Koprivštica, Bolgarija

Koprivštica, Bolgarija

Koprivštica, Bolgarija

Hoteli Koprivštica >>

Vas Koprivštica (Koprivščica) leži 111 km od Sofije, v osrčju pogorja Sredna gora. Koprivščica je preurejena v etnografski muzej na prostem. V vasi je kar 383 hiš iz 19. stoletja.

Koprivštica je očarljiva vas, ki živi pretežno od turizma. Obiščejo jo skoraj vsi tuji turisti in tudi med prebivalci Sofije in Plovdiva je izredno priljubljena za izlet ob koncu tedna, tako da v vasi nikdar ne boste sami.

V Koprivštico smo prispeli pozno popoldan, z vlakom iz Velikega Tarnovega. Lilo je kot iz škafa in hladno je bilo, tako da smo resno razmišljali o tem, da bi skočili na naslednji vlak in kar takoj nadaljevali pot v Sofijo. A smo se vendarle odločili, da poskusimo srečo, v Bolgariji navsezadnje nismo vsak dan.

Proti večeru je dež ponehal, tako da smo se lahko sprehodili po kamnitih ulicah. Obnovljene hiše iz 19. stoletja so čudovite. Mnoge izmed njih so prepleskane z živomodro, rumeno in rdečo barvo. Za visokimi kamnitimi ograjami hiš se skrivajo prostrana dvorišča in zanimive verande. Kamnite ograje so okoli hiš v Koprivštici zgradili iz povsem praktičnih razlogov: po eni strani so se bali, da bi Turki ugrabili bolgarske ženske, po drugi strani pa niso hoteli, da bi Turki videli in slišali, kakšne zarote kujejo proti njim.

Idilo Koprivštice še poveča reka Topolnica, ki teče skozi vas. Na več mestih jo prečkajo stari, kamniti mostovi.

V Koprivštici smo naleteli tudi na zanimive kontraste vsakdanjega življenja Bolgarov. Ob sprehajanju po vasi smo se umikali najnovejšim modelom dragih avtomobilov, ki so si jih podjetni domačini očitno zaslužili s turizmom, pa tudi starim konjskim vpregam. Videli smo mnogo novih hiš, za katerimi pa se pasejo konji in razprostirajo njive, na katerih gojijo svoj lasten, naravno pridelan krompir. Vaščani Koprivštice odprtih rok sprejemajo napredek, ki jim ga ponuja turizem, a hkrati ohranjajo vsaj del tradicionalnega podeželskega življenja, ki se na nek način ujema s starimi bolgarskimi hišami, po katerih Koprivštica slovi.