Male Benetke v LondonuBooking.com


Male Benetke v Londonu

Male Benetke, London

Verjeli ali ne, London ima obsežen sistem plovnih kanalov, po katerih sicer ne plujejo ravno gondole in tudi okoliška arhitektura se zdaleč ne more primerjati z beneškimi palačami, je pa zato ob njih nanizanih nekaj dobrih restavracij in prijetnih barov ter kavarn, v katerih vlada umirjeno in hrati kozmopolitsko vzdušje. Vzdevek Male Benetke (Little Venice) je prvi uporabil angleški pesnik in dramatik Robert Browning in sicer za kraj, kjer se paddingtonski krak kanala Grand Union stika z Regentovim kanalom, danes pa izraz Male Benetke označuje celotno območje južno od okrožja Maida Vale in severno od železniške postaje Paddington.

V okolici postaje Paddington trenutno poteka obsežen gradbeni projekt, s katerim bodo območje preuredili v slogu okoliša Docklands v južnem Londonu. S postaje Paddington se kljub trenutnim gradbenim delom lahko ob kanalu podate proti severu. Ko se razširi v Browningov bazen in razcepi, mu lahko sledite proti severovzhodu in po štirih kilometrih hoje dosežete Camden, ki slovi po številnih tržnicah in bolšjih sejmih, ali pa se ustavite na pol poti v Regentovem parku, kjer je med drugim londonski živalski vrt.

Po kanalih se lahko popeljete tudi s čolni. London Waterbus Company vozi od Browningovega bazena skozi skrivnosten, temačen predor Maida Hill do živahnih tržnic v Camdenu. Od 1. aprila do 29. septembra čolni iz Malih Benetk proti Camdenu odpeljejo ob 10h, 11h, 12h, 13h15, 14h, 15h, 16h in 17h (zadnji čoln pelje samo v eno smer), in ob istih urah tudi iz Camdena proti Malim Benetkam. Enosmerna vožnja traja 50 minut, povratna 110 minut. Enosmerna vozovnica stane 8 funtov, povratna 11,30 funtov. Če se odločite za povratno vožnjo, se vam ni treba vrniti z istim čolnom. Rezervacija ni potrebna. Podrobnosti voznih redih in cenah so na voljo v spletnem mestu London Waterbus Company.

Letni sprevod čolnov

V Malih Benetkah v Londonu vsak prvi vikend v maju organizirajo sprevod čolnov po kanalih ali tako imenovani Canalway Cavalcade. Dogodek, ki ga že od leta 1983 organizirajo prostovoljci Združenja za celinske plovne poti, vsako leto privabi množico obiskovalcev in predvsem čolnov. Ob kanalih Malih Benetk je v času dogodka zasidranih več kot 100 čolnov, ki priplujejo od blizu in daleč. Dogodek je priložnost, da lastniki čolnov poklepetajo med seboj in hkrati dokažejo, da so njihovi čolni najlepši in najbolje urejeni. In res, nekdanji tovorni čolni, mnogi zdaj preurejeni v mala stanovanja, v času festivala Canalway Cavalcade zasijejo v vsem svojem sijaju. Kakšnega poskusijo celo prodati, tako da če vas mika življenje na vodi, se prvi vikend v maju le podajte v londonske Male Benetke.

V času dogodka, ki traja tri dni (od sobote do ponedeljka), ob Browningovem bazenu in kanalu v bližini železniške postaje Paddington zrastejo številne stojnice, na katerih prodajajo tipične angleške spominke in prigrizke, seveda pa ne manjka niti angleškega piva. Osrednji del dogodka je sprevod čolnov, med katerim žirija izbere najlepši, najbolj kreativno okrašen in nasploh najprivlačnejši čoln festivala. Fotografije dogodka Canalway Cavalcade 2013 si lahko ogledate na dnu strani.

Zemljevid Londona

Male Benetke na zemljevidu Londona

Fotografije: Canalway Cavalcade 2013