Najboljša pekinška raca v PekinguBooking.com


V restavraciji Da Dong strežejo eno izmed najboljših pekinških rac v Pekingu

V restavraciji Da Dong strežejo eno izmed najboljših pekinških rac v Pekingu

Pekinška raca (angleško: Peking Roast Duck; kitajsko: 北京烤鴨) je znana kitajska jed, ki izvira iz Pekinga in so jo začeli pripravljati že pred več stoletji. Najstarejši znani zapis recepta za pekinško raco se je pojavil že leta 1330. Danes velja pekinška raca za eno izmed kitajskih nacionalnih jedi. Potovanje v Peking brez obiska kakšne izmed najboljših restavracij v Pekingu, v katerih pripravljajo pekinško raco, enostavno ni popoln.

Pekinško raco na tradicionalen način obešeno pečejo v velikih pečeh nad naravnim ognjem približno 40 minut. V pečeh kurijo izključno breskov ali hruškov les, ki racam da posebno aromo.

V tradicionalnih restavracijah v Pekingu kuhar pečeno raco na vozičku pripelje k mizi in jo z mojstrskimi potezami razreže pred očmi gostov. Natakarji nato raco postrežejo skupaj s prilogami. Iz ostankov mesa in kosti lahko pripravijo juho, s katero postrežejo na koncu obroka, gostje pa se lahko odločijo tudi, da ostanke mesa in kosti odnesejo domov in jih porabijo, kakor želijo. Prav nič nenavadno ni, da gostje tudi iz najdražjih restavracij v Pekingu domov odnašajo kosti rac (natakarji jih pravzaprav kar sami vprašajo, če želijo kosti odnesti seboj).

Pekinško raco je mogoče jesti na tri načine. Hrustljavo račjo kožo (ki velja za največjo delikateso) se ponavadi je tako, da se jo pomoči v sladkor. Komur kombinacija račje kože in sladkorja ni všeč, pa jo seveda lahko je tudi na preostala dva načina.

Drugi način uživanja pekinške race je, da meso (ali kožo ali oboje skupaj) naložimo v majhne, votle sezamove hlebčke. Pred tem lahko meso pomočimo v omako, ki jo postrežejo skupaj z raco.

Tretji in morda najzanimivejši način uživanja pekinške race pa je ta, da meso (in kožo) položimo na neke vrste soparjeno palačinko, dodamo zelenjavo (ponavadi na paličice narezane kumare ali korenje in čebulo in česen), vsebino premažemo z omako (pri tem si pomagamo s paličicami in koščkom mesa), palačinko zavijemo in pojemo. Palačinko zavijemo z rokami.

Preizkusili smo nekaj najboljših restavracij v Pekingu, ki slovijo po pripravi pekinških rac. Kakovost rac v restavracijah, ki smo jih obiskali, je na zelo podobni ravni, tako da bi težko izpostavili restavracijo, ki bi se jo splačalo obiskati bolj kot druge. V vseh restavracijah, ki smo jih obiskali, strežejo zelo kakovostno in okusno pekinško raco, tako da se za obisk odločite na podlagi lokacije ali kakšne druge značilnosti. V restavraciji Da Dong poleg pekinške race strežejo mnoge druge okusne jedi, restavracijo Xiao Wang Fu odlikuje prijetno vzdušje v tradicionalni kitajski hiši, Quan Ju De je najstarejša restavracija v Pekingu, specializirana za pekinško raco.

Da Dong Roast Duck 北京大董烤鸭店

Restavracija Da Dong Roast Duck slovi po eni izmed najboljših pekinških rac. O tem, ali je pekinška raca v restavraciji Da Dong Roast Duck res najboljša, ne bomo razpravljali. Vsekakor je zelo okusna in predvsem manj mastna kot v drugih restavracijah, tako da si jo lahko privoščite z nekoliko manj slabe vesti.

Restavracija Da Dong Roast Duck ne slovi samo po pekinški raci, pač pa tudi po številnih drugih jedeh, tudi eksotičnih. V debelem, razkošnem, s fotografijami opremljenem meniju so na primer tudi ikre morskih ježkov in morske kumare. Slednjih nismo poskusili, smo si pa privoščili ikre morskih ježkov, ocvrte jajčevce, govedino v posebni omaki in nekatere druge jedi. Vse po vrsti so bile okusne.

