Najboljša hrana na letalu

Singapore Airlines obrok

Obrok Singapore Airlines v ekonomskem razredu na liniji Singapur-Osaka

Letalski obroki so v današnjem času, ko sta varnost in udobje na letalih uglednih letalskih prevoznikov samo po sebi umevna, pogosto pomemben kriterij za izbiro letalskega prevoznika, če so seveda cene letalskih vozovnic različnih prevoznikov podobne. Na več kot 200 letih različnih letalskih prevoznikov so mi doslej postregli z raznimi kulinaričnimi specialitetami. Večina letalskih obrokov mi ni ostala v posebnem spominu, nekatere pa sem si zelo dobro zapomnil, bodisi zaradi tega, ker so bili odlični, ali pa zaradi tega, ker so bili popolnoma neprebavljivi. Katera letalska družba torej streže najboljše obroke na letalu?

Na 40 letih z letalskim prevoznikom Emirates nisem bil nikoli razočaran. Hrana (v celotnem prispevku pišem o obrokih v ekonomskem razredu na medcelinskih letih) je bila vedno okusna in porcije so bile skorajda prevelike. Obroki pri Lufthansi in British Airways se mi niso vtisnili v spomin. Bili so v redu, a nič posebnega. Na peščici letov s Thai Airways sem se dobro najedel, čeprav slišim govorice, da je v zadnjem času kakovost njihove hrane nekoliko padla. KLM pa mi je ostal v zelo slabem spominu, tako po obrokih kakor po splošni kakovosti storitve. Z mano bi se verjetno strinjali tudi drugi potniki, s katerimi sem nekoč letel iz Amsterdama v Kuala Lumpur in nazaj, saj je brezoblična hrana, za katero sploh nismo dobro vedeli, kaj je, na marsikaterem pladnju ostala skorajda nedotaknjena.

Pomembna je letalska linija!

Seveda kakovosti hrane pri letalskih družbah ne gre posploševati. Letalske družbe na različnih letih strežejo različno vrsto hrane in tudi kakovost se lahko neizmerno razlikuje. Na letih proti Aziji je na primer pri evropskih letalskih prevoznikih na meniju vsaj en azijski obrok in dva evropska, na menijih azijskih letalskih prevoznikov pa dva azijska obroka in en evropski. Kakovost hrane na letalu je po mojih izkušnjah močno odvisna od splošne zasedenosti letal in konkurence, ki jo imajo letalski prevozniki na določeni liniji.

Vzemimo za primer Singapore Airlines, ki slovi kot ena od najboljših letalskih družb na svetu. A vendar tudi pri Singapore Airlines obstajajo linije, na katerih se posebnega uživanja v udobju in hrani ni nadejati in žal je ena izmed teh linij London-Singapur, na kateri letim pogosto.

Singapore Airlines iz Londona v Singapur in nazaj leti štirikrat na dan. Glede na to, da iz Singapurja ponuja dobre in poceni povezave v Avstralijo, na Novo Zelandijo in po celotni jugovzhodni Aziji, so leti med Londonom in Singapurjem vedno nabito polni. Letalskemu prevozniku se torej ni treba posebej truditi, da napolni svoja gromozanska letala (na tej liniji večinoma leti z največjimi potniškimi letali na svetu, Airbus A380), in to se pozna tudi pri kakovosti hrane. Meniji Singapore Airlines na liniji London-Singapur so neinventivni, kakovost hrane je podpovprečna in tudi kabinsko osebje na tej liniji ni ravno najbolj ustrežljivo. Pogovarjal sem se z mnogimi stevardesami in stevardi in vsi so mi potožili, da je let London-Singapur tudi zanje eden od najtežjih: po eni strani zaradi tega, ker traja od 12 do 13 ur, in tudi zaradi tega, ker težko obvladajo postrežbo tako velikega števila potnikov.

Po drugi strani pa je hrana na letalih Singapore Airlines na letih med Singapurjem in Japonsko naravnost fantastična, ker se na tej liniji srečuje z ostro konkurenco japonskih letalskih družb. Japonci so hkrati ene od najzahtevnejših strank na svetu. Obrok, s katerim so mi postregli na letu Singapur-Osaka, je bil zagotovo najboljši letalski obrok v ekonomskem razredu, kar sem jih poskusil doslej. Japonski rezanci soba niso bili nič slabši od rezancev, s katerimi postrežejo v uglednih restavracijah na Japonskem. Goveji steak je bil naravnost božanski: meso je bilo ravno prav pečeno in tako mehko, da se ja kar topilo v ustih. K obroku se je odlično prilegel kozarec izbranega rdečega vina.

Kakovost hrane na letalih torej ni odvisna samo od letalskega prevoznika, ampak tudi od linije. Če na določeni liniji obstaja velika konkurenca, letalski prevozniki tekmujejo za potnike tudi na področju hrane. Če konkurence ni, pa se na letalu ni najedati posebnih kulinaričnih užitkov.