Muzej Viktorije in Alberta, LondonBooking.com

Muzej V&A v Londonu

Muzej V&A, London

Muzej Viktorije in Alberta v Londonu, bolj znan po skrajšanem imenu Muzej V&A, je največji muzej dekorativne in oblikovalske umetnosti na svetu. Muzej so ustanovili leta 1852 in ga poimenovali po kraljici Viktoriji in princu Albertu. Stalna zbirka muzeja danes vsebuje več kot 4,5 milijona eksponatov.

V Muzeju Viktorije in Alberta je več kot 145 galerij, ki vsebujejo umetniška dela od prazgodovine do danes in z vsega sveta: Evrope, severne Amerike, Azije in severne Afrike. Zbirke keramike, stekla, tekstila, kostumov, železnih okraskov, srebra, nakita, pohištva, srednjeveških predmetov, kipov, tiskovin, tiskarstva, slik in fotografij so ene od največjih na svetu in najpopolnejših na svetu. V muzeju je tudi največja zbirka post-klasičnih kipov. Zbirka italijanskih renesančnih predmetov v Muzeju Viktorije in Alberta v Londonu je največja izven Italije.

Čeprav je zbirka Muzeja V&A mednarodna, vsebuje tudi mnogo najpomembnejših britanskih eksponatov, predvsem britansko srebro, keramiko, tekstil in pohištvo. Zbirke britanskih eksponatov v muzeju V&A ne razkrivajo zgolj zgodovine oblikovalstva na Britanskem otočju, pač pa ga tudi umeščajo v širši kulturnozgodovinski kontekst. Britanske galerije so oblikovane na način, ki obiskovalcem muzeja daje svež vpogled v britansko zgodovino s pomočjo predstavitve miselnosti in življenja ključnih ljudi in najvplivnejše kulture.

Obiskovalci Muzeja Viktorije in Alberta se lahko pobliže spoznajo tudi z azijsko umetnostjo. Zgodovinske povezave Velike Britanije z Indijo in jugovzhodno Azijo so omogočile, da je muzej pridobil prečudovita dela iz navedene regije. Azijska zbirka muzeja vključuje bronaste kipe, pohištvo in lesene izdelke, kakor tudi nakit, kovinske izdelke in eno od najpomembnejših zbirk indijskih miniaturnih slik ter tekstila. Hkrati so v Muzeju V&A razstavljeni tudi izdelki sodobne azijske umetnosti, ki sega od japonskih studijskih izdelkov do indijskih filmskih plakatov.

Praktične informacije

Muzej V&A je odprt vsak dan od 10:00 do 17:45 ure, ob petkih od 10:00 do 22:00 ure (po 18:00 uri je odprt le del galerij). Muzej je zaprt 24., 25. in 26. decembra.

Vstopnina v muzej  je brezplačna (za ogled posebnih začasnih razstav je potrebno plačati).

V Muzeju  je V&A Café, kjer ponujajo tople jedi, solate, sendviče, pecivo, torte, hladno pijačo, tople napitke, vino in pivo. Hrana je sveža, saj jo vsak dan sproti pripravijo v muzeju. Na voljo je tudi avtomat z brezplačno vodo.

Poleti je v muzeju odprt tudi The Garden Café na prostem. V njem strežejo pijačo in prigrizke, odprt je od 10:00 do 17:15.

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.496427,-0.172541{}embassy.png{}Muzej V&A, London” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Muzej Viktorije in Alberta na zemljevidu Londona

Naslov: Cromwell Road, London SW7 2RL. Metro: postaja South Kensington (linije Piccadilly, Circle in District).