Melnik, Bolgarija

Melnik, Bolgarija

Melnik leži v eni od najbolj znanih vinskih regij v Bolgariji

Hoteli Melnik >>

Vas Melnik leži le 20 km od meje z Grčijo. Obdaja ga izjemno zanimiva pokrajina, katere glavna značilnost so velikanske skale iz peščenjaka, nekatere celo v obliki piramid.

Kmetje v Melniku so se že v 18. stoletju začeli ukvarjati z vinogradništvom. Danes je Melnik središče najbolj znane bolgarske vinske regije.

Melnik je stisnjen v ozki soteski, skozi katero teče pritok Melniške reke. Takoj po prihodu nam je postalo jasno, da je Melnik priljubljen med (bolgarskimi) turisti in da so tudi domačini na obiskovalce dobro pripravljeni. Večina tradicionalnih hiš je lepo obnovljenih, z vinskimi kletmi, trgovinami in majhnimi restavracijami, v mnogih izmed njih obiskovalcem oddajajo tudi sobe.

V Melnik smo prispeli z velikimi pričakovanji glede bolgarskega vina, a smo nazadnje ugotovili, da je tam relativno težko dobiti zares dobro kapljico. Melnik je do neke mere skomercializiran, domačini poskušajo nevednim obiskovalcem tudi podpovprečno vino prodati kot prvovrsten pridelek.

Vas Melnik je tako majhna, da jo lahko prehodite manj kot v eni uri. Zato smo se odločili, da raziščemo tudi okolico, in se peš odpravili proti sosednjim vasem. Dobro smo se nahodili, a nam ni bilo žal. Šele potem, ko se cesta izvije iz ozke, globoke soteske, se namreč odpre pogled na čudovito pokrajino, visoke gore, male vasi in seveda vinograde.

Pokrajina nas je tako prevzela, da smo pozabili na čas in prehojeno razdaljo. Šele ko se je začelo pripravljati na dež, smo se zavedli, da je Melnik zelo, zelo daleč. Čeprav se po cesti proti Melniku le sem in tja pripelje kakšen avtomobil, smo poskusili srečo z avtoštopom. Kmalu nam je ustavil črn mercedes, ki nas je v Melnik pripeljal še pred dežjem.

Po povratku v Melnik smo iz ene izmed hiš, ki je dajala videz občine ali kulturnega doma, zaslišali bolgarsko ljudsko glasbo. Premagala nas je radovednost, vstopili smo. V majhni sobi, preurejeni v umetniški atelje, od tal do stropa napolnjen s tradicionalnimi glasbili, narodnimi nošami in reprodukcijami bolgarskih umetniških del na platnu, kamnu, lesu in steklu, je vadil mlad bolgarski par.

Yane Kamenarov in Elena Georgieva-Kamenarova, sicer bolj znana po imenu Leb i vino (kruh in vino), sta nas zveseljem povabila k poslušanju in nam razložila, da se že več let ukvarjata z zbiranjem originalnih bolgarskih ljudskih pesmi iz Melnika in celotne regije pogorja Pirin. Ljubezen do tradicionalne glasbe in odločenost, da ohranita neprecenljivo kulturno dediščino ju žene, da hodita po hribih, po malih vaseh, v katerih jima ostareli domačini zapojejo melodije, ki jih posnameta in potem poskušata poustvariti na način, čim bližje izvirniku. V Melniku velikokrat nastopata po restavracijah, tako da ju boste ob svojem obisku morda celo imeli priložnost poslušati.