Malaysia AirlinesBooking.com


Malaysia Airlines

Malaysia Airlines

Za: prijaznost kabinskega osebja, urejenost letal, hrana, elektronski razvedrilni sistem za potnike

Proti: ni član katere izmed velikih povezav letalskih prevoznikov

Ocena

Skromni začetki malezijskega nacionalnega letalskega prevoznika Malaysia Airlines segajo v leto 1947, ko je letalo njegovega predhodnika Malayan Airways Limited prvič poletelo iz Singapurja v Kuala Lumpur. Iz malega čarterskega prevoznika se je Malayan Airlines Limited leta 1963 preobrazil v Malaysian Airways Limited. Njegovemu razvoju je vsled angleških (post)kolonialnih interesov na Malajskem polotoku botroval tudi BOAC (danes British Airways), ki je skrbel za tehnično podporo in šolanje osebja. Leta 1965 se je Malaysian Airlines Limited preimenoval v Malaysia-Singapore Airlines, leta 1971 v Malaysian Airline System Berhad, 15. oktobra 1987 pa je dokončno vzletela nova blagovna znamka Malaysia Airlines, po kateri je danes letalska družba znana po vsem svetu in je družbama British Airways ter Singapore Airlines, s katerima je nekoč sodelovala, zelo resen konkurent.

Obljube

Malaysia Airlines potnikom obljublja prvorazredno uslugo pred poletom, neprimerljivo udobje v vseh potovalnih razredih, dobro hrano in zabavo med poletom in seveda vso podporo, ki si jo potnik zaželi po poletu – vključno z najemom limuzine ali pa kar s helikopterskim prevozom do pisarne.

Obljube pač, ki se bleščijo na brošurah in spletnih straneh vseh resnih letalskih prevoznikov – jih pa eni izpolnjujejo bolje, drugi slabše, tretji pa sploh ne. Na podlagi izkušenj s poleti z Malaysia Airlines smo prepričani, da je Malaysia Airlines letalski prevoznik, o katerem se bo vedno več govorilo – tako med potniki kot med konkurenco.

Polet

Prijava na let, še posebej na ultra-modernem kuala lumpurskem letališču KLIA, vedno poteka gladko. Letala Malaysia Airlines – na dolgih poletih Boeingi 747 ali 777 ali pa Airbusi 330 in zdaj tudi 380 – so nova, čista in dobro opremljena. Tudi sedeži v ekonomskem razredu imajo počivalnike za noge, poleg tega so nastavljivi v ledvenem delu. Nespečni potniki in otroci se najbolj razveselijo osebnih zaslonov, drugi prijaznosti kabinskega osebja, tretji komaj čakajo hrano. Pri Malaysia Airlines se trudijo, da ne bi razočarali nobenega izmed njih. Njihova storitev je na vedno višjem nivoju.

Hrana

V enem izmed oglasov Malaysia Airlines pravijo, da prinašajo visoke kulinarične užitke. Ne samo zaradi tega, ker hrano strežejo na 10.000 metrih, pač pa predvsem zaradi tega, ker je zapeljivo okusna. Nobene letalske hrane seveda ne gre primerjati z večerjo v kakšni dobri oštariji na trdnih tleh, vendar drži, da Malaysia Airlines prinaša nadpovprečne okuse. Poleg tega je vedno na voljo bogata izbira mednarodne hrane: od zelo malajskih jedi kot sta satay ali govedina rendang pa do japonskega sushija ali rib po provansalsko. Dobrote so pospremljene z mednarodnim izborom vin, če pa se koga v času med obroki poloti lakota, Malaysia Airlines zanj poskrbi s storitvijo SKYSNAX – potnikom so vedno na voljo pecivo, čokolada, sir ali pregrešno dobri sendviči.

Zabava

Malaysia Airlines tudi potnikom v ekonomskem razredu ponuja prvorazredno zabavo. Pred vsakim potnikom je namreč nameščen 16,5 centimetrski zaslon, na katerem si lahko ogleda film po svoji izbiri. Na voljo je več kot deset filmov, med katerimi so tudi najnovejše uspešnice, športni programi, televizijske serije in devetnajst programov z glasbo. Poleg tega lahko potniki spremljajo novice, ki se preko satelita obnovijo vsako uro, ali pa se prepustijo infotainmentu, v katerem izvedo več o počitniških paketih v Maleziji in drugod po svetu. Komur to ni dovolj, lahko z enostavnim pritiskom na gumb svoj daljinski upravljalnik v trenutku spremeni v igralno konzolo in preizkusi svojo srečo, spretnost in um v Nintendo in PC igrah – pri čemer so tri takšne, da jih lahko potniki igrajo eden proti drugemu.

Za tiste, ki potujejo poslovno, je na letalu na voljo satelitski telefon in poslovni center – zasebna pisarna namenjena potnikom v prvem razredu in razredu Golden Club, v kateri je poleg satelitskega telefona tudi faks. V poslovnem razredu pa je seveda tudi razvedrilni program za potnike bogatejši.

Nasmeh

Potniki z letal Malaysia Airlines odhajajo s širokim nasmeškom na obrazu, pa naj je bil polet še tako dolg. Kako tudi ne bi, po vsej odlični hrani, pijači, zabavi in tudi za ekonomski razred povsem znosnem udobju, ki so ga bili deležni med poletom. Pri Malaysia Airlines se dobro zavedajo, da imajo danes bolj ali manj vse letalske družbe vrhunsko tehnologijo, ki pa potnikom ne pomeni kaj dosti, če pred, med in po poletu niso deležni kar največje prijaznosti osebja. Poleg tega se pri Malaysia Airlines zgledujejo po večnemu rivalu Singapore Airlines, ki je svoje stevardese spremenil v svetovno znano blagovno znamko. Bogati vložki v osebje se Malezijcem že vračajo. Ne samo, da so zadovoljni potniki, prejeli so tudi vrsto nagrad, med drugim za najboljšo azijsko letalsko družbo za poslovne potnike, ki jo podeljuje revija Business Travel World, pa nagrado za najboljšo storitev osebja britanskega Inflight Research Services in diamant s petimi zvezdicami, ki ga podeljuje ameriška akademija storitvenih znanosti. Avstralska turistična revija Luxury Travel je Malaysia Airlines proglasila za letalsko družbo številka ena na področju prijaznosti kabinskega osebja, kabinsko osebje je prejelo nagrado tudi od britanskega inštituta za raziskovanje letalskih uslug, nagrado, na katero so pri Malaysia Airlines še posebej ponosni, pa jim je podelil londonski Skytrax. Kabinsko osebje Malaysia Airlines so proglasili za najboljše kabinsko osebje leta 2003.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Kuala Lumpur-Kuching (marec 1999)
  • Miri-Kota Kinabalu (april 1999)
  • Kota Kinabalu-Johor Bahru (april 1999)
  • Kuala Lumpur-Dunaj-Zagreb-Dunaj-Kuala Lumpur (oktober 1999/januar 2000)
  • Kuala Lumpur-Singapur (večkrat med leti 1999 in 2007)