Malezija

Otok Perhentian, Malezija

Otok Perhentian, Malezija

Hoteli Malezija >>

Malezija je ena izmed najbolj raznolikih držav Jugovzhodne Azije, tako da je potovanje v Malezijo primerno za popotnike z najrazličnejšimi okusi. Kuala Lumpur je pravi kraj za ljubitelje bučnih mest, odličnega nakupovanja, prvovrstne hrane in živahnega nočnega življenja. Ljubitelji kulturnozgodovinskih znamenitosti lahko v Kuala Lumpurju, Melaki in Georgetownu odkrivajo dediščino kolonialne preteklosti Malezije. Bolj avanturistični popotniki se lahko podajo v odročne vasi nekdanjih lovcev na glave, skrite globoko v pragozdovih divjega Bornea. Ali splezajo na Mont Kinabalu, ki je s svojimi 4101 metri najvišja gora med Himalajo in Novo Gvinejo. Prav vsi pa bi si ob koncu potovanja po Maleziji verjetno z veseljem privoščili nekaj sproščujočih dni na pravljičnih tropskih plažah, ki jih v Maleziji ne manjka.

Malezijo je narava obdarila s koralnimi grebeni, prekrasnimi plažami, visokimi gorami, globokimi kraškimi jamami in gostim pragozdom, v katerih živi na tisoče eksotičnih živalskih in rastlinskih vrst. A potovanje v Malezijo ni privlačno le zaradi naravne, pač pa tudi kulturne raznolikosti. V Maleziji živijo Malajci, Kitajci, Indijci in staroselci. Pripadniki vsake izmed naštetih kultur se držijo svojih običajev, verujejo v svoje bogove, obiskujejo svoje mošeje, templje in svetišča ter nenazadnje pripravljajo svoje tradicionalne jedi. Kdor se odloči za potovanje v Malezijo, lahko tako na enem samem, relativno kratkem potovanju, spozna več kultur, kot v kateri koli drugi državi Jugovzhodne Azije.

Malezija je (z izjemo Singapurja) najrazvitejša država v Jugovzhodni Aziji. Prometne povezave so dobre in večinoma točne, izbira kakovostnih hotelov je velika, hrana vrhunska, velika večina domačinov govori angleško. Potovanje po Maleziji zato ni naporno in če se v Jugovzhodno Azijo odpravljate prvič, je Malezija zelo primerna država za začetno spoznavanje tega konca sveta brez pretiranega kulturnega šoka.

Večja razvitost Malezije po drugi strani pomeni, da je Malezija občutno dražja, kot na primer sosednji Tajska ali Indonezija. A cene so še vedno nižje, kot v Evropi, tako da je glavni strošek potovanja v Malezijo letalska vozovnica.

Malezija je razdeljena na polotoško ali Zahodno Malezijo, ki leži na Malajskem polotoku in na severu meji na Tajsko, na jugu pa je z mostom povezana s Singapurjem, in na Vzhodno Malezijo, ki leži na otoku Borneo in meji na Indonezijo. Posamezni deli Malezije se med seboj precej razlikujejo. Na zahodni obali polotoške Malezije je čutiti najmočnejši kitajski vpliv. To je najsodobnejši in najbogatejši del Malezije z dobro razvitim gospodarstvom in prometno infrastrukturo. Za popotnike so na zahodni obali zanimivi predvsem Melaka (najpomembnejše malezijsko zgodovinsko mesto), Penang (prijeten otok, za katerega sta značilna močan kitajski vpliv in odlična kulinarika) in seveda Kuala Lumpur. Vzhodna obala polotoške Malezije je manj razvita. Tu je čutiti močan malajski, torej islamski vpliv, življenje teče neprimerno počasneje. Predvsem v zveznih državah Terengganu in Kelantan na severovzhodu polotoške Malezije se zdi, kot bi se čas ustavil pred najmanj petdesetimi leti in ravno zaradi tega je na primer v Kuala Terengganu ali Kota Bharu nadvse zanimivo preživeti lenoben dan ali dva. Ob vzhodni obali polotoške Malezije so tudi najlepši malezijski otočki, primerni za sanjske počitnice na tropski plaži, na primer veliki in mali Perhentian ali otok Redang. Vzhodna Malezija na otoku Borneo pa je spet svet zase, primeren predvsem za avanturistične ljubitelje narave. Tu je po vsem svetu znani rehabilitacijski center za orangutane Sepilok, pa jame Niah, nacionalni park Baku, gora Kinabalu in tradicionalne vasi staroselcev, dosegljive le z dolgimi, napornimi in včasih nevarnimi vožnjami s čolni.