Luxair: ocena letalske družbeBooking.com


Letališče Luksemburg

Letališče Findel Luksemburg

Luxair? Ste za tega letalskega prevoznika sploh že slišali? Da, tudi Luksemburg ima svojo letalsko družbo in pogled na zemljevid njihovih linij razkrije, da pravzaprav ni tako zelo majhna. Luxair je član programa Miles and More in leti po celi Evropi: od Skandinavije in Anglije do srednje in vzhodne Evrope, Sredozemlja in vse tja do Istanbula. V tople kraje verjetno prevaža počitnic željne Luksemburžane, medtem ko lete med Ženevo in Londonom ter Luksemburgom napolni z dolgočasnimi poslovneži. Jaz sem letel na relaciji London – Luksemburg in nazaj.

Luxair leti na londonsko letališče City, ki je le nekaj minut s taksijem ali železnico DLR oddaljeno od londonske finančne četrti Canary Wharf. To je seveda povsem logično: na relaciji London – Luksemburg letijo predvsem bančniki in morda politiki, zato tudi vozovnice niso ravno poceni. Dobil sem jo za okoli 350 evrov, vključevala pa je brezplačnih 20 kg prtljage in mali obrok na letalu.

Prtljage za dvodnevni skok v Luksemburg seveda nisem imel, o obroku pa nekaj več pozneje. Najprej o londonskem letališču City, na katerem je okoli šeste ure zvečer popolnoma enako vzdušje kot na večjih londonskih železniških postajah. Imel sem občutek, da mnogi potniki kar vsak dan letajo na kratkih relacijah med Londonom in kjer koli že.

V malo propelersko letalo Dash 8 smo se hitro vkrcali in bilo je nabito polno. Kar malo klavstrofobično in zelo hrupno, a sem eno uro nekako potrpel. Kabinsko osebje je bilo na odhodnem in na povratnem letu precej slabovoljno in neprijazno. Naredili so, kar pač morajo narediti – med drugim tudi razdeliti hrano – vendar z zelo kislim izrazom na obrazu. “Cheese or salami?” so odmevali zadirčni glasovi po kabini. Spraševali so namreč, kakšen sendvič si želijo potniki. Če ne drugega so bili vsaj sendviči dobri in ravno pravšnje velikosti, za dodatno tolažbo pa so na obeh letih stregli tudi peneče vino. Pravzaprav je bilo peneče vino edino vino, ki je bilo na voljo. Nad tem se seveda ne morem pritoževati.

Po pristanku v Luksemburgu so poskrbeli, da so nas zelo hitro spodili z letala, nato pa smo na kontroli potnih listov čakali skoraj pol ure, ker so si luksemburški policisti očitno za vsakega potnika vzeli čas. Na srečo sem takoj po izstopu iz letališke stavbe zagledal avtobus, ki me je za 2 evra odpeljal v mesto. Vsaj dragega taksija mi ni bilo treba plačati.

Za Luxair ste zdaj torej slišali, čeprav mu slavospeva ravno nisem mogel zapeti. Luxair je pač izključno praktična letalska družba za tiste, ki morajo leteti v Luksemburg. Če vam tega nikoli ne bo treba, pa ne boste prav ničesar zamudili.