Letalske družbe odslej lahko dovolijo uporabo mobilnih telefonov na letalih

Mobilni telefoni na letalih

EASA ukinila omejitev uporabe mobilnih telefonov na letalih

Hoteli po svetu >>

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je izdala smernico, skladno s katero evropskim letalskim prevoznikom omogoča, da dovolijo uporabo mobilnih telefonov in ostalih elektronskih naprav v vseh fazah leta (tudi med vzletom in pristankom), pri čemer naprav ni več potrebno preklopiti v tako imenovan letalski način, v katerem se prekinejo vse telekomunikacijske povezave.

Vendar to ne pomeni, da je uporaba mobilnih telefonov, računalnikov z vklopljenim brezžičnim internetom in ostale elektronske naprave avtomatično dovoljeno uporabljati na vseh evropskih letalih. Evropska agencija za varnost v letalstvu letalske družbe poziva, naj izvedejo oceno varnosti in se v skladu z rezultati odločijo, ali bodo uporabo elektronskih naprav z vklopljenimi telekomunikacijskimi povezavami dovolile v celotnem času leta ali ne.

Doslej je bilo treba mobilne telefone na letalih preklopiti v letalski način, kar pomeni, da z njimi ni bilo mogoče opravljati klicev in brskati po internetu. Uporaba prenosnih računalnikov med vzletom in pristankom ni bila dovoljena. Nova smernica letalskim družbam omogoča, da pravila spremenijo in potnikom dovolijo neprekinjeno uporabo elektronskih naprav.

Potniki  morajo torej kljub tej splošni smernici Evropske agencije za varnost v letalstvu še vedno upoštevati navodila letalskega osebja in naprave na zahtevo izklopiti.

Nekatere večje letalske družbe so potnikom že doslej dopuščale uporabo mobilnih telefonov in interneta med letom, ki pa je relativno draga, saj se klici in prenos podatkov izvajajo po satelitskih povezavah. Na 10.000 metrih višine običajni signal za mobilne telefone (za zdaj) namreč ni dosegljiv. Medtem ko so nekateri poslovni potniki to novo storitev pozdravili z odobravanjem, se drugi pritožujejo, da si na dolgih poletih ne želijo sedeti poleg potnikov, ki po svojih mobilnih telefonih glasno razpravljajo o poslovnih zadevah.

Letala so bila doslej eden redkih krajev, kjer so imeli potniki mir pred brenčanjem mobilnih telefonov. Zdaj se lahko to spremeni, a kot rečeno je končna odločitev v rokah letalskih družb. Slednje bodo morale sprejeti kompromis med ponujanjem možnosti opravljanja klicev med letom in zagotavljanjem udobja potnikov.