Letališče Ljubljana: najdražje na svetu?Booking.com

Letališče Brnik

Novi terminal na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana

Pred časom je bilo veliko govora o razširitvi ljubljanskega letališča, ki je bila res nujno potrebna in dobrodošla. Potniški terminal je zdaj dovolj velik, sodoben in veliko bolj podoben mednarodnemu letališču kot prej. Doslej s prijavo in varnostno kontrolo ob odhodu ter dostavo prtljage ob prihodu nismo imeli nikakršnih težav: vse je potekalo hitro, gladko in tako kot se spodobi.

Vendar pa smo opazili na prvi pogled nepomembno podrobnost, ki nas je vedno pošteno udarila po žepu: cene na letališču.

Za varnostno kontrolo sta zdaj brezcarinska prodajalna in kavarna, v kateri ponujajo običajni nabor napitkov in prigrizkov, ki bi jih pričakovali na letališčih. Na voljo so tudi posebne jutranje in popoldanske ponudbe (na primer kava in torta za zajtrk), kjer za nižjo ceno prejmete prigrizek in kavo (ali drugo pijačo). Vendar, cene so v primerjavi s cenami podobnih izdelkov v drugih kavarnah po Sloveniji naravnost oderuške.

Seveda razumemo, da so cene na letališčih pogosto nekoliko višje kot v mestih. Veliko izkušenj imamo z Združenim kraljestvom, kjer na letališčih k običajni ceni kave dodajo kakšnih 10 penijev. In to se nam niti ne zdi pretirano. Na letališču Ljubljana pa …

Espresso stane 2,90 EUR, dvojni espresso 3,90 EUR, kava z mlekom 3,50 EUR, vroča čokolada 4,20 EUR, čaj pa kar 3,50 EUR (cene avgusta 2022). Oprostite, ampak 3,50 EUR za vrečko čaja z malo vroče vode? In ko smo že pri vodi, pollitrska plastenka navadne vode stane kar 1,80 EUR (avtomatov, na katerih bi si potniki lahko sami napolnili svoje plastenke, pa nismo opazili nikjer). Glede cen smo malo poklepetali z eno od uslužbenk in celo ona je priznala, da se ji zdi, kot da bi prodajala zlate stvari. Povedala je, da so vodo pred kratkim podražili na 1,80 EUR in zdaj samo čaka, kdaj bo zanjo treba odšteti več kot 2 EUR.

Torej, na ljubljanskem letališču bi morali malo razmisliti o cenah. Potnikom je v prenovljenem terminalu zagotovljena veliko prijetnejša izkušnja kot prej, zato je ni vredno pokvariti z astronomsko visokimi cenami.

Pa še to: če potujete z letalskim prevoznikom easyJet in si na krovu običajno ne privoščite ničesar, saj sta hrana in pijača pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih pregovorno dragi, ne skrbite. Na krovu letal easyJet dobite hrano in pijačo po nižjih cenah kot na ljubljanskem letališču, čeprav jo postrežejo deset kilometrov višje.