Mont Saint-Michel

Temni oblaki nad samostanom Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel obišče kar 3 milijone turistov na leto

Hoteli Mont Saint Michel >>

Mont Saint-Michel je ena od najslikovitejših turističnih znamenitosti v Franciji, uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine, ki jo obišče več kot 3 milijone turistov na leto. Mont Saint-Michel je samostan, zgrajen na strmih pobočjih majhnega (pol)otoka v Normandiji, katere obala je znana po najvišjem plimovanju morja v Evropi. Največja razlika med plimo in oseko v bližini samostana Mont Saint-Michel znaša kar 15 metrov! Spomladi, ko je razlika med plimo in oseko največja, se morje ob oseki umakne za 15 kilometrov od obale, ob plimi pa jo osupljivo hitro spet zalije.Nekatere dele nižjeležečih parkirišč morska voda ob najvišjih spomladanskih plimah zalije, zato bodite pozorni, kje pustite avto, in se pozanimajte, ob katerem času nastopi plima. Tudi peš se ne podajajte izven urejene ceste, da vas ne preseneti smrtno nevarna, deroča morska voda.

Ob plimi je Mont Saint-Michel otok, ob oseki polotok. A danes je po cesti, ki poteka po nasipu, dostopen tudi v času plime.

Zgodovina samostana Mont Saint-Michel

 • 6.-7. stoletje: (pol)otok se imenuje Mont Tombe. Za oporišče ga občasno uporabljajo rimske in britanske vojske.
 • 708: legenda pravi, da se škofu St. Aubertu iz Avranchesa prikaže nadangel Mihael (St-Michel) in mu ukaže, naj na (pol)otoku zgradi cerkev. Škof nadangelovih navodil ne upošteva, zato slednji z ognjem preluknja njegovo lobanjo. To pa boli, zato …
 • 16. oktober 709: … St. Aubert na (pol)otoku takoj zgradi majhno cerkev in jo posveti St-Michelu.
 • 966: Na zahtevo normandijskega vojvode se na (pol)otok naseli komuna benediktincev, ki zgradijo cerkev v predromanskem slogu.
 • 14. stoletje: med stoletno vojno Mont Saint-Michel obzidajo z mogočnimi vojaškimi utrdbami, ki naj bi ga lahko obvarovale celo pred 30-letnim obleganjem.
 • Srednji vek: leta 1421 originalno romansko cerkev, ki ni več v najboljšem stanju, nadomestijo z razkošno gotsko cerkvijo. Mont Saint-Michel v srednjem veku postane versko in intelektualno središče ter eden od najpomembnejših romarskih krajev.
 • Francoska revolucija: samostan, ki ga preuredijo v zapor, začne nevarno propadati.
 • 1979: samostan uvrstijo na Unescov seznam kulturne dediščine.
 • Danes: Mont Saint-Michel je ena od najbolje obiskanih znamenitosti Francije. Obišče ga več kot 3 milijone turistov na leto!

Obisk samostana Mont Saint-Michel

Avtobusi podjetja Keolis ustavljajo v neposredni bližini vhoda v Mont Saint-Michel. Takoj za vhodom je pisarna s turističnimi informacijami in toaletni prostori. Od tu se lahko po ozki ulici podate na pot proti vrhu samostana. Ulica je vedno preplavljena z nešteto turisti. Na obeh straneh je množica restavracij, kavarn, trgovin z raznimi spominki in peščica muzejev. Ob prvem pogledu na turistični živ-žav ob vznožju samostana Mont Saint-Michel marsikdo doživi šok, saj je gneča večja, kot v pariškem metroju. A na poti proti vrhu samostana se množica razprši. Za vstop v samostan je treba kupiti vstopnico.

Med debelimi kamnitimi zidovi samostana vlada pravo srednjeveško vzdušje. Nekatere dvorane so veličastne, druge (predvsem manjše) hladne in mračne. Ob obisku samostana si ni težko predstavljati, v kakšnih pogojih so nekoč živeli menihi. Pred cerkvijo na vrhu samostana je razgleda ploščad, s katere se odpira prekrasen pogled na obalo in vas pod samostanom.

V vasi pod samostanom lahko obiščete naslednje muzeje:

 • Archeocope: muzej o gradnji in zgodovini samostana.
 • Zgodovinski muzej: muzej z zbirko starega orožja, slik, kipov itd. V tem muzeju je predstavljena tudi zgodovina zaporov v samostanu Mont Saint-Michel, zaliv pa si lahko ogledate skozi periskop iz 19. stoletja.
 • Pomorski in ekološki muzej: predstavitev plimovanja v zalivu in pomorskega značaja zaliva.
 • Tiphainova hiša: rezidenca, ki jo je Bertrand Duguesclin leta 1365 zgradil za svojo ženo, z zbirko pohištva, slik in tapiserij.

Po ogledu vasi in samostana se po cesti sprehodite v smeri vasi Pontorson, saj je pogled na samostan Mont Saint-Michel od daleč prečudovit. S ceste je mogoče posneti tudi dobre fotografije.

Odprto: vsak dan, razen 1. januarja, 1. maja in 25. decembra:

 • od 2. maja do 31. avgusta: 9:00-19:00, zadnji vstop: 18:00
 • od 1. septembra do 30 aprila: 9:30-18:00, zadnji vstop 17:00
 • 24. december in 31. december: zadnji vstop ob 16:00, samostan se zapre ob 17:00

Vstopnina: 9 € (18.25 let: 5,50 €, mlajši od 18 let: brezplačno, skupine 20 oseb ali več: 7 €).