Letališke formalnosti

Po prihodu na letališče na monitorjih preverite, pri katerem pultu se prijavite na let

Po prihodu na letališče na monitorjih preverite, pri katerem pultu se prijavite na let

Na letališče pojdite zgodaj!

Pred poletom in tudi ob prestopanju ter po poletu morajo letalski potniki opraviti vrsto formalnosti, ki lahko vzamejo precej časa, zato se na letališče vedno odpravite dovolj zgodaj. Formalnosti na našem miniaturnem letališču Jožeta Pučnika vam v normalnih okoliščinah ne bodo vzele več kot pol ure, tako da lahko na letališče pridete kakšno uro pred vzletom letala. Postopki na velikih letališčih pa se lahko občutno zavlečejo, premagati je treba daljše razdalje in mimogrede se lahko odpravite v napačno smer, tako da je na letališče dobro priti vsaj 2-3 ure pred vzletom letala. Če se zgodi, da formalnosti na velikem letališču vendarle opravite hitreje, kot ste pričakovali, si lahko čas krajšate v restavracijah, kavarnah, trgovinah, ob internetnih terminalih, ponekod pa celo v brezplačnih kino dvoranah.

Poskrbite za to, da imate s seboj denar in vse potrebne dokumente: letalsko vozovnico, potni list in vizume, če so potrebni.

Prijava na let

Prijava na let (check-in) je prva formalnost, ki jo morate opraviti pri potovanju z letalom. Na let se lahko običajno prijavite že 2 uri pred odhodom letala ali celo prej, prijavne pulte pa zaprejo najmanj 30 minut pred odhodom letala.

Mnogi letalski prevozniki poleg prijave na let na letališču omogočajo tudi druge možnosti prijave: v poslovalnicah, na železniških postajah v mestih, preko interneta ali celo preko mobilnega telefona. O teh načinih prijave na let, ki jih priporočamo le bolj izkušenim letalskim potnikom, bomo podrobneje spregovorili v drugih prispevkih.

Po prihodu na letališče na tabli oziroma monitorju z odhodi letal poiščite svoj let. Preverite čas odhoda, destinacijo in številko leta (vsi navedeni podatki so izpisani na vaši vozovnici). Na monitorju bo tudi podatek o številki prijavnega pulta, pri katerem se morate zglasiti.

Poiščite ustrezen prijavni pult in še enkrat preverite, da se podatki, ki so ponavadi izpisani na monitorju nad pultom, ujemajo z vašim letom. Pripravite letalsko vozovnico, potni list in prtljago. Več o pripravi prtljage >>

Ob prijavi na let vam izdajo vstopni kupon. Če vaš let vključuje prestop, vam bodo verjetno izdali tudi vstopni kupon za nadaljevalni let – če tega ne morejo storiti, pa vas bodo o tem obvestili in vam svetovali, da naslednji vstopni kupon pridobite na transfernem letališču.

Ob prijavi bodo tudi stehtali vašo prtljago in nanjo pritrdili ustrezne oznake. Če vaš let vključuje prestop, vam za prtljago ni treba skrbeti, saj jo bodo na transfernem letališču v veliki večini primerov avtomatsko preložili na naslednje letalo. Če o tem niste prepričani, vprašaje letališko uslužbenko ali uslužbenca, ki vas prijavlja na let. Preverite tudi, kaj piše na oznaki, ki jo pritrdijo na vašo prtljago. Če je na njej koda končnega letališča, ste lahko brez skrbi. Razen, če imate smolo, in vam prtljago založijo ali izgubijo …

Obmejne formalnosti

Po prijavi na let morate pred vstopom na območje letališča z omejenim gibanjem opraviti varnostne in obmejne formalnosti. Poiščite vhod v območje letališča z omejenim gibanjem (slednji je običajno označen z znakom “Gates XX-XX”, kjer “XX-XX” pomeni številke izhodov na letalo. Na vstopnem kuponu, ki ste ga prejeli ob prijavi na let, preverite številko izhoda in sledite ustreznim oznakam.

Pred vstopom v varovani del letališča morate opraviti osebno varnostno kontrolo. Tu bodo varnostniki rentgensko slikali vašo ročno prtljago, vi pa boste morali stopiti skozi prehodni rentgenski aparat. Iz žepov odstranite vse kovinske predmete in tudi vse ostale kovinske predmete, ki jih nosite na telesu (ure, pasove). Upoštevajte omejitve v zvezi s tekočinami. Več o ročni prtljagi >>

Seveda se boste morali pred osebno varnostno kontrolo tudi posloviti od tistih, ki so vas pospremili na letališče. V varovani del letališča lahko vstopijo le potniki z veljavnimi vstopnimi kuponi.

