Mošeja na ulici Niujie v PekinguBooking.com

Mošeja v Pekingu

Mošeja v Pekingu

Mošeja v Pekingu? Da, v Pekingu je na tisoče muslimanov, a njihova najbolj znana mošeja na Kravji ulici (Niujie) še zdaleč ni takšna, kot smo jih vajeni na Balkanu ali Bližnjemu vzhodu. Če ne bi vedeli, da je mošeja, bi jo na prvi pogled označili za še en kitajski tempelj. Šele pri natančnejšem pregledu bi poleg vsega kitajskega okrasja opazili tudi arabsko pisavo.

Pred mošejo na ulici Niujie se vedno zadržuje skupina beračev, ki “muslimanske brate in sestre” prosjači za denar. To je edini kraj v Pekingu, kjer smo naleteli na večjo skupino beračev. Drugod smo opazili posameznike, ki prosjačijo za denar, a še teh izredno malo (morda smo jih med enomesečnim raziskovanjem Pekinga opazili pet ali šest).

Fotografi mošejo na ulici Niujue obiščite popoldan. Mošeja je v nasprotju z budističnimi templji, ki so obrnjeni proti jugu, obrnjena proti Meki, torej proti zahodu.

Prva mošeja na ulici Niujie je bila zgrajena leta 996, kasneje pa so jo obnavljali in širili, tako da danes kompleks mošeje pokriva kar 6.000 kvadratnih metrov. Mošeja je zanimiva kombinacija tipičnih kitajskih streh, pisanega okrasja in islamskih elementov. V nasprotju s kitajskimi templji v mošeji ni nobene podobe živali ali človeka, saj upodabljanje le-teh v mošejah ni dovoljeno. Posebej zanimiv je minaret na notranjem dvorišču mošeje – mešanica kitajskega, indonezijskega in arabskega vpliva.

Najpomembnejši del mošeje je 600 kvadratnih metrov velika molilnica ki lahko sprejme nekaj tisoč vernikov. V molilnico lahko vstopijo samo muslimani. Tudi sicer se velja med obiskom mošeje na ulici Niujie držati nekaj osnovnih pravil za obiskovanje mošej: nosite dolge hlače oziroma ženske dolga krila, ne nosite majic brez rokavov in ne vdirajte v prostore, pred katerimi je znak, da imajo vanje vstop samo muslimani.

Lokacija: Mošeja na ulici Niujie (angleško: Niujie Mosque; kitajsko: 牛街礼拜寺; pinyin: Niújiēlǐbàisì). Naslov: 88 Niu Street (kitajsko: 牛街88号; pinyin: Niújiē. Transport: metro linija 2 do postaje Changchunjie, nato kateri koli avtobus, ki vozi naravnost proti jugu (ali dvajset minut hoda proti jugu).