat “gumb”. Paviljon je zanimiv predvsem zaradi čudovitega stropa.

Konfucijev tempelj in imperialna akademija stojita nedaleč stran od veliko bolj znanega templja Lama. Ulice v tem delu Pekinga so polne trgovin z budističnimi verskimi artikli. Iz trgovin odmeva značilna budistična glasba. Sprehod od templja Lama do Konfucijevega templja je zaradi tega še posebej zanimiv, saj v tem delu Pekinga vlada popolnoma drugačno vzdušje kot drugod.

Lokacija: Konfucijev tempelj (angleško: Confucius Temple; kitajsko: 孔庙; pinyin: Kǒngmiào). Naslov: 13 Guozijian Street; kitajsko: 国子监街13号; pinyin: Guózǐjiànjiē). Metro: liniji 2 in 5, postaja Yonghegong (tempelj je 500 metrov jugozahodno od postaje).