MostarBooking.com

Stari most

Mostar

Mostar, zasidran med visokimi gorami v čudoviti dolini reke Neretve, je bil od nekdaj priljubljena točka turistov, še prej pa trgovcev. Zahvaljujoč reki Neretvi, ki je bila pomembna trgovska pot, se je Mostar sredi prečudovite, a za življenje dokaj neprijazne narave, že zelo zgodaj razvil v regionalni trgovski center.

Mostar je najbolj znan po Starem mostu, ki so ga zgradili Otomani leta 1565. Njihovemu arhitektu Mimaru Hajrudinu je uspel neverjeten podvig gradnje kamnitega mostu z enim samim lokom preko deroče reke Neretve. Most ima zelo elegantno obliko in je, skupaj z utrdbami na obeh straneh Neretve, zagotovo najbolj znana znamenitost in ikona Mostarja. Utrdbe na obeh straneh mostu so zgradili in dopolnjevali kasneje, kot je bilo pač potrebno za varovanje tega izjemno pomembnega prehoda čez reko Neretvo.

Mostar je bil med vojno ob razpadu Jugoslavije eden od najbolj bombardiranih krajev. Čeprav so predvsem stari del Mostarja  lepo obnovili, v mestu še vedno obstaja veliko število podrtih in močno poškodovanih stavb. Žal so med vojno porušili tudi Stari most, s čimer je bila povzročena ogromna kulturno-zgodovinska škoda. Most so po vojni sicer obnovili, deloma z originalnimi deli, ki so jih potegnili iz Neretve. Ponovno so ga odprli leta 2004, skoraj 11 let po porušenju.

Tisti, ki so Mostar obiskali pred vojno, na novi Stari most gledajo z grenkim priokusom v ustih in radi povedo, da še zdaleč ni isti, kot je bil originalni. Po obliki da, tisto tipično zgodovinsko patino pa je žal izgubil. A to ne pomeni, da se Mostarja zdaj ne splača več obiskati. Ravno nasprotno: življenje v Mostarju se je vrnilo v svoje, čeprav nekoliko drugačne, tirnice, staro mestno jedro je obnovljeno, most ponovno stoji, okoli njega se množijo trgovine, iz restavracij in kavarn diši po mesu z žara in kavi, tako da je turistom poleg čudovitega pogleda na Stari most na voljo vse, kar bi v tako lepem mestu pričakovali.

Znamenitosti Mostarja

Stari most

Glavna znamenitost Mostarja je seveda že omenjeni Stari most in utrdbe ter s kamenjem tlakovane ulice okoli njega. Sprehodite se čezenj in na desnem bregu Neretve poiščite pot, ki mimo prijetnih lokalov, v katerih si lahko privoščite kavo ali pijačo, vodi do ledenomrzle reke (pravijo, da ima voda tudi sredi najbolj vročega poletja le 12 stopinj). Od tam se na Stari most odpira drugačen in ravno tako lep pogled.

Na mostu pogosto stojijo člani lokalnega kluba skakalcev v vodo, ki od turistov zbirajo denar za skok s Starega mosta. Ne vemo natančno, koliko denarja želijo zbrati za en skok, a tveganje, ki ga pri vsakem skoku prevzamejo, je neprecenljivo. Ne samo, da telo ob stiku z ledenomrzlo vodo doživi šok, ki se lahko konča s srčnim zastojem: v vodi je treba znati tudi pristati, po možnosti na točno določenem mestu.

Muzej Starega mosta

Muzej Starega mosta stoji na levem bregu Neretve v neposredni bližini Starega mosta. V njem je na ogled razstava o zgodovini mosta in video o ponovni izgradnji mosta. Z vrha muzeja je tudi lep panoramski pogled na most. Vstopnina znaša 5 KM (približno 2,50 EUR).

Muslibegovićeva hiša

Muslibegovićeva hiša je bila zgrajena pred 300 leti in naj bi bila najlepša otomanska hiša na Balkanu. Hiša je med vojno čudežno ostala skorajda nepoškodovana. Del hiše je danes preurejen v razkošen hotel, ki ga lahko po znižanih cenah rezervirate na naslednji povezavi: Bosnian national monument Muslibegović house. Drugi del hiše je preurejen v muzej, v katerem je na ogled dvorišče, bivalni prostori za ženske in za moške. V hiši so razstavljena tudi originalna otomanska oblačila in dokumenti, ki pričajo o zgodovini hiše. Vstopnina znaša 4 KM (približno 2 EUR) in vključuje voden ogled.

Javni prevoz v Mostarju

Mostar je dovolj majhen, da ga lahko zlahka obvladate peš. Železniška in avtobusna postaja stojita na levem bregu Neretve, približno 15 minut hoje od starega dela mesta.

Nakupovanje v Mostarju

V okolici Starega mosta so številne trgovine, v katerih ponujajo tipične bosansko-hercegovske spominke: od prtov in ročnih mlinčkov za kavo do šalov in oblačil. Cene spominkov v bližini Starega mosta so visoke.

Če z železniške ali avtobusne postaje prečkate najbližji most čez Neretvo, boste kmalu zagledali Mepas Mall: nov trgovsko-poslovni center, v katerem prevladujejo dražje trgovine mednarodnih blagovnih znamk. V kleti je precej velika samopostrežna trgovina Konzum.

Hrana v Mostarju

V starem delu Mostarja v bližini Starega mosta so številne ćevabdžinice, v katerih vam postrežejo čevapčiče, pleskavice in ostalo balkansko hrano. Nekatere restavracije so se modernizirale in svoje menije popestrile s ponudbo pic, testenin in podobnih mednarodnih jedi. Nekaterim turistom je to všeč, a po našem mnenju si je v Mostarju še vedno najbolje privoščiti kaj lokalnega. Če se vam meso z žara v vročini zdi preveč izdatno, poskusite vsaj burek ali pito z jogurtom: mi smo si odličen burek in zeljanico z obveznim jogurtom privoščili v lokalni, pred turisti skriti buregdžinici Musala na ulici Ose Grebe-Musala, kjer poleti strežejo tudi domač sladoled.

Hoteli v Mostarju

Za obisk Mostarja je dovolj en dan. Mi smo se na izlet v Mostar odpravili iz Sarajeva, kamor smo se vrnili še isti dan. Če načrtujete daljši obisk Mostarja ali želite tam prespati med daljšim potovanjem po Bosni in Hercegovini, je na naslednji povezavi na voljo največja izbira hotelov v Mostarju po zajamčeno najnižjih cenah: hoteli v Mostarju.

Zemljevid Mostarja

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”43.337079,17.814716{}photo.png{}Stari most|43.341113,17.816228{}photo.png{}Muslibegovićeva hiša|43.337141,17.81552{}photo.png{}Muzej Starega mosta|43.34819,17.805038{}supermarket.png{}Mepas Mall|43.348307,17.813106{}train.png{}Železniška/avtobusna postaja|43.343977,17.81198{}restaurant.png{}Burekdžinica Musala” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Znamenitosti Mostarja na zemljevidu Mostarja

Fotografije Mostarja

[nggallery id=19]