Modro gorovje, Avstralija

Modro gorovje, Avstralija

Modro gorovje, Avstralija

Hoteli Katoomba >>

Modro gorovje (Blue Mountains) je več kot 1000 metrov visoka planota iz peščenca, presekana s številnimi kanjoni. Nekateri kanjoni v Modrem gorovju so globoki tudi do 760 metrov. Modro gorovje je dobilo ime zaradi modre meglice, ki pogosto leži nad njim. Značilni modri nadih povzročajo olja, ki se v zrak sproščajo iz listov evkaliptusov.

Vznožje Modrega gorovja (Blue Mountains) se začne približno 50 kilometrov zahodno od Sydneya, kraj Katoomba, ki velja za najprimernejšo bazo za izlete po Modrem gorovju, pa leži 103 kilometre od Sydneya.

Železniške povezave med Sydneyem in Katoombo so dobre. Vlaki prevoznika CityRail (www.cityrail.com.au) vozijo iz Sydneya do Katoombe približno vsako uro, vožnja traja dve uri. V Modro gorovje se tako lahko odpravite iz Sydneya na enodnevni izlet. Če želite v gorovju preživeti dlje časa in si privoščiti daljši pohod, lahko prenočite v Katoombi. Oglejte si ponudbo hotelov v Katoombi.

Mi smo se v Modro gorovje odpravili na enodnevni izlet iz Sydneya. Železniška postaja leži v severnem delu Katoombe. Najbolj znana razgledna točka Echo Point je od železniške postaje oddaljena približno dva kilometra. Do tam se lahko odpeljete s turističnim avtobusom, ki ustavlja pri glavnih znamenitostih (vozovnice kupite v turistični agenciji poleg železniške postaje), ali peš. V slednjem primeru se Proti Echo Point spustite po strmi ulici Katoomba, ob kateri so nanizane številne trgovine, pekarne in kavarne. Ljubitelji čokolade na koncu ulice Katoomba zavijte levo na Birdwood Ave in kmalu boste zagledali Blue Mountains Chocolate Co (Lurline St). Tu si lahko privoščite kavo in pregrešno dobro, ročno izdelano čokolado, ki vam bo dala energijo za pohajkovanje po Modrem gorovju.

Pred razgledno točko Echo Point je veliko parkirišče za osebne avtomobile in turistične avtobuse ter turistična informacijska pisarna, v kateri vam postrežejo z bogatimi informacijami o pešpoteh in zemljevidi. Glede na to, da se pri Echo Point ustavi praktično vsak turistični avtobus, tu posebnega miru ne gre pričakovati. Z razgledne točke se odpira čudovit pogled na planoto, kanjone in zanimivo oblikovane skale, imenovane Tri sestre (Three Sisters). Večina obiskovalcev najprej sledi smerokazom, ki kažejo levo, proti Trem sestram. Če ste v časovni stiski, lahko ta dvajsetminutni sprehod brez slabe vesti preskočite, kajti pogled na Tri sestre z razgledne točke Echo Point je veliko lepši kot od blizu. Namesto tega se odpravite desno, proti zahodu. Na tej poti, ki vodi proti postaji gondole, boste kmalu popolnoma sami. S poti se odpira čudovit pogled na Modro gorovje in kanjone. Ne pozabite na primerno obutev, ker je pot na nekaterih mestih precej težavna in po dežju pogosto poplavljena in spolzka.