Londonski Big Ben bo začasno utihnilBooking.com


Big Ben v Londonu

Big Ben

Big Ben, ena od največjih znamenitosti Londona, ni v najboljši formi, zato ga bo treba obnoviti, so sporočili iz britanskega parlamenta. Slavna ura v Elizabetinem stolpu praktično neprekinjeno teče že 157 let in zdaj je skrajni čas, da se jo temeljito obnovi, sicer bi se njen mehanizem lahko močno poškodoval.

29 milijonov funtov (38 milijonov evrov) vreden projekt obnove se bo začel leta 2017. Trajal bo tri leta, vendar to ne pomeni, da se Big Ben ne bo oglašal tako dolgo časa. Obnovili bodo namreč tudi sam Elizabetin stolp, izboljšali dostop za invalide, namestili stranišče in poskrbeli, da bo stolp v skladu z najnovejšimi standardi o zdravju in varnosti.

Med izvajanjem obnove projekta Big Bena bodo morali oceniti tudi vpliv zvonjenja na delavce v stolpu in če bodo ugotovili, da je ta škodljiv, se znamenito zvonjenje ne bo smelo oglašati tudi takrat, ko del ne bodo izvajali na sami uri. 13,5-tonski zvon namreč sprošča težko predstavljivo energijo. Kdor je v Elizabetinem stolpu med njegovim zvonjenjem, ni izpostavljen le prekomernemu hrupu, ampak tudi vibracijam, ki jih lahko čuti še nekaj časa po koncu zvonjenja.

Koliko časa bo trajala obnova ure, za zdaj ni znano. A če si želite med obiskom Londona slišati tudi znamenito udarjanje zvona Big Ben, je najbolje, da z obiskom pohitite še letos.

easyJet leti iz Ljubljane na londonsko letališče Stansted, WizzAir pa na londonsko letališče Luton.

Za najnovejše ponudbe hotelov v Londonu pobrskajte po rezervacijskem sistemu ali pa si oglejte naše ocene hotelov v Londonu.