Po varnostnem pregledu sledi kontrola potnih listov, pokazati pa morate tudi vstopni kupon. Po kontroli potnih listov ste formalno izstopili iz države. Zdaj se nahajate v območju letališča z omejenim gibanjem, v katerem je ponavadi množica trgovin in lokalov, tako da vam ni treba skrbeti, da bi vam bilo do odhoda letala dolgčas, tudi če ste vse formalnosti opravili zelo zgodaj.

OPOMBA:
Če letite znotraj schengenskega območja, kontrole potnih listov ni. Če letite na progi s prestopanjem, pri čemer je prvi let znotraj schengenskega območja, drugi pa ne, boste kontrolo potnih listov opravili na transfernem letališču.

Vkrcanje na letalo

Na vstopnem kartonu, ki ste ga prejeli pri prijavi na let, bo napisan podatek o času vkrcanja na letalo, na večjih letališčih pa tudi podatek o času odprtja izhoda na letalo. Poskrbite za to, da se pri izhodu zglasite najkasneje ob času vkrcanja, po možnosti prej. Upoštevajte, da lahko pot do izhoda na velikih letališčih traja tudi do pol ure.

Podatek o številki izhoda na letalo lahko sproti preverjate tudi na številnih monitorjih. Preverite ga, saj se predvsem na velikih letališčih kar pogosto zgodi, da izhod zamenjajo.

Ob prihodu do izhoda na letalo oziroma pred vkrcanjem bodo včasih še enkrat preverili vašo identiteto in odtrgali del vstopnega kartona. Preostali del vstopnega kartona obdržite, saj je na njem izpisana številka vašega sedeža na letalu. V nekaterih primerih (če varnostne kontrole ob vstopu v varovano območje niste opravili) boste morali pred vstopom na letalo opraviti tudi varnostno kontrolo.

Odvisno primera nato v letalo vstopite bodisi preko mosta neposredno iz letališkega terminala ali pa vas do letala odpeljejo z avtobusom.

Po vstopu v letalo poiščite svoj sedež, udobno se namestite in sprostite.

Prestopanje

Če vaše letalsko potovanje vključuje prestopanje, po prihodu na transferno letališče takoj poiščite monitor s podatki o odhodih letal in na njem poiščite svoj let, ob katerem je izpisana številka izhoda. Poiščite ustrezen izhod in upoštevajte, da pot do izhoda lahko traja tudi pol ure ali več, posebej, če morate na drug terminal.

Če vstopnega kupona za nadaljevalni let na prejšnjem letališču še niste prejeli, ga lahko prevzamete na prijavnem pultu pri izhodu ali pri okencu ustreznega letalskega prevoznika.

Tudi če imate do odhoda naslednjega letala več ur časa, letališča raje na zapuščajte. Če ga zapustite, boste morali namreč ponovno opraviti vse varnostne in obmejne formalnosti, kar lahko predvsem na velikih letališčih v času prometnih konic vzame veliko časa.

Po pristanku

Po pristanku na končnem letališču sledite znakom “Baggage Claim” oziroma “Immigration” ali “Passport control”. Ti vas bodo (če ste leteli na mednarodnem letu) najprej pripeljali do kontrole potnih listov.

Po kontroli potnih listov boste prišli v prostor s tekočimi trakovi, na katerih prevzamete oddano prtljago. Na monitorju poiščite številko svojega leta. Poleg nje bo navedena oznaka tekočega traku, na katerem prevzamete prtljago. Poiščite ustrezen tekoči trak in počakajte na svojo prtljago.

Carinska kontrola

Po prevzemu prtljage morate pred izstopom z območja letališča z omejenim gibanjem opraviti še carinsko kontrolo. Običajno sta na voljo dva izhoda: zeleni in rdeči. Če v prtljagi nimate ničesar, kar bi morali ob prihodu prijaviti, pojdite skozi z zeleni izhod in s tem se vaše letalsko potovanje zaključi.

Če ste prileteli v kakšno izmed bolj eksotičnih držav, ne pozabite, da ste se zdaj iz varnega zavetja območja letališča, rezerviranega za potnike, vrnili v pogosto kaotično realnost, kjer na vas prežijo številne popotniške pasti. Prva izmed njih so goljufivi vozniki ilegalnih taksijev, ki vas bodo za vožnjo do mesta poskusili obrati do kosti. Ne nasedite jim!