Muzejska četrt v MünchnuBooking.com


Pinakoteka moderne umetnosti in Stara Pinakoteka v Münchnu

Pinakoteka moderne umetnosti in Stara Pinakoteka v Münchnu

Muzejska četrt v Münchnu (Kunstareal)  stoji vzhodno od glavne železniške postaje. Do nje se lahko sprehodite peš ali odpeljete z metrojem oziroma tramvajem. Središče muzejske četrti v Münchnu je Könighsplatz (trg kraljev), okoli katerega so nanizani številni muzeji in galerije. Najbolj znane so Pinakoteke z bogato zbirko slik. Pinakoteke so razdeljene na tri dele: Alte Pinakothek (Stara Pinakoteka, v kateri je zbirka slik, nastalih med 15. in 18. stoletjem), Neue Pinakothek (Nova Pinakoteka, v kateri je zbirka slik iz 19. stoletja) in Pinakothek der Moderne (Pinakoteka moderne umetnosti, v kateri je zbirka umetnosti 20. in 21. stoletja, ki se stalno dopolnjuje). Omeniti velja tudi muzej Brandhorst poleg Pinakoteke moderne umetnosti, ki so ga odprli leta 2009 in je ravno tako namenjen moderni umetnosti.

Alte Pinakothek (Stara Pinakoteka)

V Stari Pinakoteki je na ogled okoli 700 slik zgodnje italijanske, stare nemške, stare nizozemske in flamske šole ter peščica drugih del. Zbirka je močno zaznamovana z okusom družine Wittelsbach, ki jo je zasnovala sredi 16. stoletja in velik poudarek namenila Albrechtu Dürerju in Rubensu. Kljub temu, da po mnenju strokovnjakov v zbirki manjkajo dela nekaterih pomembnih slikarjev, je zbirka slik v Stari Pinakoteki ena izmed najbolj cenjenih na svetu.

Prevladujejo slike nemških slikarjev iz 14. do 17. stoletja, ki poleg Dürerja vključujejo Holbeina, Altdorferja, Grunewalda, von Aachna in druge. V zbirki nizozemskih slik iz 15. do 18. stoletja so dela Rembrandta, Boutsa, Leydena, Boscha, Terborcha in drugih. Zbirka flamskih slik vključuje dela slikarojev, kot sta Pieter in Jan Brueghel, Memling, Peter Paul Rubens in van Dyck. V Stari Pinakoteki je največja zbirka Rubensovih slik na svetu. Zbirka italijanskih del iz 13. do 18. stoletja vključuje slike Giotta, Botticellija, Rafaela, Ticijana, da Vincija in Tintoretta, na ogled pa je tudi peščica španskih in francoskih del, vključno s slikami Poussina, Boucherja, Lancreta, Chardina, El Greca, de la Cruza in Velazqueza.

Za podroben ogled celotne Stare Pinakoteke je potreben ves dan, zato se je najbolje osredotočiti na dela, ki vas posebej zanimajo.

Lokacija: Barer Straße 27. Transport: tramvaj 27 do postaje Pinakotheken; podzemna železnica (U-Bahn): liniija U2 do postaje Könighsplatz ali Theresienstrasse; linija U3 ali U6 do postaje Odeonsplatz ali Universität; linija U4 ali U5 do postaje Odeonsplatz. Odprto: torek 10:00-20:00; sreda-nedelja 10:00-18:00; ponedeljek zaprto. Vstopnina: 7 €, ob nedeljah 1 €. Na voljo je tudi vstopnica za 12 €, ki velja en dan in omogoča obisk vseh treh Pinakotek, Muzeja Brandhorst in Schackove zbirke.

Neue Pinakothek (Nova Pinakoteka)

V Novi Pinakoteki je na ogled okoli 400 slik in kipov iz 19. stoletja, ki segajo od klasicizma do jugendstila. Zanimive so predvsem slike nemških romantikov in francoskih impresionistov. V Novi Pinakoteki so razstavljena dela pomembnih umetnikov, kot so by Caspar David Friedrich, Edouard Manet, Paul Cezanne in Vincent van Gogh.

Lokacija: Barer Straße 29. Transport: tramvaj 27 do postaje Pinakotheken; podzemna železnica (U-Bahn): liniija U2 do postaje Könighsplatz ali Theresienstrasse; linija U3 ali U6 do postaje Odeonsplatz ali Universität; linija U4 ali U5 do postaje Odeonsplatz. Odprto: sreda 10:00-20:00; četrtek-ponedeljek 10:00-18:00; torek zaprto. Vstopnina: 7 €, ob nedeljah 1 €. Na voljo je tudi vstopnica za 12 €, ki velja en dan in omogoča obisk vseh treh Pinakotek, Muzeja Brandhorst in Schackove zbirke.

Pinakoteka moderne umetnosti

Pinakoteka moderne umetnosti se nahaja v impresivni, moderni stavbi blizu ostalih Pinakotek v Münchnu. V Pinakoteki moderne umetnosti je več zbirk, ki zajemajo grafična in arhitekturna dela ter dela uporabne umetnosti in drugo. Pinakoteka moderne umetnosti velja za eno od najpomembnejših galerij moderne umetnosti v Evropi.

Lokacija: Barer Straße 40. Transport: tramvaj 27 do postaje Pinakotheken; podzemna železnica (U-Bahn): liniija U2 do postaje Könighsplatz ali Theresienstrasse; linija U3 ali U6 do postaje Odeonsplatz ali Universität; linija U4 ali U5 do postaje Odeonsplatz. Odprto: torek, sreda, petek-nedelja 10:00-18:00; četrtek 10:00-20:00; ponedeljek zaprto. Vstopnina: 7 €, ob nedeljah 1 €. Na voljo je tudi vstopnica za 12 €, ki velja en dan in omogoča obisk vseh treh Pinakotek, Muzeja Brandhorst in Schackove zbirke.

Koristen namig

V pinakotekah so na voljo garderobe in omarice, v katerih lahko pustite plašče in večje torbe, ki jih v galerije ni dovoljeno jemati. Za garderobo je potrebno plačati, za uporabo omarice pa potrebujete le kovanec za 1 €, ki ga po uporabi dobite nazaj. Fotografiranje je dovoljeno, vendar le za zasebne namene in brez bliskavice. Ob nakupu vstopnice prejmete srebrno aluminijasto ploščico z zaponko, ki jo morate zatakniti na vidno mesto za obleko. Prodajalec vstopnic nam je pojasnil, da moramo imeti ploščico vedno pri sebi in da je pravzaprav pomembnejša od vstopnice. Natančnega namena ploščice nam ni pojasnil, predvidevamo pa, da z njimi sledijo premikom obiskovalcev po galeriji in torej v vsakem trenutku vedo, kje se nahajate. Višek sodobne tehnologije.

Zemljevid Münchna

Muzejska četrt na zemljevidu Münchna

Muzejska četrt v Münchnu na večjem zemljevidu