Kovček ali nahrbtnik?

Na zahtevnih potovanjih, kjer prtljaga konča na pregretih strehah avtobusov, je primeren edinole vzdržljiv nahrbtnik

Na zahtevnih potovanjih, kjer prtljaga konča na pregretih strehah avtobusov, je primeren edinole vzdržljiv nahrbtnik

Odločitev o vrsti prtljage je odvisna od vrste potovanja. Za mestni turizem in poslovna potovanja so kovčki na kolesih popolnoma v redu, posebej, če se nameravate med letališči, železniškimi ali avtobusnimi postajami ter hoteli voziti s taksiji.

Če pa načrtujete potovanje v manj razvite kraje ali če boste med potjo veliko hodili, je edina prava izbira kakovosten nahrbtnik. Kovčki na kolesih vam pri hoji po prašnih ali blatnih brezpotjih prav nič ne pomagajo.

Pred nakupom kovčka ali nahrbtnika razmislite tudi o kakovosti in blagovni znamki prtljage, ki vas bo spremljala na potovanjih. Nekateri prisegajo na kakovost najdražjih kovčkov uglednih blagovnih znamk, medtem ko se drugim ne zdi vredno zapraviti več sto evrov za kovček ali nahrbtnik, ki ga bodo letališki delavci in stroji grobo premetavali z enega na drugo letalo.

Pri izbiri nahrbtnika naj najpomembnejšo vlogo igrata udobje in praktičnost. Ko se boste pri 35 stopinjah Celzija in 90 odstotni vlagi potili pod težo nahrbtnika, boste ugotovili, da so dobre naramnice, dobra ledvena opora in po možnosti prezračevanje hrbta, ki preprečuje prekomerno potenje, vredni zlata.

Pri izbiri kovčka pa je verjetno najpomembnejše razmerje med kakovstjo in ceno. Na podlagi lastnih izkušenj lahko povemo, da kupovanje najdražjih kovčkov nima posebnega smisla, ker ravno tako kot cenejši podležejo grobostim, ki so jim izpostavljeni na letališčih (naš kovček je zaradi počenih plastičnih delov v zadnjih nekaj letih že dvakrat romal v popravilo; stroške popravil so sicer krili letalski prevozniki, pa vendar). Poleg tega bodo tudi najdražji in najlepši kovčki po nekaj potovanjih postali ravno tako umazani, obtolčeni in opraskani, kot njihovi cenejši bratje.