Letališče Singapur – terminal 4: od prijave na let do letala brez osebnega kontaktaBooking.com

Letališče Changi Singapur

Letališče Singapur – Terminal 3

Letališče Singapur že mnoga leta velja za najboljše letališče na svetu. Potniki se na njem počutijo prijetno in sproščeno, zahvaljujoč premišljeni zasnovi in neštetim majhnim podrobnostim, zaradi katerih je letališče Singapur bolj kot hladnemu, stresnemu letališču, podobno gigantski, z mehkimi preprogami odeti dnevni sobi. Poleg običajnih trgovin so na letališču mirni kotički za počivanje, opremljeni z udobnimi ležalniki, prelepi notranji vrtovi, ribniki, otroški kotički in celo kinodvorana.

Pri nedavno odprtem terminalu 4 pa so storili še korak dlje: odločili so se uporabiti najsodobnejšo tehnologijo, s pomočjo katere je celoten postopek prijave na let, kontrole potnih listov in vstopa na letalo postal še hitrejši. Pri tem je najbolj presenetljivo, da v celotnem postopku osebni stik z uslužbenci na letališču praktično ni potreben. Iz Singapurja sem pred kratkim letel v Krabi na Tajskem in moja izkušnja je bila sledeča.

Takoj po vstopu v odhodno avlo letališča sem zagledal številne, futuristično oblikovane avtomate za prijavo na let, ki so kot vojaki, postrojeni v vrsto, na voljo na uslugo potnikom. Na avtomatu sem optično prebral svoj potni list in le nekaj pritiskov na gumb je bilo potrebnih, da sem dobil natisnjen vstopni kupon. Nato sem se odpravil do drugega avtomata, poleg katerega je tekoči trak, na katerega sem položil kovček. Slednjega je avtomat stehtal in natisnil oznako za prtljago. Pritrdil sem jo na kovček, pritisnil gumb Končaj in kovčku, ki se je samodejno premaknil po tekočem traku, pomahal v slovo.

Nato je sledila kontrola potnih listov, ki je bila prav tako avtomatska. Ob vstopu v Singapur so me fotografirali in odvzeli prstna odtisa obeh palcev. Pri izstopu iz Singapurja sem moral samo optično prebrati potni list, obraz nastaviti fotoaparatu in optično prebrati prstna odtisa – in steklena vrata za izstop iz Singapurja so se magično odprla.

Sledila je varnostna kontrola, ki je seveda ni mogoče opraviti avtomatsko. Na varnostni kontroli pač morajo delati ustrezno usposobljeni zaposleni, ki na izjemno prijazen način poskrbijo, da na letališče ne vstopi kakšen nepridiprav.

Po opravljeni varnostni kontroli mi je preostalo le, da se v tranzitnem delu letališča sprostim, si privoščim kaj za pod zob in med drugim ogledam fantastično LED predstavo Peranakan Love Story, katere delček je tudi v spodnjem videoposnetku.

Čas je kar prehitro minil in kmalu sem se moral vkrcati na letalo. Seveda avtomatsko. Pri izhodu sem preprosto optično prebral svoj vstopni karton in vrata so se odprla.
Preprosto, hitro in (skoraj) povsem avtomatizirano: odhod prek terminala 4 na letališču Singapur spominja na znanstvenofantastični film. Seveda, boste rekli, če vsa tehnologija deluje tako, kot bi morala. Če bi kakšen računalnik zatajil, pa bi bila zgodba seveda lahko drugačna.

Video: Letališče Singapur – terminal 4