Manila

Kaotična tržnica v Manili

V kaotični Manili previdnost ni odveč

Hoteli Manila >>

Prihod v kaotično Manilo lahko šokira celo popotnike, navajene azijskih metropol, kot so Kuala Lumpur, Bangkok in Džakarta. Tisti, ki se s takšnim velemestom srečajo prvič, pa si ponavadi po petih minutah želijo iz Manile pobegniti nekam daleč stran.

Manila je kraljestvo avtomobilov, avtobusov in džipov, v kateri se vsak dan prekrižajo poti 14 milijonov prebivalcev. Manila je skorumpirana, hrupna, kaotična in nasilna. V Manili vas dušijo vročina, vlaga, prometni zastoji in nepopisen smog. Manila je pešcem neprijazno mesto. Manilo lahko zasovražite takoj po prihodu, a če vam kljub vsem tegobam, ki jih prinaša popotnikom, uspe v njej ostati nekaj dni, se vam prav lahko zgodi, da je ne boste hoteli tako hitro zapustiti. Manila pod svojo kruto zunanjostjo skriva tudi prijetne ulice kolonialnih četrti, mirne parke, barvite tržnice, sodobna nakupovalna središča, dobre restavracije, vsakovrstne bare, izjemno razgibano nočno življenje in predvsem čudovite ljudi. Slednje nas je močno presenetilo, kajti ljudje v velikih mestih so običajno nedostopni, hladni, zaprti vase. V Manili pa so kljub temu, da mnogi živijo v nemogočih razmerah, dobrovoljni, odprti in pripravljeni pomagati. Včasih, ko so nam ljudje v trenutkih negotovosti kar sami od sebe ponujali pomoč, nas je kar zaskrbelo, da nekaj hočejo od nas ali pa da nas želijo prevarati. A so hoteli zgolj pomagati. Seveda previdnost nikoli ni odveč. Manila ni nedolžno mesto.

Ko pred seboj razgrnete zemljevid Manile, se vam zvrti v glavi. Manila ni velika, pač pa gromozanska. Zato je najbolje, da si Manile ne predstavljate kot celote, pač pa kot posamezne četrti, ki so pravzaprav cela mesta: Malate, Makati, Intramuros, Quiapo, Quezon City itd. Manila nima velikega števila pomembnih znamenitosti, vendar so med njimi velike razdalje. Premagovanje razdalj, včasih tudi majhnih, pa v Manili zaradi neprestanih prometnih zastojev vzame veliko časa. V Manili se je zato najbolje omejiti na obisk enega majhnega dela na dan.

Intramuros je najstarejši del Manile, v katerem stojijo katedrala, španska trdnjava Santiago in mnoge stare kolonialne hiše. Quiapo in Chinatown (Kitajska četrt) sta eni izmed najbolj eksotičnih, kaotičnih, hrupnih, a ravno zaradi tega izjemno zanimivih četrti Manile. Kaotičen je tudi Malate, nekdanje središče moderne Manile, ki pa je danes v zatonu. Malate leži ob Manila Bay (Manilskem zalivu), zato ga je zanimivo obiskati ob sončnem zahodu. Poleg tega je v Malateju velika izbira restavracij, živahno nočno življenje in nekaj dobrih hotelov. Makati pa je najmodernejši del Manile, v katerem se k višku poganjajo stekleni nebotičniki bank, mednarodnih korporacij in hotelov. V Makatiju je tudi največja koncentracija sodobnih nakupovalnih središč in nočnega življenja v Manili. Hoteli v Makatiju so dražji, vendar v splošnem tudi boljši kot v ostalih delih Manile. Poleg tega na ulicah Makatija vlada (skoraj) red, tako da je to najprijetnejši del za prenočevanje v Manili.