Da Dong Roast Duck je ena izmed najprestižnejših restavracij v Pekingu. Notranja oprema je temu primerna, postrežba pa ni na tako visokem nivoju, kot bi ga pričakovali v restavraciji tega cenovnega razreda. Osebje je počasno in nezainteresirano.

Cene v restavraciji Da Dong Roast Duck so visoke. Pekinška raca v tej restavraciji je ena izmed najdražjih v Pekingu. Je vredna svoje cene? Sama raca verjetno ne, a obisk restavracije Da Dong Roast Duck kljub temu priporočamo, če ne drugega zaradi prijetne izkušnje. Mi smo za polovico pekinške race in 5-6 drugih jedi plačali približno 250 CNY na osebo. Na prvi pogled veliko, a če znesek pretvorimo v evre (27 €), ugotovimo, da je tudi ena izmed najdražjih restavracij v Pekingu za evropske razmere še vedno poceni.

Lokacija: Dongsishitiao (kitajsko: 东四十条). 1-2/F, Nanxincang International Plaza, 22A Dongsishitiao, Dongcheng District (kitajsko: 东城区东四十条甲22号南新仓国际大厦1~2楼(立交桥西南角).

Xiao Wang Fu 北京小王府

Xiao Wang Fu je tradicionalna kitajska restavracija v eni izmed zadnjih tradicionalnih kitajskih hiš v poslovni četrti Pekinga. V restavraciji ponujajo pekinško raco in številne druge jedi. Meni v restavraciji Xiao Wang Fu je v obliki harmonike, kar je sicer inventivno, vendar popolnoma nefunkcionalno. Če se vam ne ljubi ukvarjati z obračanjem menija, naročite pekinško raco. Ta je v restavraciji Xiao Wang Fu najboljša.

Pekinška raca v restavraciji Xiao Wang Fu je okusna in bolj mastna kot v ostalih restavracijah, ki smo jih preizkusili. Race z veliko masti pod kožo na Kitajskem veljajo za posebno delikateso in so dobrega okusa, jih pa ne moremo uvrščati med najbolj zdravo hrano. A ker pekinške race ne jeste vsak dan, si ob obisku Pekinga eno v restavraciji Xiao Wang Fu le privoščite.

Race v restavraciji Xiao Wang Fu pečejo v posebnem prostoru pri vhodu v restavracijo. Prijazni kuharji so nam z veseljem od blizu pokazali peč, v kateri se nad ognjem pečejo zlatorumene race.

Lokacija: Bldg 2, Guanghua Lu Dongli, Chaoyang District (kitajsko: 朝阳区光华路东里2号楼). V neposredni bližini ni nobene postaje metroja (vse so oddaljene približno 15 minut hoda), tako da priporočamo taksi.

Quan Ju De 全聚德

Quan Ju De je najstarejša, največja in po mnenju mnogih najboljša restavracija v Pekingu, specializirana za pekinško raco. Prvo restavracijo Quan Ju De so odprli že daljnega leta 1864. Danes imajo v Pekingu več restavracij, preko franšiz pa se širijo tudi v tujino.

Obiskali smo najstarejšo restavracijo Quan Ju De v Pekingu na ulici Quianmen. Sedeli smo v nabito polni glavni jedilnici. Postrežba je bila profesionalna, čeprav rahlo vsiljiva (natakar nas je na vsak način hotel prepričati, naj poleg pekinške race naročimo množico stranskih jedi, ki jih nismo hoteli, saj smo vedeli, da jih zaradi nasitnosti race ne bi mogli pojesti).

Pekinška raca v restavraciji Quan Ju De je bila zelo okusna. Koža je bila hrustljava, sočna, ravno prav zapečena in ne premastna. Meso je bilo mehko in polnega okusa.

Na koncu obroka smo, tako kot v vseh drugih restavracijah s pekinško raco, dobili veliko skledo račje juhe. Le-ta ni bila nič posebnega – ne v restavraciji Quan Ju De, ne drugod.

Restavracija Quan Ju De je vredna obiska. Ne samo zaradi tega, ker slovi kot najstarejša in največja restavracija v Pekingu, specializirana za pekinško raco, in ker so v njej jedli številni svetovni državniki, pač pa predvsem zaradi tega, ker v njej pripravljajo zares odlično pekinško raco.

Lokacija: 32, Qianmen Street, Beijing. Transport: metro linija 2, postaja Qiuanmen (Quian Gate).